Postitused: 6
Teemad: 1
Liitus: Jul 2008
Mina inimesena ei saa uskuda jumalasse:/ lihtsalt vastu karva:/
Olen käinud pühapäevakoolis õpind kristuse ja piibli kohta.
Tahtsin tõstatada küsimuse, et mis juhtuks kui usk jumalate poole puuduks??
Kas elu oleks teine?
Poleks siis minevikus neid ristisõdu olnud?
Miks kummardada kellegi poole keda ei ole olemas???
Postitused: 252
Teemad: 11
See on jällegi inimese uskumuste, veendumuste ja põhimõtete küsimus. Sina ei usu et jumal on olemas. Aga... Tõesta, et teda olemas ei ole? Täpselt, nagu usklikud ei suuda tõestada, et ta olemas ON, ei suuda sina tõestada tema puudumist. Inimkond on kord juba selliseks loodud, et neil on (enamustel) vaja midagi, millesse uskuda, midagi, mille nimel elada. Ja kui seda polegi, millesse uskuda, siis see lihtsalt mõeldakse välja, nagu sina arvad, et Jumal, Jeesus ja muu taoline on väljamõeldis. Kui usk jumala poole puuduks, oleks minu meelest maailmas ebakindlus, sest mingi teatud protsent rahvastikust elab jumalale ja nn jumalasõna järgi. Nemad ei oskaks midagi teh ilma "õpetuse" ja juhendamiseta, mis tuleb jumalalt. Ilmselgelt, kui usku poleks olemas, poleks olnud ka ristisõdu. Ja sinu viimane küsimus ajas mind eriti naerma.
"Miks kummardada kellegi poole keda ei ole olemas???"
Selles ju point ongi- Sina ei usu et ta olemas on ja sina teda ka ei kummarda. Need, kes aga usuvad tema olemasolusse, need kummardavad. Keegi ei kummardagi, kui pole olemas. Need kes kummardavad, nemad usuvad, et ON olemas. Nüüd läks küll veidi keeruliseks, kuid loodan et olin arusaadav.
Isiklikult mina olen täiesti erapooletu. Ma ei usu jumalasse, aga ma ka ei väida, et teda olemas ei oleks.
Postitused: 3,609
Teemad: 58
Liitus: Sep 2007
Tsitaat:Sina ei usu et jumal on olemas. Aga... Tõesta, et teda olemas ei ole? Täpselt, nagu usklikud ei suuda tõestada, et ta olemas ON, ei suuda sina tõestada tema puudumist
Mõte, et millegi mitte olemasolu tõestamatus, on mingisugunegi tõestus on iseenesest täiesti väärtusetu ja loogikavastane...
Kuulus ateismi eest võitleja Richard Dawkins tõi selle kohta paraleeli:
Ümber Jupiteri orbiidi tiirleb Hiina teepott(Chianese teapot) - see on väide!
Kahtlejad proovigu vastupidist tõestada - pole ju ühtki piisavalt võimast teleskoopi, mis suudaks nõnda väiksest ja kauget asja näha - järelikult on teepott olemas...
Tegemist on siis väärarutlusega...
Mis puutub ühiskonda ilma jumalata, siis seda prognoosida oleks üsna raske - kuigi on ju teada, et usu nimel on tapetud kümneid kordi rohkem inimesi, kui seda kõikides sõdades kokku...
Tsitaat: Ja kui seda polegi, millesse uskuda, siis see lihtsalt mõeldakse välja
keegi ütles sarnaselt väga tabavalt: "Kui jumalt ei eksisteeriks - siis me mõtleksime ta välja."
Tsitaat: Kui usk jumala poole puuduks, oleks minu meelest maailmas ebakindlus, sest mingi teatud protsent rahvastikust elab jumalale ja nn jumalasõna järgi
Nojah, aga ühepoolt vaadates võiks ju öelda, et see sama jumalasõna pole midagi muud, kui inimsõna, mis tituleeritud jumala nime all...ja kui religiooni poleks algusest peale eksiteerinud, siis leiaksid inimesed "usku" ja lootust muudest asjadest - miks mitte teadusest?
