Teema hinnang:
  • 1Hääli - 5 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optilised illusioonid
(19-06-2011, 10:26 )ykskuukiir Kirjutas: Ja see sama värv oleks?

Sinine, roheline? Olenevalt taustast. See on lihtsalt sama värv. Ava see pilt mõne fotoeditoriga ja võta mõlemast spiraalist colorpicker-ga värv ja pane nad kõrvuti.

Vasta
Ei ole fototöötluses kodus. Aga vastust ei saanud, kui SAMA värv, siis ju üks värv, mitte kaks?
See selleks.
Nii et me siis näeme valesid värve ja valesid asju enese ümber. Oma silm seega ei ole kuningas? Ma olen pisut hämmelduses praegu...
Vasta
(19-06-2011, 10:41 )ykskuukiir Kirjutas: Ei ole fototöötluses kodus. Aga vastust ei saanud, kui SAMA värv, siis ju üks värv, mitte kaks?
See selleks.
Nii et me siis näeme valesid värve ja valesid asju enese ümber. Oma silm seega ei ole kuningas? Ma olen pisut hämmelduses praegu...

Jah, üks värv, muidu poleks see illusioon.
Vasta
(19-06-2011, 10:41 )ykskuukiir Kirjutas: Oma silm seega ei ole kuningas? Ma olen pisut hämmelduses praegu...
Ei ole jah. See, mida me näeme on suuresti evolutsiooni käigus kujunenud "kokkulepe". No näiteks asjaolu, et me kuu- või päikeseketast silmapiiril suuremana näeme. Lapsed ja loodusrahvad ei ole veel mõnda sellist optilist illusiooni "ära õppinud". Palju illusioone on aga niivõrd selged ja üleüldised, ilma eranditeta, et meil ei tule pähegi kahelda selles, et on ka teistsuguseid asjade nägemise võimalusi.

Minu isikliku arvamuse järgi on suur osa paramaailmast peidetudki sinna sellesamma maailma "teistmoodi" nägemise taha.

Vasta
Dokfilm meie nägemisest ehk silmadest ja illusioonidest(vene k.)

Мы смотрим на мир глазами, а видим мозгом. Мозг обманывает нас, подсовывает зрительные иллюзии, которые мы принимаем за реальность. А глаза отвечают взаимностью — корректируют зрительные впечатления, играют с мозгом в игру, секреты которой только начинают открываться современной науке. В этом фильме авторы раскроют секреты того, как мы видим мир. Почему фокусникам и жуликам так легко обмануть нас и откуда берутся уникальные способности художников переносить трехмерный мир на плоский холст...

http://www.intv.ru/view/?film_id=119774
Vasta
(19-06-2011, 16:09 )xed Kirjutas: Laudade pinnad täpselt sama kuju ja suurusega.
Ainult see raamat on seal sama suur ja sama kujuga.

Vasta
(23-06-2011, 23:38 )Thorondor Kirjutas:
(19-06-2011, 16:09 )xed Kirjutas: Laudade pinnad täpselt sama kuju ja suurusega.

Muide, analoogne laud jookseb ka minu antud lingil
olevast filmist läbi, aga mulle vähemalt jäi arusaamatuks..

Lauad on näha filmis 9:04

Vasta
(23-06-2011, 23:38 )Thorondor Kirjutas:

Enne vastamist oleks võinud vähemalt mõõta kasvõi arvuti ekraanil laudade pindasid. Saan aru, et see tundub uskumatu aga laudade pinnad on sama suured.
Vasta
Peaks ära märkima, et pind võib sama suur olla ka näiteks kassil ja koeral - sarnased pole nad aga mitte.
Sama kehtib ka nende laudade kohta pindALA võib neil ju sama olla aga pind pole ühene mitte.
See käib mitmete nn "optiliste illusioonide" kohta - aetakse segamini mõisted pind ja pindala.
Vasta
(24-06-2011, 11:56 )excubitoris Kirjutas: Peaks ära märkima, et pind võib sama suur olla ka näiteks kassil ja koeral - sarnased pole nad aga mitte.
Sama kehtib ka nende laudade kohta pindALA võib neil ju sama olla aga pind pole ühene mitte.
See käib mitmete nn "optiliste illusioonide" kohta - aetakse segamini mõisted pind ja pindala.

