Postitused: 445
Teemad: 34
Liitus: Oct 2003
Et kuidas on teil sellega, ise kogen seda koguaeg. See paneb täiesti imelikult mõtlema, ja mul päris tihti seda ilmneb. Et näiteks tahan hüpata üle kraavi, sel hetkel kui juba hüppan, siis on täielik tunne, et ma olen seda juba varem teinud ja sisse kukkunud, ja krt kukkusingi sisse.
Ja üldse paljude asjadega, mida ma teen, meenub mulle, et ma nagu oleks seda juba teinud, aga ei ole, näiteks veel, et kõnnin kuskil metsas, mööda rada, siis näen mingit suurt kändu, hakkan tast mööduma, siis tuleb jälle nö. silme ette, et ma olen sellest kännust juba korra mööda käinud, et terve elu, et ma oleks seda kõike juba nagu ennem teinud.
Iga asjaga seda ka ei juhtu, näiteks seda teksti siia kirjutades pole veel sihust tunnet olnud, et ma oleks seda juba siia enne kirjutanud
Muudetud: 14-11-07 kell 00:08:47 hiidlane
natust teooriaid võetud: http://www.zone.ee/dejavu/index.htm
Teooriad:
Tunnet põhjustab lihtsalt sarnane olukord. Näiteks samad inimesed, koht, ilm jne.
Üks julgemaid teooriad on, et tunne tuleneb mälestustest eelmisest elust, telepaatiast, või isegi kehavälisest rännakust.
On võimalik, et tunnet põhjustab inimese aju "väike rike". Nimelt, et mälestus hetkest salvestatakse enne kui teadvus selle registreerib. Ja nii juhtubki, et kui hetk jõuab inimese teadvusesse, tuleb välja, et selle hetke kohta on juba mälestus olemas.
On ka väidetud, et Deja vu on aju võime kaitsta end ebameeldivate situatsioonide eest. Nimelt, et aju tekitab meelega tunde, et antud hetke on juba läbi elatud, et inimene end kindlamalt tunneks. Selle teooria vastu räägib aga tõsiasi, et Deja vu tunne esineb enamasti täiesti suvalistes ja üldsegi mitte ohtlikes olukordades.
Väga huvitava teooria pakkus välja film "The Matrix". Nimelt, et meie maailma kontrollib arvutiprogramm ja Deja vu tunne tekib, kui programmis midagi viimasel hetkel muudetakse.
------------
Minu arvamused nende teooriate kohta:
1.)Ei lähe üldse paika, sest mõnikord olen paigas täitsa esimest korda ja enne seda hetke ta tuttav pole tundunud
2.)Eelmine elu, et kas ma olen terve eelmise elu siis samamoodi täpselt elanud.Telepaatia kohta ei ütle ma midagi. Kehaväline rännak, see ka sihune kahtlane
3.)kõige tõonäolisem oleks mu arust aju rike, kuigi siis mu aju peaks täiesti vigane olema
4.)Sellele teooriale vastus juba seal samas vastu antud
5.)Kõik on võimalik, aga ei taha eriti midagi seesugust nüüd küll mõelda ega uskuda
-----------------------
tegelikult see aju rike ei pea ka väga paika, näiteks selle üle kraavi hüpamise looga, sest ma polnud veel kraavi sisse kukkunudki, kui ma juba tundsin, et ma olen siia ennem sisse kukkunud, või siis aju analüüsis, mu hüppe suurust, vahemaad jne. Ja andis tulemuseks, et ma kukkun kraavi ja siis läks aju lühisesse
Muudetud: 14-11-07 kell 00:10:43 hiidlane
Postitused: 12
Teemad: 0
Tegevustes eriti ei kohta aga mõnikord olen näinud mitu korda täpselt yhte ja sama und. See tõmbab kyll juhtme kokku, väga ebameeldiv on päras olla ärgates.
Ei tea, kas ma suudaks päriselus yhte päeva kaks korda järjest läbi elada...lolliks läheks vist.
Postitused: 547
Teemad: 16
pidevalt on selline tunne, kusjuures see pole ainult tunne, ma ka tean kuidas tekkinud olukord lõppeb.
Postitused: 1,615
Teemad: 181
Kusjuures ma olen mitmeidki kordi näinud unes mõnda inimest, keda ma tegelikult kohtan alles kunagi hiljem ning siis tundub see nägu mulle tuttavana. Ise arvan, et see on lihtsalt aju "defekt". Aju jätab asju meelde süsteemselt. Näiteks kui sa tahad meelde jätta mingit taime ning sa jätad selle taime õie meelde, siis samasuguse õiega taime tuvastad sa ka samaks taimeks, kuigi ta lehed võivad erinevad olla. See on aju selekteeriv mäju. Arvan, et sama mehhanism toimib ka siin. Näiteks: mille järgi sa aru saad, et sa oled siin metsas varem olnud? On see puude, teatud pilvede taevas või näiteks seente järgi? Igatahes aju teatab sulle, et see nähtus on sulle tuttav ja sa tõlgendad seda nii: ma olen siin varem olnud.. Lihtsalt üks idee..