Minuarust ongi religiooni suurim viga selles, et jumala-idee kuidagi madaldab inimest ja universumi, milles ta elab...kes teab, milliseid vigu on minevikus tehtud, jäädes tegevusetult istuma ohtlikus olukorras, lootes jumala abile, mida aga pole tulnud...ja kes teab, kuhu inimkond oleks nüüdseks jõudnud, kui inimesed oleks rebinud silmad kirikus jeesuse-ikoonilt ja vaadanud üles, imetledes universumi ilu...
Äärmisel juhul võiks ju nõustuda deistidega - kes usuvad, et jumal lõi universumi ja läks peale seda n.ö pensionile..., sest niipalju, kui teadus teab, töötab maailm ka väga hästi omalkäel...seega jumal muutuks lihtsalt sümboliks, mis on, aga mille poole pole vajadust kummardada...
"Mida saab väita ilma tõenditeta, saab ka ilma tõenditeta kõrvale heita"
- Christopher Hitchens
Postitused: 252
Teemad: 11
Tsitaat:Algselt postitas: Nielander
Tsitaat:Sina ei usu et jumal on olemas. Aga... Tõesta, et teda olemas ei ole? Täpselt, nagu usklikud ei suuda tõestada, et ta olemas ON, ei suuda sina tõestada tema puudumist
Mõte, et millegi mitte olemasolu tõestamatus, on mingisugunegi tõestus on iseenesest täiesti väärtusetu ja loogikavastane...
Kuulus ateismi eest võitleja Richard Dawkins tõi selle kohta paraleeli:
Ümber Jupiteri orbiidi tiirleb Hiina teepott(Chianese teapot) - see on väide!
Kahtlejad proovigu vastupidist tõestada - pole ju ühtki piisavalt võimast teleskoopi, mis suudaks nõnda väiksest ja kauget asja näha - järelikult on teepott olemas...
Palun, ole hea inimene ja loe mu postitus uuesti läbi. Ma ütlesin täiesti erapooletult, et tema olemasoli ei saa ei tõestada, ega ka ümber lükata. Ma ei öelnud, et kui tõestada ei suuda, et siis kohe olemas on.  Loe teinekord hoolikamalt  .
Postitused: 3,609
Teemad: 58
Liitus: Sep 2007
Tegelikult oli postitus suunatud mõtte, kui sellise vastu - olen nimelt sarnast väärarutlust jumala ja ka paljude muude olemasolu kohta tihti kohanud...Tegemist ei olnud millegi isiklikuga
Aga jah, sorry, oleks ilmselt pidanud seda eelnevalt mainima...
"Mida saab väita ilma tõenditeta, saab ka ilma tõenditeta kõrvale heita"
- Christopher Hitchens
Postitused: 2
Teemad: 0
Liitus: Jun 2008
Soovitan lugeda Karen Armstrongi raamatut "Lühike müüdi ajalugu"
http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?159271
Ta seletab täiesti erapooletult ja huvitavalt miks, milleks ja kuidas religioonid ja uskumused üldse tekkida võisid ja milleks neid vaja on.
Postitused: 471
Teemad: 4
Liitus: Jul 2007
Tsitaat:Algselt postitas: AltGr
Mina inimesena ei saa uskuda jumalasse:/ lihtsalt vastu karva:/
Olen käinud pühapäevakoolis õpind kristuse ja piibli kohta.
Tahtsin tõstatada küsimuse, et mis juhtuks kui usk jumalate poole puuduks??
Kas elu oleks teine?
Poleks siis minevikus neid ristisõdu olnud?
Miks kummardada kellegi poole keda ei ole olemas???
Lihtne vastus: SEE EI OLE SINU OTSUSTADA, MIDA KEEGI USUB!
Postitused: 106
Teemad: 0
Liitus: Dec 2007
Usk/religioon teeb elu lihtsamaks ja sisendab kindlustunnet - seab paika reeglid mille järgi toimetada ning pakub välja kindlad lõpptulemused (põrgu / paradiis / sääsena sündimine / nirvaana). Jumal kui selline on lihtsalt valikuline osa kogu mehhanismist.
|