Sa ei kontrollinud. Laudade pealmine pind on täpselt sama kuju ja suurusega!
Üritasin enamvähem pildi oma jutu tõestuseks kokku mätsida. Imelik, et inimesed, kes usuvad paljusse üleloomulikku, ei suuda uskuda illusiooni, mis on kergelt tõestatav.
[Pilt: s.jpg]

Vasta
Teisel laual on raamat teist pidi.....kui laua ehitust vaadata....
Vasta
Eile äsja asetasin need üksteise peale kattuma ja vaatasin, et peale raamatu muu ei klapi.

Kontrollis uuesti üle ja tegelikult tõesti kattuvad ja on laua pinnal üks ühele mõõtmed.

Päris kõva illusioon, kui niimoodi lahkhelisi tekitab Bleh

Palun jätkake. Mind ei pea ka tingimata uskuma wink Oma silm on kuningas.
Vasta
Mälestuseks

[Pilt: 4IXixBQFVS.jpg]
Vasta
2012. aasta parimad visuaalsed illusioonid:

I Kadunud käsi

Kuidas nägemismeelt trikitades on võimalik aju segadusse ajada.

Suurbritannia Nottinghami ülikooli teadlaste loodud illusioon võitis Ameerika nägemisteadlaste seltsi aastakogunemisel välja antud parima visuaalse illusiooni auhinna.

Roger Newporti ja kolleegide poolt loodud trikk suudab erinevate meelte poolt ajusse toodavad signaalid niimoodi segamini ajada, et osalisele tundubki, et on käest ilma jäänud.

Eksperimendis osaleja paneb oma käed kasti sisse, tal palutakse hoida käsi paigal. Samal ajal näeb ta kasti peal asuvalt videoekraanilt pilti oma kätest, kuid pilti moonutatakse, luues mulje, et käed on lähemal kui nad tegelikult on. Eesmärk on hoida käsi nii, et need ei puutuks kokku ekraanil nähtavate siniste joontega. Nii nihutab inimene oma kastis olevaid käsi pidevalt üksteisest kaugemale, ilma seda ise märkamata.

Ühel hetkel kaob vasak käsi ekraanilt ära ning katsealune peab nüüd parema käega oma vasakust käest haarama. Kuid ta haarab sealt, kust kätt pole.

Esialgu vaid lõbus trikk võib olla aga lahendus ka sellele, kuidas näiteks krooniliste liigesehaigete valudele leevendust leida, ajades valuaistingu ja kehataju segamini, loodab Newport.

Allikas

II Inetud näod

Arvutis fotosid klõpsinud tudeng avastas senitundmatu psühholoogilise fenomeni.

Austraalia Queenslandi ülikooli psühholoogiatudeng valmistas ette fotosid ühe eksperimendi tarbeks ning klõpsis olemasolevaid pilte kiiresti arvutikuvaril. Ta märkas, et nägudega juhtus midagi, ühtäkki olid need moondunud ja grotesksed.

Kui ta eriti inetuna tundunud nägusid ükshaaval vaatles, siis olid need täiesti normaalsed, isegi kenad.

Illusioon põhineb sellel, et vilkuvaid näopilte vaadeldes võimenduvad mingil põhjusel näojooned, mis on üldpildist veidi nihkes. Kui kellelgi on suured silmad, siis vilkuvate portreede reas võimenduvad need veelgi suuremaks. Sama juhtub otsmiku, lõua ja kõrvadega.

Esialgu ei oska teadlased veel seletada, miks selline moondumine toimub, kuid eksperimendid selle nähtuse selgitamiseks on käimas.

