Teema hinnang:
  • 0Hääli - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Haldjad ja/ehk metsavaimud
universumi haldjas kõlab nagu jumal Laugh.
aga haldjas ei tähenda hinge ju
Vasta
Maeitea.
on räägitud puu hingedest jne.
Vasta
puu hing puu haldjas.. erinevus sees vist (?)
mina igaljuhul ei arva et need millegi sees elavad Bleh.
Vasta
Mina arvan, et elavad, kui nad leiavad endale piisavalt vägeva puu, mille sisse siis omale luksuslik mätasvooditega ridaelamuboks ehitada LaughBleh
Vasta
drüaad on see kes puu sisse läheb.
Vasta
vaatan ja loen ja vangutan pead.
ja kus on tõsimeelsed aruelud?

kivides ja puudes pesitsevad tegelased pole haldjas-haldjad ehk inglise keeles elfid. nad on pigem fairyd.

eesti keel üldistab liialt.
Vasta
haldjad on olemas isegi põõsastel. nad kaitsevad oma puud, põõsast, kivi või midagi muud säärast.
võimalik et puude omasid nimetatakse trüaadideks, olen sellest ise ka midagi kuulnud, rohelised tegelased pidavat olema.

kui keegi kohtab mõnda trüaadi või haldjat, andku teadaLaugh
Vasta
Ühte ma tean kindlalt, et igas majas on oma haldjas, mis kaitseb seda kodu.
Vasta
Aga kust need haldjad tulevad siis? Vanades majades võib tõepoolest mõni lahkunud inimese hing antud ehitist kaistta, aga võtame ntx uued elamurajoonid ja uued majad? Kust need oma kaitseinglid/haldjad saavad?
Vasta
Ma ei tea.......vist on nad surnud inimese hinged, kes kunagi elasid selles majas
Vasta
Lugege "Varjatud maailma looduslugu"...
Seal on kõrghaldjad, tavalised haldjad, nümfid (nende hulka kuuluvad ka drüaadid), päkkarid, kääbused, majahaldjad jms esindatud. Ma ise aga olen avastanud deemonhaldjad-ilmselt mingid tumedad haldjad, kes tahavad kõigega manipuleerida. Ausalt öeldes ma ise komistasin nende otsa...
Vasta
Kõige täiuslikumalt on haldjatest kirjutanud Tolkien ja Rowling.
Eesti koduloo uurimisest kirjutas Uku Masing, et 19. sajandil olid meil veel kõikjal oma haldjad: igas metsatukas, järves, jõesopis jne. ( n. Üks mees olevat heinamaal näinud läbipaistvat haldjat, kes seal elanud). Haldjad on rohkem nagu vaimsed olendid, kes meie eluga puutuvad kokku ainult õrnalt. Maausk peaks nendega rohkem seotud olema.
Vasta
Hmm haldjad. Kõige sagedamini kohtavad haldjaid ja muid maagilisi olevusi just väikesed lapsed (kuni 3 aastased, erand juhtudel ka kuni 5 aastased), kuna nad ei ole veel rikutud meie maailma illusioonidega ega ole segatud ka nende puhast energiat. Neil on avatud veel kolmassilm ja nad näevad sageli ka kaitseingleid ja inimest ümbritsevaid energiavälju. Vanemad inimesed sageli ei usu neid jutte ja peavad neid väljamõeldisteks ja et lapsed kujtavad endale kujuteldavaid sõpru ette. Vanemad inimesed on kaotanud võime näha midagi nähtamatut ja varjatut meie silme eest, nad on liikselt seotud materiaalse maailma ja selle muredega. Nende silmad on justkui kaetud looriga kuid mõnedel inimestel on säilinud see võime näha nähtamatut nagu tõelistel meediumitel. Ma ise usun igasugustesse haldjatesse ja olenditesse, mis ümbritsevad meid ja elavad paraleel maailmates. Et näha midagi imelist tuleb minna vaid vaiksesse kohta nagu näiteks mets ja lihtsalt seista, oodata ja siiralt uskuda ja te näetegi midagi imelist.
Vasta
Kõik haldjatüübid lähevad 'homo fata' alla, nii homo fata nympha kui ka homo fata alfar (kõrghaldjad) homo fata vulgaris jne...
Vasta
wow. loeme kõik raamatuid ja loobime ülitargalt siia ladinakeelseid liiginimetusi.
meil siin ju kõik lugejad teavad mida loevad...
Vasta
homo fata morgana ...

