Teema hinnang:
  • 0Hääli - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kas Sa oled sünesteetik?
Huvitav, ei teadnudki sellisest asjast. Sünesteesiast siis - see mõnede inimeste taju eripära (või iseärasus või kuidas iganes soovite seda nimetada - haiguslikuks teda ei peeta), kus aju seostab omavahel harilikult sõltumatud aistingud. Näiteks võib sünesteetikul helide tajumine tekitada (väliselt tingimatuid) värviaistinguid või vastupidi. Külllat levinud sünesteesiavorm on (musta) trükikirja nägemine värvilisena, kus iga tähega assotseerub oma kindel varjund. Siin on ära toodud mõned tuntud sünesteetikud. Väidetakse, et sünesteetiline taju ilmneb 1-2% inimestest. Mis tähendab, et meil foorumis võiks olla tosin või paar sünesteetikut. Kes üles tunnistab?
Vasta
meda musta tindi asja olen paar korda näinud, mis tegelikult võis olla ka viirastus. aga muud erilist pole vist olnudgi. Smile
Vasta
Mul on esinenud midagi taolist ja seda harva. Mitte värvidega aga lõhna , helide ja nägemisega. Need on nagu vahel segunenud või täiendanud üksteist. Ei oska eriti seda hetkel sõnadesse panna. Ei ole olnud sellisest asjast enne teadlik ja ei ole tähelepanu pööranud. Ma ei ütle ,et ma just sünesteetik olen aga on ilmenenud sellele omaseid ilminguid.
Vasta
kas see on umbes nii, et tunned mingit lõhna ja siis tuleb selle maitse suhu?
Vasta
Mul ka muide nõnda juhtunud. Ja päris tihti. Aga nõnda on ka olnud, et maitsed midagi, ja siis järskuy tundub, et on näiteks mulla maitse suus, samas pole ju mulda nagu maitsnud (vähemalt omaarust küll mitteLaugh)
Vasta
Väiksena söövad peaaegu kõik mulda.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: katarina177

Umbes küll. Sünesteesia tekib siis kui aju ajab aistingud sassi. See tähendaks siis nagu seda, et näiteks mulla lõhna tundes kuuled heli. Kui öeldakse mingi sõna vms. näed seda mingit teatud värvina.
Minul on lapsepõlvest saadik kõik numbrid kuni kümneni ja nädalapäevad oma värvi? Näiteks keegi ütleb mulle neljapäev, siis tean ,et see on roheline ja reede punane jne.-ja ma ei saa sinna mitte vähimatki parata Laugh
Lõhnade ja maitsetega ka jamasid olnud.Aga ma ei oska seda päris hästi seletada. See on umbes nii, tundes mingit lõhna tean, et see on millegi muu maitse...kahtlane igaljuhul.
Ma olen kindel, et selliseid inimesei on palju, kellel üks aisting seostub teisega. Sellega ollakse aga niivõrd harjunud, et seda ei peeta millegiks eriliseks.

Muudetud: 21-9-07 kell 06:32:27 syrrts
Vasta
mul on juba lapsest saadik nii, et mõnikord ma tunnen sõnade maitset .lapsena ma arvasin et kõigil on nii=)ju see natuke imelik on,aga mis tehaSick
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: titanl

Midagi sellist jah ja on olnud ,et näen midagi/kedagi ja siis tunnen eriskummalist lõhna mida ennem pole kunagi tundnud aga see mida näen ei asu üldesgi minu juures.
Kuidas see saab midagi erilist olla? Minu jaoks on see täiesti tavaline. Näiteks söögi peale mõtlemine juba toob, kohe vastava toidu maitse.
Samuti tuleb ka sama helidega. Kuna kohati minu kõrv kuuleb vägagi hästi, ja suudab eristada suht palju erinevaid helisid, siis tunnen paljude söödavate asjade helid ära.
Kõige lihtsam näide on kartulilkrõpsud. Kui keegi sööb neid, ja mina kuulen, siis hakkan kohe selle lõhna ja maitset tundma.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: syrrts

