Postitused: 648
Teemad: 9
Liitus: Oct 2008
Bioloog Joy Adamson tõstatas küsimuse,kas pole gepard ehk nimelt loodud kiireks jooksmiseks.Kõikide maapealsete loomade hulgas on gepard absoluutne sprinter.Lühidistantsidel on see loom võimeline saavutama kiirust,mis on suurem kui 100km tunnis.Tema ,,tehnilistest näitajatest,, paremaid ei suudaks välja nuputada ükski bioinsener.Looma üsna lühikese lõuaga pea pole kuigi suur ja sklett on kerge. Jalad pikad ja saledad nagu mõnel hurdakoeral.Süda,kopsud,veresooned ja neerupealised on tunduvalt suuremad.Võimsa spurdi ajal tõuseb tema hingamissagedus minutis enam kui kahekordseks-60-lt 150-ele.Peaaegu uskumatul kombel on gepardil omadusi kahelt eri loomaperekonnalt.Olgugi et isegi raamatud nagu Schmeili ,,Zooloogia,, ,mis on klassikaline õpik,iseloomustavad seda looma kui ,,kassi peaga hurdakoera,, ,liigitab zooloogia ta üheselt kasslaste /felidae/,seega kassisarnaste röövloomade hulka. Tegelikult sarnaneb ta oma välimuse poolest üllatavalt palju pikakoivalise koeraga.Tema küüned ei tõmbu kaslase kombel sisse ja tema istumisviis on vähimagi kahtluseta omane koerale.Samas kasutab gepard puu otsa ronimiseks sarnaselt kassidele esikäppade küüniseid.Gepardid põevad isegi mõlema loomaperekonna haigusi.Ta on kahe nn võimatu imetajateperekonna ristamisprojekt.Me võiksime selle looma liigitada samasse kategooriasse segaolendite või kimääridega,keda tuntakse antiiksetelt reljeefidelt. Kui võtame aluseks teadmised geeniuuringutest,siis saabki gepard ainult geenimanipulatsioonide abil loodud olla. Tegelikult viivad ka gepardite DNA-analüüsid sellele lõppjäreldusele üsna lähedale-vereproovid,mis on võetud 50 üksteisest eraldatud regioonides elutsevalt gepardilt,andsid tulemuse,et kõik need loomad on geneetiliselt identsed.Ja see ongi sensatsioon.See tähendab,et suvalise gepardi organeid ja kudesid võib siirdada teisele gepardile vähimatki äratõukamisreaktsiooni esile kutsumata.Kujutage vaid ette,et sama võimalust võiks ka inimese juures rakendada.Nii kõrget geneetilise identsuse taset pole seni teada olevalt täheldatud ühegi teise metsikult elava bioloogilise liigi juures.Ent teadlased,kes oma kaasaeksetes geenilaboratooriumides eksperimenteerivad,omistavad selle tunnuse vaid ,,kindlal eesmärgil aretatud loomadele,, ,kusjuures nende all pole mõeldud mitte kedagi peale laboriroti... /lühendatult raamatust H.Hausdorf ,,Mitte sellest maailmast,, /
[Muudetud: 17-2-2009 NelliN2]
Postitused: 11,429
Teemad: 172
Liitus: Apr 2007
Unustasid veel lisamast sealt sellise asja, et gepard on sisuliselt ainuke suurtest kaslastest kes inimest ei ründa.
Sealt kus mina seda lugesin oli selle kohta terve pikk lõik ja arutlus.
Postitused: 111
Teemad: 5
Liitus: Oct 2007
Aleksei Turovski ütles, et lumeleopard on ainus suur kaslane, kes küüned sisse tõmbab.
Aga üks kaslane on veel rohkem koerlaste moodi: hüään.
Kusjuures eesti keeles polegi hüääni kohta mingit artiklit ... isegi vikipeedias mitte.
[Muudetud: 3-29-2009 kessu]
... ega neid kivisidki saa usaldada - äkki kuulavad praegugi meid pealt!
Postitused: 311
Teemad: 2
Liitus: Mar 2009
A mida geneetilised testid näitavad, on ta rohkem sarnane kassi või koeraga?
Ja minu teada ei ründa ilves kah inimest, kui siis ainult äärmise nälja korral aga kas gepard seda siis ei tee?
Postitused: 111
Teemad: 5
Tsitaat:Algselt postitas THOR-00
A mida geneetilised testid näitavad, on ta rohkem sarnane kassi või koeraga?
Ja minu teada ei ründa ilves kah inimest, kui siis ainult äärmise nälja korral aga kas gepard seda siis ei tee?
No geenide järgi ta ongi kass. Ja ilvese kohta olen seda ka mina kuulnud.
... ega neid kivisidki saa usaldada - äkki kuulavad praegugi meid pealt!
Postitused: 648
Teemad: 9
Liitus: Oct 2008
Ma ei ole sattunud kuulma või nägema infot gepardi rünnaku kohta inimesele.
Postitused: 32
Liitus: Aug 2009
Ma arvan se ründamise asi kahtlane,kuna kõik loomad ründavad kui peavad pere kaitsma(poegi). Gepard proovib vältida rünnakutest kuna tema jaoks on vigastus palju hullem kui mõne teise kaslase jaoks,tema elu oleneb ju tema kiirusest mitte nii väga jõust ja sellepärast ta lihtsalt hoidub ründamisest,et mitte ilma asjata viga saada.Ja ilves ründab küll ja ilves ka selline loom kes võib sind jälgida tohutult kaua ilma et sina teda näeksid,olen ise vabas looduses ilvest näinud ja ta pole midagi teinud ükski loom ei tule ilma asjata lihtsalt kallale
Postitused: 118
Teemad: 0
täpselt
http://www.roumazeilles.net/news/en/word...-reporter/
"n2ljaga s66vad k6ik inimest"
absoluut on vast see ainult et elevant ei saa hypata
[Muudetud: 9-1-2009 Bret]
Postitused: 32
Postitused: 11
Teemad: 0
On olemas ka Sahara gepard (Acinonyx jubatus hecki):
http://en.wikipedia.org/wiki/Northwest_African_Cheetah
Vaevalt selle jupid tavalisele sobivad. Avastati see liik aastal 1913. Üldse arvatakse, et gepardi on tekkinud 11 miljonit aastat tagasi, üks tema lähimaid sugulasi on puuma.
Mis puudutab ründamist, siis naljalt ükski inimesest väiksem (üksik) loom ei kipu viimasele kallale tulema, samas kui tegu on pesa kaitsmisega, teeb seda nii lõvi kui ka tavaline hall kass.