Teema hinnang:
  • 0Hääli - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Will-O'-the-Wisp ehk sootuluke
Ma ise eriti nende kohta ei oska öelda, ainus kokkusaamine nendega on olnud arvutimängus. Paar linki ka:
Smilehttp://en.wikipedia.org/wiki/Will_o%27_the_wisphttp:// http://inamidst.com/lights/wisp/

Need kes teavad nende kohta midagi võiksid natuke seletada. Keegi võiks öelda ka eesti keelse nimetuse, ma seda kuskilt ei leidnud, kuid vikipeedias oli juttu, et ka Eestis on neid.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: DragonBoy
Keegi võiks öelda ka eesti keelse nimetuse, ma seda kuskilt ei leidnud, kuid vikipeedias oli juttu, et ka Eestis on neid.
Virvatuli (-tuluke), sootuluke.
Vasta
Sootuluke pole paranormaalsega MUFFIGI seotud ju, see on kõigest maapinnast välja immitsev gaas, mis õhuga reageerib ja helendama hakkab. Ka meil aias on nii olnud. Räägin siis: See oli mitu aastat tagasi, istusime köögis, siis tahtsin akna lahti teha, et praadimishaisu välja ajada, muide, see oli kuskil novembris või midagi ja oli täiesti kottpime. Siis ma nägin koera lõusta (vabandan, ei oska muudmoodi selgitada) kujutist tikri ja sõstrapõõsa vahel.Nagu silmad ja koon või nii. Mõtlesin: "Kurat küll, minu teada ma lasin ju koera tuppa." Vaatasin esikusse, koer seal vaikselt magas ja nohises. Jooksin toast välja sinna, kus ma seda imelikku helendusi nägin. Siis sain aru, et polnudki koer, vaid see mingi gaas, sootulukesed, millest mulle oli räägitud. Vot nii.
Vasta
Minuteada peaks see olema maagaas, mis ei helenda vaid põleb...

Muidugi võis olla ka mingisugne fosfor vms. Näiteks kui tikutopsi selle väävliriba ää põletad mingi pinna peal siis helendab kah pimedas. Muuseas kui näpuga järsku tõmbad näed valget leeki kah (hyes)
Ilmselt on samu ained kodukeemias veel...
Vasta
No, kui ta peaks põlema, oleks meil olnud grillitud tikrid ja sõstrad. -.- Maagaasi kohalt on sul tegelt õigus.
Vasta
FOOOOOOSSSSSFOOOOOORR!!!
Vasta
Ei ole mingi fosfor... ega meil mingi surnuaed pole... Angry
Vasta
Või kas tõesti leidub pae pinnasest fosforit...? Või selle ühendeid jne.? Kes teab seda, et Saha Lool taheti teha kaevandust ("Ei kaevandusele!"), siis üks elanik protesteeris, et sealt pae pinnase alt, kui hakata kaevandama, väljub radooni (väärisgaas, mendelejevi tabelist leidub). Ei tea, kas see võibki olla virvatulukeste tekitajaks?
Vasta
okei okei,aga ehk on sinna mõni loomake ära kärvanud ja maha maetud.nende lagunemisel tekib kaa fosforit.wink
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: Quagor
FOOOOOOSSSSSFOOOOOORR!!!

Suvevaheaeg hakkas ?!

Fosforist niipalju, et tasub keemia tunnis tähele panna. Lagunemisel tekkiv fosfor (mida on imeväikseses koguses reeglina) ei saa üksi helendada, kuna märgatavalt helendab see suuremas koguses ja fosfor pole ka gaasiline seega ei levi helendades õhus. Teine lugu on gaasiliste fosfori ühenditega, mis võivad lenduda, kuid ka siis on vaja tavapärasemast kõrgemat temperatuuri, et see helendaks reageerides metaaniga oksüdeerudes (täpselt ei mäleta, siin olid veel mingid nüansid). Füüsikud parandavad, kui ma eksin...

Muudetud: 17-6-08 kell 13:17:47 elis
Vasta
Noh, siis maagaas. Laugh

---------------------------------------

Tsitaat:Algselt postitas: Quagor
okei okei,aga ehk on sinna mõni loomake ära kärvanud ja maha maetud.nende lagunemisel tekib kaa fosforit.wink

-.- Meil on aint olnud kaks kassi ja koer. Kassid on ära põgenenud, koer on maetud kusagile looma surnuaiale.