Umbes küll. Sünesteesia tekib siis kui aju ajab aistingud sassi. See tähendaks siis nagu seda, et näiteks mulla lõhna tundes kuuled heli. Kui öeldakse mingi sõna vms. näed seda mingit teatud värvina.
Minul on lapsepõlvest saadik kõik numbrid kuni kümneni ja nädalapäevad oma värvi? Näiteks keegi ütleb mulle neljapäev, siis tean ,et see on roheline ja reede punane jne.-ja ma ei saa sinna mitte vähimatki parata Laugh
Lõhnade ja maitsetega ka jamasid olnud.Aga ma ei oska seda päris hästi seletada. See on umbes nii, tundes mingit lõhna tean, et see on millegi muu maitse...kahtlane igaljuhul.
Ma olen kindel, et selliseid inimesei on palju, kellel üks aisting seostub teisega. Sellega ollakse aga niivõrd harjunud, et seda ei peeta millegiks eriliseks.

Ma näen neljapäeva sõna kollasena ja reede tumepunasena. Smile
Vasta
Iisraeli-Briti-Hispaania teadlaste ühisuuringud näitasid, et sünesteesiat on võimalik esile kutsuda ka hüpnoosiga. Posthüpnootilise sisenduse tagajärjel näha numbrit "7" punasena kaotasid katsealused võime näha musta numbrit "7" punasel taustal (muutus eristamatuks taustast).
Huvitav, kas seda sisendust ka maha võtta õnnestus?
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: Cthepy
Tsitaat:Algselt postitas: syrrts
Näiteks keegi ütleb mulle neljapäev, siis tean ,et see on roheline ja reede punane jne.-ja ma ei saa sinna mitte vähimatki parata Laugh

Ma näen neljapäeva sõna kollasena ja reede tumepunasena. Smile
Väga huvitav.
Neljapäev - kollane/roheline(neid värve aeg ajalt kasutatakse üksteise kompenseerimiseks)
reede - punane.
Paneb mõtlema, et kui aju teeb trikke, siis miks need trikid on erinevatel inimestel suuremal või vähemal määral sarnased.

Midagi kindlat mul välja arenenud ei ole. Numbrid tähistavad mingil määral tähti ja lõhnad tekitavad maitse, aga see on pigem erand kui reegel.
Vasta
Minu mõtlemise järgi nädalapäevade värvidega seostumine on täiesti arusaadav. Kui võtta näidet, et sinine esmaspäev vms.
Mõte samuti ulatub kaugemale. Kuna meie elu on suhteliselt rutiinne, siis ei ole seal imestaga, kui mingil kindlal nädalapäeval on oma värv. Värvidega saab kirjeldada emotsioone, tundeid ja mõtteid. Seda siis, et kui kõik meist käivad kas koolis või tööl, on enamikel esmaspäevast pühapäevani kindlad tegevused. Enamikel juhtudel on ju inimesed reedeks suht väsinud (seda siis mentaalselt). Kuna igal päeval on omad kindlad rutiinsed tunded/mõtted/emotsioonid, saab neid ka panna värvidesse.
Antud näide reede kohta:
Reede päeva lõpp (kas siis koolist või töölt)... Kuigi kõik on väsinud nädalast, tulevad enamus inimesi eriti hea tujuga sealt ära, eriti kiire sammuga, juba valmis mölluks ja nädalavahetuseks. Samu emotsioone annab punane värv.

Muudetud: 11-11-08 kell 11:28:41 Nazz
Vasta
Ehk siis wiki artikkel on siin : http://en.wikipedia.org/wiki/Synesthesia

