Teema hinnang:
  • 0Hääli - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ravimteed
Eks paljudel on vist lugusi vanaemadest, kes on pannud neid ravimteed jooma, et lapsed ikka terved oleksid. Minule on arst vahest kummeliteed soovitanud ja ma mõtlesin, et ehk kellegil on veel mõnda head soovitust millist ravimteed juua ja milleks see hea oleks.Smile
Vasta
Mõned taimed on diureetilise ehk uriini väljutava toimega - neid soovitatakse põiepõletiku korral, et seda pisikutest puhtaks uhta - selleks müüakse apteekideski spetsiaalseid põieteesid. Tavaliselt koosnevad need mitmest taimest. Näiteks ise olen kasutanud teed, mille komponentideks on: valge iminõgese ürt, raudrohu õisik, pohlalehed.
Teiseks toon näite üheksavägiseõie teest, mida soovitatakse juua ülemiste hingamisteede kergemate põletikuliste seisundite korral
Piparmündilehe teed võib juua kõhuhädade korral ja rahustaval eesmärgil.
Ise olen suviti käinud ka igasugu tuttavaid taimi nagu pärnaõisi, nõmmeliiva teed, naistepuna, raudrohtu jms korjamas, talvel hea leotisi miksida (H)
Muideks sain just paar päeva tagasi informatsiooni ka ühest koolitusest, mis tutvustab loodusravimite kasutamise võimalusi tavameditsiinis. Teemas käsitletakse siis ravimtaimi:
Ravimtaimede äratundmine, korjamine ja säilitamine ning loodusravimite valmistamine, aga see on kõigest üks osa sellest kõigest. Kursus iseenesest toimub Karula Rahvuspargis Metsamoori talus, kursust viib läbi Metsamoor Irje Karjus. Kahjuks küsitakse selle eest ka päris kopsakat summat, mida igaüks välja käia ei jaksa, nimelt 3000 krooni.
Kellele pakub huvi, võib lisa küsida.
Vasta
Ka meie peres on põhiliselt kasutusel ikka oma koduümbrusest korjatud ravimtaimed: pärnaõied, naistepuna, kummel, põldmünt, raudrohi, valge iminõgese õied. Äkilise tugeva külmetuse puhul on põldmünt koos pärnaõitega imet teinud. Naistele, kel "päevade" ajal esineb valulikkust mõjub väga hästi valge iminõgese õite tee.
Vasta
Mul on selline perearst, kes lihtsamate murede korral kunagi antibiootikume ei määra, vaid soovitab loodusest abi otsida. Näiteks apteegis müüdavad neeruteed ja saialilletee on mind alati väga hästi aidanud; samuti unetee ja külmetustee (need on siis kõik erinevate ravimtaimede segud). Lapsepõlves, kui mul oli probleeme suhteliselt kapriisse maoga, käisin ise karukoldi korjamas-kuivatamas, et neist hiljem teed teha, sugulane leevendas astmat põdrasamblateega.

Eks taimeteed ikka aitavad, vähemalt hädade leevenduseks sobivad nad küll. Mina näiteks joongi põhiliselt ravimtaimedest teesid, sest mitmed pakiteed ei kannata minu jaoks kommentaare, roheline tee paneb aga neerud valutama.

[Muudetud: 12-17-2008 morgana]
Vasta
HuvitavSmile
Kas neid ravimtaimi oleks võimaliks ise kasvatada?
Vasta
On isegi saadud neid leotisi ema käsul liitrite kaupa ära joodud...mingit erilist efekti pole ma aga kunagi tundnud...
Ja see vähenegi, mis aitab, paneb mõtlema kummaga on tegemist - kas tee või platseeboga...

Tegelikult ju kasutakse enamikes ravimites ikkagi toorainena erinevatest taimedest, seentest jne pärinevaid aineid, ainult konsentreeritud kujul ning puhta toimeainena...
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas Iiris
HuvitavSmile
Kas neid ravimtaimi oleks võimaliks ise kasvatada?