------------------------------------------------------
Edit: Liitsin järjestikused postitused

Muudetud: 17-6-08 kell 15:44:11 elis
Vasta
no okei,paneme siis kas maagaas või virvatuluke.aga ega teil juhuslikult gaasiküte vms pole.äkki gaas lekib?LaughLaugh
Vasta
Meil on elektriküte. Ja... noh, kui need gaasitorud peaksid maa alt meile tulema, kui meil need torud oleksid, siis ehk võib-olla tõesti lekiks.
Vasta
Suvaline maagaas ei tekita kohe virvatulukesi ju, selleks on vaja spetsiifilist keemilist reaktsiooni, et helendus tekiks, seega, isegi kui teil on maa all kuhugi minev maagaasitoru, siis tõenäosus, et see lekib ja seetõttu tekivad virvatulukesed, on minu meelest suht olematu.
Vasta
Ärge minu käest küsige, see oli aint minu arvamus...
Vasta
Vahepealsete aastatega on kogunenud internetti mõned videod, mis paraku on ekslikud ega kujuta antud nähtust. Ühtegi reaalset kujutist mul hetkel leida ei õnnestunud. Enamasti aetakse nähtust sassi nö "tolmuorbidega".
Möödunud talvel olin kodu lähedal rabasaarel ning hakkasin kodu poole liikumiseks asju pakkima, kuna väljas oli juba üsna pime. Kui õigesti mäletan, siis oli juba 2-3 päeva sulailm olnud. Ühtäkki nägin teelt, kust ma just tulnud olin, valgust, mis oli hinnanguliselt meetri kõrgusel (raske oli hinnata, sest ma märkasin seda silmanurgast). Aju esmane reaktsioon oli miskipärast tõlgendada see läheneva auto tuledeks, mille murdosa sekundi jooksul loogika ümber lükkas, kuna antud suunda jääb mitu kilomeetrit paksu metsa. Kirjeldada võiks seda kollaka kerana, mis süttis ja üsna kiirelt (ca 2-3 sekundit) olematuks muutus. Loomulikult tekitas nähtu hämmingut ning ma liikusin kohta, kus valgus tekkis, kuid mingeid jälgi seal loomulikult polnud.
Väidetud on seda, et soos tekkiv gaaside ühend võib süttida väga madalal temperatuuril ning ka sama lahjalt põleda, mistõttu nähtus tulekahjusid ei tekitavat.

Üks nähtus, mida samuti suvises metsas näha võib, on helendavad männijuured/oksad. Esimest korda seda nähes tekitas nähtu üllatust, aga mida aeg edasi, seda selgemaks on saanud, et see on üsna tavaline nähtus. Esineb see vanadel murdunud okstel ja juurikajuppidel, vahel ka kändudel. Reeglina helendab siis see osa, mis pole koorega kaetud. Päris jaaniussi kuma see välja ei anna, aga märkimisväärne siiski.

Kuna eesti on soode ja rabade maa, siis tasuks meil kindlasti sootulukeste fenomeni jahtimisega vaeva näha. Korralik videomaterjal või foto oleks vägagi tänuväärt materjal!
Vasta
Virvatuli ehk sootuluke on valgusefekt, mis on täheldatav tavaliselt öösiti märgaladel, eriti soodes ja rabades. Virvatuli ei ole ühtlane, vaid vilgub. Rahvajuttude järgi meelitab virvatuli öiseid rändajaid laukasse.

Kuigi virvatulede uurimisel on viimastel aastakümnetel tehtud suuri edusamme, on virvatule täpne olemus veel teadmata, näiteks pole seda suudetud laboratoorselt tekitada.

Kunagi peeti virvatuld ja keravälku sarnase päritoluga ja lähedasteks loodusnähtusteks, kuid tegelikult on nad üsna erinevad, mistõttu nende erinev teke ja käitumine on loomulik.

Tänapäeval usutakse üldiselt, et virvatuli tekib niisuguste gaaside põlemisel, mis on taimede lagunemise saadus.

Rahvapärimustes usutakse, et virvatuled on rahutud surnud hinged.

https://et.wikipedia.org/wiki/Virvatuli

Pilt, mis virvatulede alt googles välja tuli:
http://12kuud.net/web/?id=108

Vasta
Kes soome keelega sina peal on, siis soomlastel on 2006 välja antud Sulo Strömbergi raamat "Kerimäen ja Savonrannan kyliä kiertämässä", mis peaks sisaldama omajagu jutte virvatulukeste nägemisest.
Vasta
Meilgi on vanades ajalehtedes ilmunud lugusid, kuidas sootuled on inimesi laukasse meelitanud.
http://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=sa...10815.2.38

Ja muistendites on need tulukesed muutunud aarete peidukohtadeks. Näiteks Porkunis.
Vasta
(01-08-2015, 12:46 )Addy Kirjutas: Üks nähtus, mida samuti suvises metsas näha võib, on helendavad männijuured/oksad. Esimest korda seda nähes tekitas nähtu üllatust, aga mida aeg edasi, seda selgemaks on saanud, et see on üsna tavaline nähtus. Esineb see vanadel murdunud okstel ja juurikajuppidel, vahel ka kändudel. Reeglina helendab siis see osa, mis pole koorega kaetud. Päris jaaniussi kuma see välja ei anna, aga märkimisväärne siiski.

