Teema hinnang:
  • 0Hääli - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tuled taevas, märgatud Pärnus
Mind ajas just üks pereliige üles ning kriiskas mulle tuledest taevas. Mõtlesin, et kirjutan sellest.. kui nüüd lähipäevil kuskil kirjutatakse, siis on päris huvitav nähtus.
Nähtud umbes kell 2:30 - 2:45
Kirjeldus
Kolm suurt ümmargust tuld, erkpunased. Paistsid puude ja katuste piiri peal, osad jäid puuvarju. Umbes 100 meetrit selle majani, mille katuse kohal nad paistsid. Liikusid allapoole ja vasakule, kuni lõpuks kadusid.

Telefoniga pilti ei mõistnud teha, kui proovis, siis oli juba liiga hilja. Arvestades asukohta, maja kaugust ning tulede kõrgust taevas on kindlasti võimalik ära määrata nende asukoht ja umbkaudne kaugust sel momendil. Peale selle saab uurida, mis lennukid sel ajal taevas olid, nende marsruudid ning võimalik seos tuledega.
Tahaks teada, kas suurtel lennukitel on kolm punast tuld, mis ei vilgu.

Pildid asukohast ja suunast :
[Pilt: pilt1.png]
[Pilt: pilt2.png]
[Pilt: pilt3.png]

[Muudetud: 6-10-2010 Swarm]
Vasta
[Pilt: ufo1.jpg]
http://www.youtube.com/watch?v=tI717uyu8v8
Võib-olla punast valgust võib seletada sellega, et õhk oli väga niiske ja teised valgused murdusid enam kui pikema lainepikkusega punane valgus.

[Muudetud: 10-6-2010 levis]
Vasta
Võimalus muidugi alati jääb, et ilmastiku tõttu valge paistab punasena. Samas olen üsna kindel, et Levise antud pildil oleva lennukiga Pärnu lennuväljal kohe kindlasti tegu ei olnud. Ei ole veel kuulnud, et nii suured lennukid Pärnut külastaks. See lennuk on suurem kui meie Estonian Air-i lennukid. Pealegi on üsna vähestel lennukitel kolm laternat.
Kuna ma ei ole lennuki variandiga rahul, siis luban, et päeva peale ma võtan Pärnu Lennujaamaga ühendust ja uurin lennuki paikapidavuse järgi.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas Swarm
Nähtud umbes kell 2:30 - 2:45
Kirjeldus
Kolm suurt ümmargust tuld, erkpunased. Paistsid puude ja katuste piiri peal, osad jäid puuvarju. Umbes 100 meetrit selle majani, mille katuse kohal nad paistsid. Liikusid allapoole ja vasakule, kuni lõpuks kadusid.
Kui suured tuled olid? Võrreldes näiteks Kuuga, Jupiteri, autoga või millega iganes.
Liikusid nad sirgjooneliselt või veiderdasid kuidagi?
Olid need tuled omavahel "fikseeritud", või lendas iga üks omaette?

Tsitaat:Algselt postitas Krayon
Võimalus muidugi alati jääb, et ilmastiku tõttu valge paistab punasena. Samas olen üsna kindel, et Levise antud pildil oleva lennukiga Pärnu lennuväljal kohe kindlasti tegu ei olnud. Ei ole veel kuulnud, et nii suured lennukid Pärnut külastaks. See lennuk on suurem kui meie Estonian Air-i lennukid. Pealegi on üsna vähestel lennukitel kolm laternat.

Pärnust läheb Stockholmi üsna korralik Boeing küll. Ja need valgustustuled on ka väiksematel lennukitel, kuid

Pärnu lennujaamast öeldi, et sellisel kella-ajal neil küll midagi ei liikunud.

[Muudetud: 10-6-2010 Tom]
Vasta
Tom, jõudsid minust ette, aga sellises vastuses olin ma ka kidel.
Kirjelduse järgi ei saa see ka auto olla, kuna tuled liiga kõrgel. Lennuki välistan ka, kuna lennukil ei ole kombeks 15 min maanduda või paigal püsida. Ei tõtta siin nüüd ka kohe maavälise teooria juurde, aga tunne on, et midagi huvitavat seal võis olla. Hoolimata hilisest kellaajast, loodame siiski, et on ka teisi tunnistajaid sellele nähtusele.
Vasta
Mhmm, ok, Pärnu lennujaam väidab, et neil sel kellaajal midagi ei liikunud, aga kas on kuidagi võimalik kindlaks teha, kas üldse midagi radari poolt fikseeritavat liikus? Kas radaritel on ka mingid salvestised?