Postitused: 278
Teemad: 27
ise olen ka seda kogenud ja mitte ainult ühe korra vaid rohkemgi.
aga seletust sellele ei tea.
Ex kõigel on oma eesmärk
MIS JUHTUMA PEAB SEE JUHTUB.
Postitused: 5
Liitus: Oct 2005
Halb küll olla skeptiline (ja seda juba oma esimeses vastuses  ) kuid kuna kogen ise seda nähtust päris-päris tihti siis olen asja pisut uurinud. Selline olukord tuleneb lihtsalt üleväsimusest! Oled sa näiteks kunagi seda keset päeva kogenud või siis kui oled korralikult öösel välja puhanud?
Nii et tegemist on küll ajutrikiga, mis tundub üsna para, kuid on täiesti loomulik...
Ja kardan, et ka unenägusid ei saada sulle keegi kõrgemalt kaela. Vaid sa siiski mõtled need enda jaoks kõik välja. Nii et igaüks on ise oma unenägude režissöör....
Uskusin samuti varem unenägude võimesse sündmusi ette kuulutada...kuid eks nendega (ja neile pakutud globaalsete seletustega) ole nagu horoskoopidega - need on lihtsalt nii üldsõnalised, et igaüks leiab midagi, mis tõele vastab...
Postitused: 66
Liitus: Nov 2003
Tsitaat:Esialgne postitaja Laura
Uskusin samuti varem unenägude võimesse sündmusi ette kuulutada...kuid eks nendega (ja neile pakutud globaalsete seletustega) ole nagu horoskoopidega - need on lihtsalt nii üldsõnalised, et igaüks leiab midagi, mis tõele vastab...
Tavaliselt ma ei näe ma unes seda, mis edaspidi juhtub ja ma sellesse ka väga ei usu, aga:
Üks hommik ma ärkasin ja mul oli unenägu täiesti meeles ja siis, kui ma selle unenäo peale mõtlesin tekkis mu pähe teadmine, et täna just nii juhtubki. Läksin siis kooli ja unanäos toimunu toimus ka päris elus täpselt samamoodi.
See oli üks imelikumaid päevi mu elus ja ma ei oska selle kohta midagi öelda
Postitused: 16
Teemad: 1
mul iga päev, 4-5 korda vähemalt  hirmasks muutub juba vaikselt
--
On võimalik, et tunnet põhjustab inimese aju "väike rike". Nimelt, et mälestus hetkest salvestatakse enne kui teadvus selle registreerib. Ja nii juhtubki, et kui hetk jõuab inimese teadvusesse, tuleb välja, et selle hetke kohta on juba mälestus olemas.
--
see tundub väga tõenäoline mulle. kuna dejavu hetkel ei saa sa seda hetke(mis sa ära tunned uuesti) kuidagi aega liikuma panna. sul pole õrna aimugi millal see toimus. võib olla, et sa näed midagi, sekundi murdosa jooksul savestab aju sul selle sinna kuskile sektorisse, kustutab millegi pärast uuesti ära ja siis salvestab uuesti. nagu arvutil formatit tehes, jäävad mingid asjad ikka alles, kas siis ei võiks nii olla ka ajuga?  minu sürr mõttemaailm
to: Laura
Et tekib üleväsimusest, noo, ok, üldjuhul siis võibolla küll, aga kui loed mu esimest postitust, siis kuidas ma võisin seda juba ette teada, et ma kraavi kukun, vahetult enne sisse kukkumist, täpselt nagu aeg oleks 1 sekundiks seisma jäänud ja sel hetkel tundus, et ma olen sinna kraavi juba kukkunudki ja kukkusin.
Tegelt ma jälle muudan oma ühe postituse arvamust, et aju rike, et kas aju analüüsis siis hüpet jne. Et äkki sel juhul, kui ma hüppasin, ma lihtsalt tunnetasin, et ma ei suuda sealt üle hüpata ja siis tuli just aju defekt ja mu hirmu sinna sisse kukkuda pani ta ka sinna juurde ja tulemus ongi käes, et aju ütles mulle, et ma olen sinna juba kukkunud, ja siis see toimus.