Sellega seoses tuli meelde ammune lugu, kui loodusega tihedalt seotud inimesed näitasid kord puu pakke, mille keskosa oli ühe seenega nakatunud ning pimedas need helendasid.
Vasta
Eelpool nimetatut peaks põhjustama Külmaseen (Armillaria mellea), millega puu on nakatanud. Helendamine puutükil näeb välja selline:
[Pilt: foxfir3.jpg]
[Pilt: 692707553.jpg]

Mei teda vist nii uhkel kujul ei esine, aga mujal maailmas võib näha ka sellist pilti:
[Pilt: Mycena_chlorophanos_MO-773511.jpg]
https://blog.mycology.cornell.edu/2010/0...mushrooms/
Vasta
See on külm luminesents!
Valguse teke ilma soojuseta.
Vasta
Seoses sootulukustega juhtus mõni nädal tagasi järgmine lugu:

Käisin metsas ja mereääres matkamas ning jäin oma seiklustega öö peale. Lühema kodutee mõttes mõtlesin et lõikan läbi metsa, mööda üht metsateed sealt ühe raba ja lodu vahelt. Oli juba pime, ning valitud metsateed sai eristada praktiliselt vaid puude siluettide järgi öötaeva taustal. Järsku vaatan et teega külgnevas lodus on puude vahel mingi kummaline ere valgus, selline umb. 15 m kõrge sammas, nagu üks puutüvi täies pikkuses põleks või hõõguks. Igaljuhul väga kahtlane valgus mis ei peaks seal olema kus oli. Tundus isegi et see valgus liikus minuga eemal metsas puudevahel kaasa, nagu jälitas. Okou. Vene piirivalvele olevat räägitud, et kui mingit tundmatud objekti kohataks siis ei tohi lähemale minna, vaid tuleb ots ümber keerata ja otse tagasi minna, seega vaatasin kuidas sain et sellest valgusest seal puudevahel eemale saada... Lõpuks jõudsin mereni välja ja vaatasin et see helendav sambakujuline asi polnud midagi muud kui hoopis Kuu peegeldus mere pinnalt, mis oli paistnud läbi metsa minuni... Selline piklik ja sambakujuline peegeldus nagu loojuva Päikese puhul merel ikka, antud juhul oli siis Päikse asemel Kuu. Et niipalju siis ufost, jällegi...

Samas kui ma poleks mereni jõudnud arvaksin vist siiamaani et seal oligi mingi ufo või virvatulukesed vms.
Kuid jah, point selles et Kuu ja Päike võivad trikke teha küll, kui paistavad ebamääraselt kuskilt puudevahelt. Kui ise veel liigud ja puudel oksad ka liiguvad siis võidki näha mingit virvendavat valgust.

...
Vasta
Jah, samas selles mõnenädalataguses loos on pea kõik tüüpilised virvatulukeste lugude elemendid sees - rändamine öösel kuskil raba- või märgalal metsas. Kummaline muutlik valgus ning esmane idee et tegu on mõne majapidamise tuledega. Vahe vast selles et ei hakanud selle suunas liikuma ega kukkunud kuhugi laukasse .)

Eks neil virvatuledel võib ilmselt mitu tekkepõhjust/selgitus olla, nii normaalseid kui paranormaalseid, kuid üks loogiline selgitus paistab olevat küll et lihtsalt aetakse taevas madal oleva Kuu valgus millegagi segamini (elumaja tuledega näit.), ja öösel, tõenäoliselt pakilisema sooviga ruttu metsast, rabast välja jõuda ning ümbruskonda mitte eriti tähele pannes, kukutakse kuhugi mülkasse.
Vasta
Lugedes siit helendavast puutükist,panen mõne pildi lähikontaktist millest jäi ka helendav murdunud puutükk ja helendav ring.
[Pilt: IMG_20160131_181426.jpg]
[Pilt: IMG_20160131_181649.jpg]
[Pilt: IMG_20160131_181717.jpg]
[Pilt: IMG_20160131_181814.jpg]
Pärinevad uuest dok.sarjast .
dok.sarja pealkiriLaughie X-Akten - Begegnungen der dritten Art,youtubeis juba üleval.
Vasta

Võimalikud seotud teemad...
Teema: Autor Vastuseid: Vaatamisi: Viimane postitus
  Kukkurhunt ehk tasmaania tiiger - kas ikka on välja surnud? xawa 9 236 07-06-2024, 20:11
Viimane postitus: Mannu
  Haldjad ja/ehk metsavaimud Norwain 122 52,687 12-03-2013, 12:13
Viimane postitus: lahendused
  XY+XX=? ehk kromosoomid xawa 23 18,274 09-12-2012, 06:40
Viimane postitus: tapsix
  Cosmic ancestry ehk kosmiline põlvnemine trz 6 2,731 31-12-2007, 12:28
Viimane postitus: Kivikas

Alamfoorumi hüpe:

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat:
1 külali(st)ne

Expand chat