P.S. Keegi teadjam võiks nati rääkida Eesti õhuseiresüsteemidest ning kas ja kuidas need on omavahel seotud. Lugesin netist ja mulle jäi mulje, et lennujuhtimisseire radarisüsteem on Ülemistes ja Pärnus suurt midagi polegi? Pluss siis veel sõjaväe radarid? Või saab Ülemiste ka sõjaväe radaritelt oma infi? Segane värk minu jaoks...:S Kokkuvõttes - kui palju Eestil radareid on ja kaugele nood võtavad?

[Muudetud: 6-10-2010 Mugen]

[Muudetud: 6-10-2010 Mugen]
Vasta
http://www.airliners.net/photo/Lauda-Air...0975072/L/&sid=23bd943ac47cd5407ee01c49e183ac78

Siin on Boeing 737 tuled öösel. Üldreegel on, et parema tiiva otsas on roheline tuli ja vasaku tiiva otsas punane.

Maandumistuled paiknevad üldiselt tiiva ja lennukikere kokkupuute kohas ning esitellikul ja on alati valged.
Kolm punast tuld siis mis ei vilgu. Olenevalt tüübist, kuid kokkuvõttes jah vasaku tiiva otsas olev punane tuli, lennukikere peal keskel (olenevalt lennuki tüübist) ja lennuki all peatellikute juures. Need võivad küll meenutada (olenevalt vaatluskohast) kolmnurksena. Miks siis pardatuled ei paistnud? Maandumisel ja õhkutõusul lülitatakse ohutuse mõttes välja üldine valgustus.
Uurida võiks Lennujaama lennuplaani ja äkki oli mõni lend hilinenud. Üldiselt lennujaama juhtkond ei pruugi teadagi delay´sse jäänud lendude kohta. Seda teavad lennujuhtimistorn ning maapealne teenindus.

PS. Radarisüsteemid (kus need paiknevad) ja nende kohta käiv info on salastatud ning sinna ligi ei pääse igaüks. Kuna Eesti on NATO liige, siis radaripilt on juba NATO julgeoleku küsimus samuti.
Kui kaugele/kõrgele radarid võtavad - terve Eesti on ikka kaetud ja kõrgus alates ca 80m maapinnast kuni kümnete kilomeetrite kõrguseni.

Kuna nähtuse aeg on umbes kirjutatud, siis ei saaks öelda 15 minutit toimunuks. Kuid jah ega maandumine üle 10 minuti ei kesta (5 minutit on reaalne, oleneb vaatluse asukohast, tuule tugevusest, liiklustihedusest jne).

Aga variante on alati palju. Ja esmalt võiks küll kindlad faktid paika panna (täpsed koordinaadid raja suhtes, ilmastiku olud, kellaaeg, objekti iseärasused, kaugus lennujaamast jne). Ja kuna ta mobiili ei mõistnud haarata õigel hetkel, siis ikka tundub mulle, et vaatlus kestis kõvasti alla 15 minuti (katsuge vaadata heledat objekti 3 minutit taevas, siis tundub see hetk palju pikemana). See on minu arvamus muidugi.

Kui vaadata seda suurt kaarti ja objekti liikumise suunda, siis jääbki vasakule poole tiiva ots vaatleja suunas ning kui lennuk lähenes kaarega rajale ülevalt vasakult, siis tundubki vaatlejale, et ta seisab pikkaaega kohapeal. Analoogseid asju olen erinevates lennujaamades ise ka näinud. Ja muideks maandumisel on mootorite pöörded väga madalad, seega ei pruugi olla heli kuulda (tuule suunda ka veel arvestades).