Üks asi veel, et see toimub mul kõik üldjuhul seal, kus ma harilikult ei käi, või mida ma harilikult ei tee. Näiteks iga päev lähen kooli, seal ei toimu seda, aga kui lähen kodulinnast ära, siis esineb seda igalpool, et miks ma siis seda kodus nii ei tunne, olen paar korda tundnud, aga mujal toimub seda ikka tunduvalt rohkemini.
Postitused: 58
Teemad: 5
On olnud jah.Ja see tõesti väga imelik tunne. Mingi sekundi või kahe jooksul tundub et kõik see on olnud ja tead sekundi kaks ka nagu tulevikku ette
Aga teooriaid ei oska välja pakkude, eespool pakututest ei tundu need eriti tõesed, ainult et aju rike võib ta küll olla ja siis inimesed mõtlevad et mis müstiöist nüüd minuga juthus =O
Postitused: 108
Teemad: 6
Liitus: Dec 2003
Tsitaat:Esialgne postitaja hiidlane
Üks asi veel, et see toimub mul kõik üldjuhul seal, kus ma harilikult ei käi, või mida ma harilikult ei tee. Näiteks iga päev lähen kooli, seal ei toimu seda, aga kui lähen kodulinnast ära, siis esineb seda igalpool, et miks ma siis seda kodus nii ei tunne, olen paar korda tundnud, aga mujal toimub seda ikka tunduvalt rohkemini.
äkki see tuleneb sellest, et uuestisündimine on siiski tõsijutt  et nagu sa sünnid uuesti aga, kellegi teise kehasse, aga siiski mäletad kohtasi või isegi inimesi ja hetkeks sa mäletad, et see on juba olnud vms. aga et sa oled uuesti sünginud, siis ei lasta sul rohkem seda tuttavat asja meenutada kui vaid paar sekundit või muidu läheksime hulluks, sest tõde võib olla tegelikult palju hullem.
näiteks mina usun, et inimsed sünnivad siia maailma tagasi, et oma vigu parandada ja elu uuesti ja paremini elada, sellepärast tekkiski selline mõte, et äkki need nägemused paar sekundit juba olnud asjast, tulevad eelmisest elust.
muidu olen ise ka seda tundnud, et nagu olnud hetk on varem juba olnud.
"Mis on vastus?" (Vaikus) "Sel juhul, milline on küsimus?"
Tsitaat:Esialgne postitaja MissIs
Tsitaat:Esialgne postitaja hiidlane
äkki see tuleneb sellest, et uuestisündimine on siiski tõsijutt et nagu sa sünnid uuesti aga, kellegi teise kehasse, aga siiski mäletad kohtasi või isegi inimesi ja hetkeks sa mäletad, et see on juba olnud vms. aga et sa oled uuesti sünginud, siis ei lasta sul rohkem seda tuttavat asja meenutada kui vaid paar sekundit või muidu läheksime hulluks, sest tõde võib olla tegelikult palju hullem.
näiteks mina usun, et inimsed sünnivad siia maailma tagasi, et oma vigu parandada ja elu uuesti ja paremini elada, sellepärast tekkiski selline mõte, et äkki need nägemused paar sekundit juba olnud asjast, tulevad eelmisest elust. 
muidu olen ise ka seda tundnud, et nagu olnud hetk on varem juba olnud.
uuestisünd, noo ok, aga ikkagi, et ma pean olema siis eelmises elus kôik need vastavad asjad olema teinud, et ma saaksin neid nii mäletada...kui juhtuks seda üks kaks korda, siis küll, aga kuidas sa siiski seletad, näiteks 100 erinevat sellist juhtumit, kus on sihune tunne, et see asi on juba toimunud, kas ma siis olen tôesti eelmises elus teinud need kôik asjad samuti läbi, vôi kas eelmise elu hulka kuuluvad ka üleeelmised elud ja tahapoole, et nende kôikide elude kogumikkude tähtsamad mälestused löövad nagu välja? Vôi kui uuesti sünnid, kas siis nagu üleeelmine elu kustutatakse lausa täielikult su....ööö, ma ei teagi, nüüd kust kohast...hingest??? kuna mina pakun, et uuestisündimisel jääb sust alles ainult vana hing, et kas siis hingel on nagu mingi mälu???
ma momendil siiski pakuks selle aju defekti välja, kuigi igaühel on juu oma arvamus....
Muide täna kogesin seda jälle, kui vaatasin suusatamist ja üritasin mingit statistikat teha, olid igast tabelid jne, kui korraga tuleb jälle see tunne, et täpselt sellise tabeli olen ma ka enne valmis teinud, kuigi tegelikult ei ole nagu....