Nägude illusioon sai äsjasel Ameerika nägemisteadlaste seltsi aastakogunemisel aasta parimate visuaalsete illusioonide konkursil teise kohta. Kokku läkitasid nägemistaju uurijad konkursile 59 illusiooni.

Auhinda vastu võttes esitles Queenslandi ülikooli psühholoog Matthew Thompson uut versiooni nägude illusioonist, kus kasutusel on kuulsuste fotod.

Mõlema video vaatamisel tuleb keskenduda ristikesele ekraani keskel.

Allikas
Vasta
McGurki efekt on ikka väga veider nähtus.
Heli on koguaeg üks, aga vastavalt suu liikumisele kuuled erinevalt...

Vasta
Anamorfne(ing.k. anamorphic) illusioon:
Vasta
(02-12-2013, 10:39 )lumm Kirjutas: Tantsiva baleriini testi
http://www.nebulos.net/brain/ kohta mäletan et suutsin seda aastaid tagasi "pöörata", praegu mitte, aga kummale poole ta algselt pöörles, seda kahjuks ei mäleta.

Tegelikult ei pea sa isegi mitte rehkendama, piisab vaatamisest ja iga teatud aeg hakkab ta teistpidi pöörlema. Vahest korraks, vahest pikemalt.
Vasta
Kissitamine aitas minul kõige paremini ümber lülitada. Kunagi sai katsetega nii kaugele mindud, et panin silmad kinni ja lahti tehes keerles teisiti. Lõppes sellega, et peale igat pilgutamist (2-3 sekundiliste vahedega) vahetus pöörlemine. Sedasi kuskil kümme korda teinud, hakkas aga pea valutama ja lõpetasin tegevuse.
Vasta
(02-12-2013, 10:39 )lumm Kirjutas: Tantsiva baleriini testi
http://www.nebulos.net/brain/ kohta mäletan et suutsin seda aastaid tagasi "pöörata", praegu mitte, aga kummale poole ta algselt pöörles, seda kahjuks ei mäleta.

sama siin...hetkel pöörleb ühtepidi.
Vasta
Proovisin lugeda ringe ja mitte midagi muud teha. Parempidi keerles ikka 30 ja 40 ringi, pahempidi 10 ja 4 ja 15. Tahtsin teada, et kas on mingi keerlemise seaduspärasus. Ja panin tähele hetke, millal muutus tuleb ja mis ma sel hetkel tegin.
Kunagi avastasin nipi:otse peale vaadates töötab mul parempidi, kohe hakkab pahempidi tööle, kui vaatan ülesse paremale ekraani nurka, ehk siis nagu nägemise äärealaga ja fokusseerimisega seotud.
Vasta
Selle kujukesega on võimalik veel mitmeid muidki trikke teha, oleneb kui kergelt inimene oma kujutlust suudab nihutada ja vastavalt siis ka kontrollitult hoida. Näiteks mõned aastad tagasi avastasin, et on võimalik kuju alumine ja ülemine pool samaaegselt eraldi suunas pöörelda lasta, või see lihtsalt võimalikult kohapeal, selg ees ja nägu ees, hüppama panna.
Vasta
Kui Budha oleks näinud, kuidas Jeesus vee peal kõnnib, oleks ta ütelnud: nii palju vaeva ja nii väike tulemus. Sama on siin selle kujukesega mu sõbrad.
Vasta
Fotod Maurituse saarest, kus taanduvad lained tõmbavad heledat liiva merele luues illusiooni justkui seisaks saar tohutu kose otsas:
[Pilt: 264A684600000578-0-image-a-1_1425434785350.jpg]
Vasta
Kui googeldada "street art" võib leida palju põnevat! https://www.youtube.com/watch?v=3SNYtd0Ayt0vat!

Vasta
Midagi müstilist küll pole aga sobib otsapidi siia teemasse.

Vasta

Alamfoorumi hüpe:

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat:
2 külali(st)ne

Expand chat