Aga head uurimist!
Vasta
See inimene, kes nägi, kirjutab :

Käisin täna uuesti Lubja tänaval ja tegin kindlaks,et kolm suurt ümmargust erkpunast üksteise küljes horisontaalis asetsevat tuld võisid paista Härma kaubahoovi kohalt või lennujaamapoolselt küljelt,kuna nad vajusid kuidagi sujuvalt suurte puude taha,mis asetsesid kaugemal ja moodustasid öösel tumeda horisondi majade katuste kohal,siis ei jõudnud ma pildistada,samas mul oli telefon käes ja ma helistasin hoopis sõbrannale,kelle juurest ma tulin ja ütlesin talle mida näen,ja hetk hiljem vajusid tuled puude taha,nägin vaid pisikest punast tulukest ja seda polnud mõtet pildistada,ei usugi,et midagi peale oleks jäänud.tuled olid suured,mitte täpid. Sel öösel oli täielik tuulevaikus .Nüüd lähen teen kindlaks,kui kaugel need suured puud asusid ja võtan tänavalt pildi!
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas priitr

Uurida võiks Lennujaama lennuplaani ja äkki oli mõni lend hilinenud. Üldiselt lennujaama juhtkond ei pruugi teadagi delay´sse jäänud lendude kohta. Seda teavad lennujuhtimistorn ning maapealne teenindus.

PS. Radarisüsteemid (kus need paiknevad) ja nende kohta käiv info on salastatud ning sinna ligi ei pääse igaüks. Kuna Eesti on NATO liige, siis radaripilt on juba NATO julgeoleku küsimus samuti.
Kui kaugele/kõrgele radarid võtavad - terve Eesti on ikka kaetud ja kõrgus alates ca 80m maapinnast kuni kümnete kilomeetrite kõrguseni.

Hilinenud lend? Kahtlane. Lennuplaanist paistab, et kõik lennud toimuvad päeval. http://www.parnu-airport.ee/flightplan/arrival

Aga... kas kõiki lende peavad tavakodanikud üldse teadma? Smile

P.S. Uurisin asja ja leidsin, et radarisüsteemide asukoht on küll imelikul kombel antud:
Kui praegu töötab Eesti ainus radar Kellaveres, siis nüüd on sõlmitud Prantsusmaa fi rmaga Thales Raytheon Systems leping kahe uue soetamiseks ja üks neist paigaldatakse 2012. aastal Muhusse.- http://www.meiemaa.ee/index.php?content=...rtid=34645
Mis tähendab et Ülemiste lennujuhtimiskeskuses oma süsteemi polegi või? :S Nutune värk.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas Mugen
Mis tähendab et Ülemiste lennujuhtimiskeskuses oma süsteemi polegi või? :S Nutune värk.

On küll. Mõni aasta tagasi töötas üks tuttav seal, seepärast tean.
Vasta
Üle eelmise aasta suvel nägin Saugas, üsna linna piiri lähedal, (vaadates Pärnu linna poole) põhimõtteliselt sama kirjeldusega pilti. Siis tulid need tuled ei kuskilt ja umbes 15-10min aeglaselt lendasid linna poole võttes kiirust järjest ja järjest maha ning siis kadus silmapiiri taha. Tulede liikumine polnud mitte üldsegi lennukile omane (kui just piloot purjus polnud).
Vasta

Võimalikud seotud teemad...
Teema: Autor Vastuseid: Vaatamisi: Viimane postitus
  Tartumaa taevas. Paavel 21 8,676 25-04-2026, 23:34
Viimane postitus: Paavel
  Tundmatu objekt Eesti taevas (28.06.2016) bestkeptsecret 17 12,860 03-07-2016, 09:27
Viimane postitus: xcad
  Värvivahetavad objektid taevas Skinwalker 0 2,868 24-11-2014, 13:04
Viimane postitus: Skinwalker
  Roheline ruut taevas Pirx 4 6,202 28-03-2014, 08:38
Viimane postitus: 8-0
  Eile õhtul olid taevas liikuvad tähed? janarp 5 5,256 05-09-2013, 19:51
Viimane postitus: Veli Joonatan
  Salapärane objekt taevas Belive 15 11,314 23-01-2013, 12:47
Viimane postitus: Cassiopeia
  Liikuv täpp taevas !? Fastball 14 9,349 14-08-2012, 16:00
Viimane postitus: lihtsalt
  2007a Jõgevatreff ja objekt taevas Astro-97 5 6,378 17-02-2012, 22:47