-------------
ää, miks ma kohe selle peale ei tulnud, et näiteks kohe see tänane sündmus, et kas siis ellmises elus olid täpselt samad suusatajad, sama koht, täpselt sama tabel ja kas siis oli üldse telekas, et kust ma siis need andmed oleks saanud....
[Teadet on muutnud 17-1-2004 postitaja hiidlane]
Postitused: 1,615
Teemad: 181
Ma arvan, et need eelmise elu hetked, kui inimene tunneb, et ta on nagu siin varem olnud või hakkab järsku rääkima mingis võõras keeles, tulevad pigem sellest, et mingi rändav hing (mitte hing kui selline, ei oska sellele nähtusele paremat mõistet panna, hingedesse ma ei usu) satub kogemata sinu kehasse ning sellel asjal on mõistus või vähemalt teadvus..
Üsna pea ta sinu kehast lahkub ning nüüd on sinu aju juba vastu võtnud need signaalid ja teadmised, mida teine "hing" sulle on toonud.
Tsitaat:Esialgne postitaja Tutanhamon
Ma arvan, et need eelmise elu hetked, kui inimene tunneb, et ta on nagu siin varem olnud või hakkab järsku rääkima mingis võõras keeles, tulevad pigem sellest, et mingi rändav hing (mitte hing kui selline, ei oska sellele nähtusele paremat mõistet panna, hingedesse ma ei usu) satub kogemata sinu kehasse ning sellel asjal on mõistus või vähemalt teadvus..
Üsna pea ta sinu kehast lahkub ning nüüd on sinu aju juba vastu võtnud need signaalid ja teadmised, mida teine "hing" sulle on toonud.
ma pole kindel, kas ma postitusest täieti ôigesti aru sain, aga, kas siis ühes kehas on vahepeal korraga 2 nö. hinge???, kus üks on rändav hing ja annab mulle teadmisi oma eelmistest kogemustest ja kui môni asi kattub, siis ma tunnengi seda DEJA-VU tunnet?
Kui jällegi uskuda hingedesse ja uuestisündi, siis see tundub isegi loogilisena, et hing saab uue keha kui sünnib ja siis môni hing, kes mingitel pôhjustel kehast ilma jääb, hakkab rändavaks hingeks?
Vôi et öeldakse, et lähed pôrgu vôi taevasse peale sündi, et taevas oleks siis môiste uuestisünd, pôrgu aga siis rändav hing, kes ei saa rahu...mis nendega edasi juhtub ei oska edasi spekuleerida...
Aga jällegi ei suuda ma lahti seletada selle abil kasvôi mu tänast kogemust... Vôi siis see rändav hing ja minu hing vôi môistus vôi mis iganes, et minu môistus teadis juba neid tabeleid ja asju, kuna ma ise tegin need täpselt nii, aga siis tuli teine nö. rändav hing vahele ja pani selle asja mul korduma peas, aga miks??? - ei tea....
Igatahes üldse saab sellel teemal palju spekuleerida, mida saab teha tegelikult enamus para-webi teemadega, kuna tôde pole ju täielikult kellegil teada.....
Postitused: 12
Liitus: Dec 2003
juhtub küll nii, et mingi "pilt" on enne läbi elatud. Mönikord juhtub deja vu´d tihti, siis on jälle mingi pikk periood, kus midagi ei juhtu....
üldiselt on jahh see väga imelik kui nii juhtub.
müstiline.
Postitused: 38
Liitus: Feb 2004
Mingi asi pidi olema. Üks ajupool näeb pilti enne kui teine ja siis ongi nii, et OHOO! olen juba enne näinud :o
Väga huvitav foorum ilmus välja
Tsitaat:Esialgne postitaja Month
Mingi asi pidi olema. Üks ajupool näeb pilti enne kui teine ja siis ongi nii, et OHOO! olen juba enne näinud :o
nu sellepeale jälle, et kuidas ma võisin teada, et ma sinna kraavi kukun  natuke eespool kirjutasin sellest...ma ikka kuidagi ei saa sellest kraavi värgist lahti  või et ikkagi siis üks see ajupool teeb ikkagi vastava analüüsi ja analüüsib, et ma kukun sinna sisse ja siis nii edasi...?
Postitused: 38
Jajah... ega tegelikult mul on endal kah nii olnud, et ma tean, mis juhtub ja siis ma lihtsalt ei teegi teisiti, kartes, et midagi võib valesti minna : /
Väga huvitav foorum ilmus välja
Postitused: 97
Teemad: 9
endal esineb ka koguaeg...
minu jaoks ei oma tähtsust, kuidas see nähtus tekib, vaid miks ta tekib...
