[quote pid="287377" dateline="1644275049"]
Väidetavalt on Tiibeti budism hakanud mädanema. Tiibeti laamad on hakanud lääne huvilisi pidama alaväärtuslikeks olenditeks, kelle juures ainus boonus on raha. Raha tahetakse saada palju, aga vastu anda vaid riismeid nagu mingile koerale laua all. Eriti surutakse alla naisi. Naistele öeldakse lausa, et neil puudub võimalus saada budaks, sest see on meeste privileeg.
[/quote]
Ma ei oska kommenteerida Tiibeti budistide üldist suhtumist Lääne inimesse. See alaväärsus ja raha võib olla isegi mõneti põhjendatud, sest igasugu vaimseid praktikaid USAkad räägitakse küll, et kasutavad ainult selleks, et tõhusamalt raha teenida.
Kuid suhtumist naistesse Eesti Tiibeti budistide puhul - mitte mingit halba suhtumist ei ole, kuna enamik neist on ise naised
Algselt oli buda Sakhjamuni küll naisi tõrjunud, kuid üsna pea loobus sellest ja mitmed naised said võrdselt meestega buda "olekusse". Tiibetis üsna hiljuti oli veel matriarhaat ses mõttes, et maa pärandus emalt tütrele. Samuti oli kuulus mitmemehepidamine, st naine võis võtta teise mehe, kui oma mees liiga kauaks kodunt ära jäi. Kuid see oli osaliselt jälle üle kirjutatud - vot nüüd ma ei teagi - kas Hiinale riiklikult allumise või mingil muul põhjusel - siiski ka naise allasurumisega - seda on rääkinud isiklikult Tiibetist pärit naine - niiet seal on nii ja naa.
Aga Eesti Tiibeti budismis ei ole mitte mingit piirangut selles, mis soost oled - tee on lahti kõigile.
Väidetavalt on Tiibeti budism hakanud mädanema. Tiibeti laamad on hakanud lääne huvilisi pidama alaväärtuslikeks olenditeks, kelle juures ainus boonus on raha. Raha tahetakse saada palju, aga vastu anda vaid riismeid nagu mingile koerale laua all. Eriti surutakse alla naisi. Naistele öeldakse lausa, et neil puudub võimalus saada budaks, sest see on meeste privileeg.
[/quote]
Ma ei oska kommenteerida Tiibeti budistide üldist suhtumist Lääne inimesse. See alaväärsus ja raha võib olla isegi mõneti põhjendatud, sest igasugu vaimseid praktikaid USAkad räägitakse küll, et kasutavad ainult selleks, et tõhusamalt raha teenida.
Kuid suhtumist naistesse Eesti Tiibeti budistide puhul - mitte mingit halba suhtumist ei ole, kuna enamik neist on ise naised
Algselt oli buda Sakhjamuni küll naisi tõrjunud, kuid üsna pea loobus sellest ja mitmed naised said võrdselt meestega buda "olekusse". Tiibetis üsna hiljuti oli veel matriarhaat ses mõttes, et maa pärandus emalt tütrele. Samuti oli kuulus mitmemehepidamine, st naine võis võtta teise mehe, kui oma mees liiga kauaks kodunt ära jäi. Kuid see oli osaliselt jälle üle kirjutatud - vot nüüd ma ei teagi - kas Hiinale riiklikult allumise või mingil muul põhjusel - siiski ka naise allasurumisega - seda on rääkinud isiklikult Tiibetist pärit naine - niiet seal on nii ja naa.Aga Eesti Tiibeti budismis ei ole mitte mingit piirangut selles, mis soost oled - tee on lahti kõigile.