Oleneb taimest, kui mõni armastab soist pinnast ja Sa suudad sellise endale kuhugi tekitada, lase käia wink
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas Nielander
On isegi saadud neid leotisi ema käsul liitrite kaupa ära joodud...mingit erilist efekti pole ma aga kunagi tundnud...
Ja see vähenegi, mis aitab, paneb mõtlema kummaga on tegemist - kas tee või platseeboga...

Eks see sõltub ikka haigusest. Ise olin kunagi tõsine skeptik, aga nt karukold tõesti aitas minu puhul maole ikka ülikiiresti; omeprasool (mis on siis põhiline ravim maohaavandite jt selliste haigusnähtude raviks), andis samalaadseid tulemusi alles kuu aja pärast. Samas näiteks migreeni või närvipõletiku puhul küll mingist taimeteest tolku pole olnud - mul on ikka nii kõvad migreenihood, et kiirabigi ei suuda nendega miskit peale hakata.

Ja muide, liitrite kaupa ei tohi midagi juua, mõnel juhul teeb see asja hullemaks.

Edit: parandasin kirjavea.

[Muudetud: 12-17-2008 morgana]
Vasta
PAGANAKODA - Ravimtaimed ja nende kasutamine

Üldiselt need nö. põieloputusteed, mis apteekides müüakse, sisaldavad nõgest ja leesikat. Leesikas on siis vastavalt neerudele ja nõges tegeleb üldiselt organismi ja veresoonkonna puhastamisega. Üle kolme päeva järjest ei tasuks nõgest kasutada, kuna ta laiendab veresooni et puhastada veresoonte seinu, sellega aga kaasneb ka oht veresoonte lõhkemisele või siis, et verejooksu puhul veri ei hüübi

[Muudetud: 17.12.08 Celtic]
Vasta
- Vaarikalehetee ja bambusetee teevad naha elastseks, sobivad hästi rasedatele, et arme ei tekiks.
- Nõmmliivatee aitab pemendada emakakaela, seega, sobib sünnituse tähtaja lähendes juua.
- Raudrohutee aitab kaasa verehüübimisele, hea peale sünnitust juua, et veri paremini kinni jääks.
Vasta
Praegu kui kõik taimed on tärkamas ja eriti toitaineterikkad, soovitan ka vähemhõivatutel natuke loodusesse astuda ning endale midagi koju varuda. Praegu on näiteks väga hea aeg nurmenukkude korjamiseks (bakteri-, viiruste- ja seentevastane toime olemas). Nurmenukuõie teed kasutatakse külmetuste korral (köha leevendaja, palaviku korral jne). Nurmenuku lehtedes näiteks on aga super kogus C-vitamiini. Tuues võrdluseks näiteks sidruni, milles võiks olla 70mg C-vitamiini, siis nurmenuku lehtedes on seda kuni 800mg! Head avastamist looduse rüpes Smile
Vasta
omadest kogemustest võin soovitada alati kodus hoida kummelit, saialille, pärnaõisi harilikku kõrvenõgest, kurgirohtu, nurmenukku, raudrohtu. Kindlasti ka mündid( pipar-, õun-, ümaralehised jt,), meliss ja naistenõges. Lihtsam on lugeda Tatjana Gorbunova ´´Looduse tervendav jõud`` ja ´´Ravimtaimed koduapteegis´´. Loodusravi 60 haiguse vastu (aiandus.ee), Kalju Mandre ´´Saialillesuvi´´. taimed aitavad kui neid õigel ajal korjata ja ka taime käest abi paluda ja ka vabandust et teda korjate
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas kuuking
omadest kogemustest võin soovitada alati kodus hoida kummelit, saialille, pärnaõisi harilikku kõrvenõgest, kurgirohtu, nurmenukku, raudrohtu. Kindlasti ka mündid( pipar-, õun-, ümaralehised jt,), meliss ja naistenõges. Lihtsam on lugeda Tatjana Gorbunova ´´Looduse tervendav jõud`` ja ´´Ravimtaimed koduapteegis´´. Loodusravi 60 haiguse vastu (aiandus.ee), Kalju Mandre ´´Saialillesuvi´´. taimed aitavad kui neid õigel ajal korjata ja ka taime käest abi paluda ja ka vabandust et teda korjate