Welcome to the psychedelic world...
Postitused: 79
Teemad: 2
Liitus: Jan 2004
hm. see hüpotees, et "üks ajupool näeb pilti enne kui teine ja siis ongi nii, et OHOO! olen juba enne näinud" on vägagi huvitav.
sest osad deja vu olukorrad ei saa ikka mingi nõksuga olla nö. kuskilt eelmisest elust näiteks. (see olevat deja vu'de üks teooriaid). lihtsalt kaasatud on liiga tänapäevane olukord liiga kaasaegsete detailidega. mul vähemalt.
sündmuse nn. infonihe on aga vägagi arusaadav keiss.
Postitused: 5
Teemad: 2
MATRIX on suht loogiline eks !
Postitused: 402
Teemad: 8
MATRIX annab omajagu mõtlemisainet aga ei ole sugugi loogilisem kui muud hüpoteesid. Erinevaid hüpoteese on juba pakutud aga on ka võimalus, et oleme soovinud(unistanud) või kartnud mingit olukorda ja kui see reaalselt juhtub, siis tekibki tunne nagu see oleks juba varem juhtunud. Soov/unistus/kartus võib olla ka alateadvuses/unenägudes ja on täiesti võimalik, et see ei meenu või polegi see kunagi teadvusesse jõudnudki. Siin kirjeldatud aju rike ei ole usutav kui nähakse asju, mis juhtuma hakkavad küll aga võib teemat edasi arendades see natuke teise nurga alt võimalik olla - kui eeldame, et sünnime uuesti ja saame näiteks magades kehast väljas käia, siis hing peaks ka eelmisi elusid ja kehast väljas käimisi mäletama sama hästi kui reaalses elus toimuvaid sündmusi järelikult on mingil moel seatud piirang, et ta seda kehas olles ei mäleta. Kui viga on piirnagu seadmises(mis võib aga ei pruugi ka ajus olla), siis võiks asja ka aju rikkega seletada kuigi põhimõtteliselt läheb varem pakutud hüpoteeside alla.
nagu napoleon enne kirjutas, et siis ei saa olla viga ajupooles, kui sa midagi ka ette näed...., et sellisel juhul soov/kartus/unistus peavad paremini paika, minu puhul kraaviga "kartus", kuid üleeile õhtul tabas mind jälle selline müstiline juhtum, aga mille alla see siis liigitada, sest kartus selles ei väljendunud, samuti ka soov ning unistus vähemalt minu arvates...
juhtus muidu nii, et olin ühe teatud suurema seltskonnaga ühes ruumis ja niisama seal räägiti erinevatest asjadest jne, kui järsku tuli mul see tuttav dejavu tunne, aga seekord oli nii, et ma tunnetasin, et täpselt see on öeldud ennemgi vastava isiku poolt, mida ta ütles ning ma teadsin, et järgmisena ütleb see isik ja seda ning kohe see ütleski  , ise tahtsin nagu midagi ette võtta, aga ise nagu täitsin seda rolli mida pidin ehk siis mida olin enne nagu kogenud, et sama jäin tegema mina ehk siis istun ühekoha peal ning kuulan ja nii umbes teadsin ette 3.-e inimese öeldatava, mis oli päris kõhedust tekitav, aga siis oli kõik jälle normaalne.....
Et kas ma peaks sekkuma järgmine kord kui tuleb taoline olukord ehk siis sellel juhul ütlema midagi sellist vahele, et tulemus ei tuleks selline nagu ma tean? Kuid kas ma siis suudan ennast nii kontrollida, et ma sekkun sinna nö. dejavule vahele ajades selle nagu rööpast välja?
Usun, et tuli väga segane tekst, aga see olukord oli ka üpris segane, aga millega on siis tegemist, poolenisti dejavuga? Kuna ma alguses peale ühe öeldut tajusin, et see on juba olnud,aga alles siis teadsin, mida keegi edasi teeb?
Postitused: 402
Teemad: 8
Küsimus taandub üldistades sellele, kas meie saatus on ette määratud, kui misiganes põhjusel midagi tulevikust teame, siis kas saame seda muuta ja kui saame, siis mis tagajärjed sellel olla võivad. Sinu juhtumi puhul tundub, et kui kirjeldasid olukorda täpselt ja objektiivselt, siis keegi või miski takistas sind sekkumast, hoiatas sinu alateadvust või oli roll sulle juba varem sisse programmeeritud. Kes või mis võis sind takistada/hoiatada/programmeerida on veel laiem teema 
On ka mõned mitte-paranormaalsed seletused aga eeldan, et enne kirjutamist nende peale juba mõtlesid
|