Aga sihuke asi tuli vastu

Maiu Niineste
TÄNAPÄEVA EESTI INIMESE KUJUTLUS HALDJAST EHK KES HALDJAS ON OLNUD JA KELLEKS TA ON SAANUD
UURIMISTÖÖ
(51 lk)
Vasta
Väga huvitav uurimistöö, tasemel.
Vasta
IMHO ei ole neid kohe kindlasti olemas... Kindlasti kunagi ammu räägiti lugusid mõnest riigist kelle elanikud riietusid niimoodi ja ajapikku hakkati rääkima kuidas nad võluvad ja misiganes muid asju teevad... Või on see lihtsalt mingi lugu, mis on algselt lastele välja mõeldud ja mõned jäid lihtsalt oma vanemaid nii uskuma et rääkisid oma lastele seda samuti nagu see oleks tõsi ja nii see edasi läkski...
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: sPooN
IMHO ei ole neid kohe kindlasti olemas... Kindlasti kunagi ammu räägiti lugusid mõnest riigist kelle elanikud riietusid niimoodi ja ajapikku hakkati rääkima kuidas nad võluvad ja misiganes muid asju teevad... Või on see lihtsalt mingi lugu, mis on algselt lastele välja mõeldud ja mõned jäid lihtsalt oma vanemaid nii uskuma et rääkisid oma lastele seda samuti nagu see oleks tõsi ja nii see edasi läkski...
Ja nüüd kui sa oled öelnud sõna sekka siis me kohe ei usu enam haldjaid, TÄNKS valgustamast meid. Ehk defineerid ka ära mis on haldjas sinu jaoks.
Praeguse tekstiga väitsid sa ainult, et mõned riietasid ennast imelikult ja siis neist hakati midagi rääkima. Sellegi kohta pole sul toodud mingit tõestust.
Vasta
Jaa, sPooN, siin foorumis saab Sul palju tööd olema ... aga tee seda nii suht leebes sõnastuses ... muidu saame me tigedaks ja ... Aga nüüd kontrollküsimus: noh olgu, haldjaid Sa ei usu, aga kas Sa keravälku usud?
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: Norwain
Jutte on igasugu haldjatest küll imepisikestest kes elavad lilledes, küll puudes elavates ja ka Tolkien on oma kujutlus neist.
On see kõik inimeste fantaasiavili ja muinasjutt või kunagi tõesti eksisteerisid olevused kes olid inimestest targemad, elasid kauem jne.

nad elavad endiselt aga nad ju ka arenevad aja jooksul - nüüd
nad oskavad end palju paremini peita : )
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: sPooN
Või on see lihtsalt mingi lugu, mis on algselt lastele välja mõeldud ja mõned jäid lihtsalt oma vanemaid nii uskuma et rääkisid oma lastele seda samuti nagu see oleks tõsi ja nii see edasi läkski...

See polnud nüüd kuigi originaalne argument : D
Vasta
Kas teadsite, et Orkney saartel ©otimaa lähedal on allilma trepp?

Lugeda saab selle kohta Paradoks 1999/8 ja P 2000/1, pealkiri on "Kääbuste linna mõistatus."
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: Metavo
haldjad on olemas isegi põõsastel. nad kaitsevad oma puud, põõsast, kivi või midagi muud säärast.
võimalik et puude omasid nimetatakse trüaadideks, olen sellest ise ka midagi kuulnud, rohelised tegelased pidavat olema.

kui keegi kohtab mõnda trüaadi või haldjat, andku teadaLaugh

olen kohanud puuhaldjaid. ja alati just neid, kes on kaskedega seotud.
esimest korda näitas ta end minu endise toa akna all. teist korda, kui möödusin kasemetsast.
Vasta
Mõni aeg tagasi TV 3 saates "Koosolek" rääkis üks mees, kuidas ta oli metsas midagi haldjataolist näinud. Kuivõrd ta tõtt rääkis, ei saa olla kindel, aga kirjeldus oli veenev. Nähud olend oli hiigelkasvu ja teravatipulise peakattega ehk küllaltki tüüpiline haldja kirjeldus. Too olend olevat märkamatult ilmunud ja samamoodi kadunud. Tont? Pigem kinnitab see teooriat erinevatest olemasolu tasanditest ehk dimensioonidst. Nähtavasti on olendeid, kes elavad meiega sarnasel sagedusel ja vahel muutuvad meile tajutavaks.
Vasta

Võimalikud seotud teemad...
Teema: Autor Vastuseid: Vaatamisi: Viimane postitus
  Iidsed jumalad, keskaja haldjad, tänapäeva maavälised olendi Aztecca 66 50,796 01-06-2026, 17:21
Viimane postitus: Eithea
  Kukkurhunt ehk tasmaania tiiger - kas ikka on välja surnud? xawa 9 939 07-06-2024, 20:11
Viimane postitus: Mannu
  Will-O'-the-Wisp ehk sootuluke DragonBoy 25 12,771 25-09-2016, 22:55
Viimane postitus: käbiorav
  XY+XX=? ehk kromosoomid xawa 23 20,336 09-12-2012, 06:40
Viimane postitus: tapsix
  Cosmic ancestry ehk kosmiline põlvnemine trz 6 3,123 31-12-2007, 12:28
Viimane postitus: Kivikas

Alamfoorumi hüpe:

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat:
2 külali(st)ne