Miks ma pean neid kodus hoidma? Apteek müüb seda sama taime kuivatatud kujul. Kui mul mingi raudrohi haiseb kodus 3 aastat, siis selle raviomadused ju kaovad ajapikku. Ja päris rohelist taime ju ei keeda. Veel vähem hakkaks iga aasta uut hunnikut korjama. Ja mis vanaga teha, ära visata? Kah tobe ju. Apteek on aga nö liikuv ring, kus saad siiski värske kuivatatud taime.
Vasta
Toiduained ei tasu ka kodus hoida. Lähevad halvaks. Kui kõht tühjaks lähed, siis ostad poest kiirelt kõik vajaliku.
Nt ärkad hommikul üles ja tahaks pannkooki teha, tuuritad linnapeal ringi ja pärastlõunaks kõht täis.
Vasta
Ise joon pidevalt salvei lehe teed. Enamik apteekidest peaks saama, 17 krooni. Vähendab liigset higistamist ja peaks ka närvisüsteemi tugevdama. Mulle aitab.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas zepac
Miks ma pean neid kodus hoidma? Apteek müüb seda sama taime kuivatatud kujul. Kui mul mingi raudrohi haiseb kodus 3 aastat, siis selle raviomadused ju kaovad ajapikku. Ja päris rohelist taime ju ei keeda. Veel vähem hakkaks iga aasta uut hunnikut korjama. Ja mis vanaga teha, ära visata? Kah tobe ju. Apteek on aga nö liikuv ring, kus saad siiski värske kuivatatud taime.

Vaata, sellega on nii, et esiteks, värske taim on tees vaat et paremgi kasutada kui kuivatatut ning kuivatatakse selleks, et saaks säilitada. Muidugi aja jooksul taime raviomadused vähenevad, enamasti üle kahe aasta ei tasu taimi hoida. Sepats, kui sul kolm aastat raudrohi kodus kopitab, siis mis sa tast üldse korjad, kui ära ei tarvita.

Mis puutub apteegist ravimtaimede ostmisele, siis sealt ei saa nii kvaliteetseid ürte, kui ise korjates, nt nõmm-liivatee on seal harva õitega, kuid just tema õitel on suurimad raviomadused. Ühesõnaga, et ravimteedel oleks maksimaalne mõju, tuleb ürte korjata õigel ajal (noorest peast või õitsemise ajal vms) ning hoiustada õigetes tingimustes (kilekotis ei ole õige, seal ei saa taimed hingata ning riknevad kiirelt, paberist või riidest kotikesed on parimad), lisaks tuleb ka kuivatada õigesti (mõni taim tahab päikese käes kuivada, mõni varju all, mõni laiali laotatult, mõni punti riputatuna). Apteegist ostes ei tea sa kunagi, kas need tingimused on täidetud, või saad sealt sisuliselt tavalist rohtu...
Vasta
Olen kusagilt lugenud, aga tõedti ei mäleta. et oma korjatul taimel on suurem tervendav mõju ja tuleb korjata päikesepaistelise kuiva ilmaga, küsida taime käest luba ja paluda tervendavat jõudu. Ei tohi korjata tervet taime ja päike ei tohi paista selja tagant, vaid eest, et taim jääks sinu ja päikese vahele. Ei tea kas on see õige võin ka eksida, aga kindlasti on siin minust targemaid kes oskavad täpsemaid juhendeid anda. Olen ostmud ka apteegist, mida mul pole või otsa saab, aga enda oma on ikka parim. Keegi ei käsi vikatiga niita et kuskile panna pole vaid ikka endale. ravitoime pidi 2 aastat kestma õige hoidmise juures.
Vasta
Mina larbin rosmariini tõmmist, see teeb erksass ja annab mõistust pääluusse juure.
Migreeni ennetamiseks luristan roibose teed (mitte leotis, kuna roibos kuulub tee sugukonda).
Mul üldse piakoluga palju häda...
Vasta

Alamfoorumi hüpe:

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat:
1 külali(st)ne

Expand chat