Postitused: 1,113
Teemad: 90
Liitus: Oct 2004
Nii muusikat kuulates kui ka ise tehes olen kokku puutunud huvitava nähtusega - nimelt mingi antud loo või jupi pikemal ja/või mitmekordsel kuulamisel võib sealt hakata kuulma helisid, mida päris kuulamise alguses ei täheldanud. Näiteks võivad süntesaatorihelid eriti sügavaks minna. Aga eriti vingeid kogemusi olen saanud shamaanitrummi kuulates - eks olen ühe reikiõpetaja seltskonnas juba aastaid ka shamaanitrummiõhtutel viibinud, kus seesama reikiõpetaja trummi tagus. Ning näiteks tema korraldatud laagrites on olnud nii, et kui ta mängib, siis olen ma lisaks trummi helidele kuulnud, justkui mängiks kusagil kaugel metsas viiuliansambel.... Jah, täitsa ehtsad viiulid! Ainult et reaalselt need antud viiulid ei eksisteeri.
Freya Aswynn mainib oma raamatus "Põhjala müstika ja maagia", et sellised nähtused on normaalsed ja tähendavad, et kuulaja on jõudnud muutunud teadvuseseisundisse. Ilmselt tähendab see umbes seda, et "kuulaja on pilliga resonantsis"?
Kas kellelgi siin on ka sarnaseid kogemusi olnud? Kas on kellelgi infi, kuidas see mehhanism võib tegelikult toimida (et miks ikkagi tekivad sellised huvitavad kõrvalhelid)?
Muudetud: 4-9-07 kell 03:36:46 paadikapten
Postitused: 3,545
Teemad: 235
Liitus: Dec 2004
Sünesteesia on nähtus, kus reaalsest välisärritajast tingitud aistingutega ühes "meelelises kanalis" (nt kuulmine) kaasnevad ka mõne teise meele (nt nägemise - värvitaju) aistingud, millel puudub välisilmas reaalne põhjustaja. Ehk siin siis mõnesugune "sisesünesteesi" (ühe meele piires)? Asjale nime panemine pole muidugi selgitus, antud juhul vaid vihje, et (võimalikke) põhjuseid võiks kusagilt samast kandist otsida.
Postitused: 54
Teemad: 6
Liitus: Feb 2008
Teema pealkiri kohe kutsus uurima, millest jutt, sest mul on enda kohta sama küsimus üleval, kuigi hoopiski teises valdkonnas. Kuid see selleks, teema on huvitavam veel, kui oodata oskasin, mul muusika kuulamisega sama lugu, kuulen ka selliseid helisid, milliseid paljude mu tuttavate/sõprade kõrv ei suuda eristada või üldsegi kujutleda. Olen seda alati pidanud geneetiliseks iseärasusesks, kuna õde kuuleb ka samamoodi.
Tänu sellisele veidrale omadusele on muusika kuulamine eriti nauditav (kuigi igasugune muusika sellist effekti ka ei tekita).
Samuti kaasneb muusikaga ka erinevaid kujutluspilte - tantsivad baleriinid klassikalise muusika puhul, võin peas igasuguseid tantsukombinatsioone näha, kuigi teadlikult ei mäleta, et oleksin kusagil balletietendust näinud. Muude muusikastiilide puhul näen erinevaid kujutluspilte kas siis trummimängijast või mõne muu instrumendi m'ngijast, kelle pillile keskendun. Samas, on see omadus vist nii tavaline (polegi teistelt uurinud) et pole ilmselt mdiagi märkimisväärset, sest ka lugedes jookseb silmees justkui film, minul jookseb silmees klassikalist muusikat kuulates balletietendus
Kasvada, kasvada, kasvada... ja... vabaneda...
Postitused: 46
Teemad: 2
Jaa selline enamasti vinüülidel leviv muusikastiil, umbes 135 - 145 lööki minutis techno ainult trummid!
hullult segi ajab
Postitused: 578
Teemad: 8
Liitus: Aug 2005
See peaks olema "sisemise kuulmise" avanemine.
Mõnedel inimestel on see täiendav meel sünnist saati avanenud.
Need on paralleelsete reaalsuste helid, need resoneeruvad tihti meie maailma helidega.
Postitused: 42
Teemad: 1
Liitus: Jan 2007
Kuulmine trikitab ja kenasti. Endal tuleb see vahel esile monotoonse müra peale.
Pikemal bussisõidul, kui salongis on tavalisest suurem mootorimüra, siis mingil hetkel lülituksid nagu kõrvad ringi ja hakkab kostuma taevaliku sünfooniaorkestri muusika, mootorimüra on selle muusika kõrval vaevu tajutav, aga ta on olemas. Samas, kui mootor seiskub, lõpeb ka muusika üsna kiiresti.
Olen lugenud, et kellelgi tekitas samasugust muusika kuulmist hotellitoas vinguv ventilaator.
Postitused: 194
Teemad: 0
Minul on mõnikord nii, et kuulan muusikat ja kas laul või mõni muu heli muutub pikapeale tugevamaks. Sageli ehmatab mind see kui laul muutub kõvemaks justkui keegi oleks kõrva juures ja laulaks kõvasti...
Postitused: 148
Teemad: 3
Liitus: Sep 2013
Mul ainult kriuksub kõrvas aeg ajalt. Väga häiriv. Tulin mõttele, et sel peab olema mingi seos, ehk see ,,peab,, olema mingi märk, kuid ma ei ole veel pihta saanud. Arsti juures on kõrvu kontrollitud- kõik on ok .
Kas kellegil on ka ehk kriuksumist, või kas hiljem hakkan ka sümfooniaid kuulma? Hetkel on see pigem räpp või punk.
I am strong because I know my weaknesses, I can laugh because I have known sadness
Postitused: 32
Teemad: 1
Liitus: Nov 2009
suvel, kristallhelikausse ja gongi kuulates, tuli lisaks veel nagu metsast kostev koorilaul ja viiulid. See oli nii vägev.Vaikuses kuulen ka teinekord laulu.
|