Ma tahan teada, et kas siin foorumis on mõni inimene, kes näeb muusikas värve? Mul oleks vaja temaga suhelda veidi.
Vasta
Mida sa selle all täpsemalt mõtled? Kas otseselt värvide silme ees nägemist (nagu tunnetatakse inimese aurat) või lihtsalt värivide peas tunnetamist, ette kujutamist jne? Seleta täpsemalt, kuna mõned ei pruugi artiklist aru saada.
Vasta
On isikuid, ma ise samuti, kelle jaoks seostuvad mõisted värvilistena. See annab võimaluse "samatvärvi" mõistetel seoseid näha. Värvilsitena tunnetatakse sageli numbreid, kirjatähti, tämbreid, helikõrgusi ja muud.
Vasta
väiksena, kui rohkem omas maailmas elasin, seostusid mul ka sellised asjad värvilistena, ma isegi eraldasin nais- ja meessugu. nüüd pole selle peale enam nagu mõelnud.
Vasta
Numbrid 1-9 on mu jaoks alati erivärvilised olnud (10 on läbipaistev)
Vasta
Mul on iga number mingit värvi. Ka mees- ja naissugu.
Ega see midagi praktilsiet kasulikku ei anna ja keegi selle eest äitäh! ei ütle, aga ehk see aitaks mingisugusele salapärale jälile jõuda.
See värvidetunnetus ei pea kõigil samatmoodi olema, kuid see tõik ei tähenda, et ühed värvivasted oleksid valed ning teised õiged.
Vasta
9(m) on mu jaoks kindlalt hästi tume sinine, 2(m) on kollane, 1(m) on helesinise ja hõbeda vahepealne, 3(n) on punane, 8(m) on pruun, 7(m) on lilla, võibolla kohati türkiis, 4(n) on oranz, 5(m) on roheline, vahel ka indigo, 6(m) on must, null on ringi kujuga.

haha, mul aint 3 ja 4 naissoostLaugh

aga jah, mul on see enamvähem nii, kusjuures 11 on naissoost.
Vasta
Väga huvitav! Laugh ... mul pole värvidega sellist seost.. aga Mugen, kuidas 0'ga lood on?
Vasta
No tegelikult on traditsiooni järgi paaritud numbrid meesnumbrid ja paarisnumbrid naisnumbrid. Aga meil võib olla
oma tunnetus ja ükski number pole ainult mees- või naisnumber.
Mulle mõjub 0 valgena.
Umbrohul on meetritega põnev seos. Mul on ka 2m. kollane. Ja kummaline, teiste meetritega on ka üsna sarnane tunne.
Mul on ka eluaastatega imelik pilt silme ees: esimesest kümneni ühtepidi, siis kahekämneni vasakule poole, siis kolmekümneni paremnale poole, siis neljakümneni taas paremale poole ja peale seda vasakule ja pikalt otse.
Vasta
ta mõtles 9(meessoost) jne .. Laugh
Vasta
oleks pidand ise selgemini väljendama ennastSmile

aga mul on mingi selline asi et ma kipun numreid kui vanuseid kahe kaupa lugema 0 ja 1, 2 ja 3, jne. maitea mis mul sellega on.

aga nulliga on mu arust selline huvitav teema et see pole mittemidagi, nagu null, samas null kui ring on ju kõik, mulle meeldib elu ja asju ringina vaadata, näiteks nelinurgal on neli tahku, viisnurgal viis tahku, mida rohkem tahkusid on inimesel seda parem, vist umbes nii aga ringil(nullil siinkohal) on nagu kõige rohkem tahkusid aga samas pole ühtegi. kas sirgjoonel on 2 tahku ?

[Muudetud: 7-17-2010 Umbrohi]
Vasta
Nulli kujundil pole ainult mittemillegi sümbol, null sümboliserib ka näiteks kümnega korrutamist. Ja 8 koosneb justkui kahest nullist ja ümberlükatud 8 on juba lõpmatuse sümbol. Ja ring on iseenesest eriline ning täiuslikkuse sümbol. Nii et kõik punktid on keskelt suundudes ühe kaugusel. Vaimsed õpetsued räägivad sageli, et protsessid ei toimi sirgjooneliselt, pigem riingirattast. Ringimüstika on eriline. Kui ma olen nii kõva mees, et käin matemaatilise sirgjoonelisusega terve maailma läbi, jõuan ma samasse tagasi, kust alustasin. Või suhteliselt ligikaudu. Mis siis, et ma võiskin arvata, et pärast niisuguse kangelasteo tegemist, ümbermaailmareisi, vääriksin ma juba uut maad. Smile Sest olen ju koguaeg edasi läinud. Mitte nagu need paiksed "lollid", kes on koguaeg samas kohas passinud.
Kui me hakkame ringi jagama kaheks, kolmeks, neljaks jne.,siis varsti hakkavad kujundid juba palju sarnasemaks muutuma. Igatahes kolmnurk ja nelinurk on nende hilisematega võrredes eriti unikaalsed. Ja kui me loome ikka uusi nurki, moodustub lõpuks hoopis ringikuju.
Vasta

Võimalikud seotud teemad...
Teema: Autor Vastuseid: Vaatamisi: Viimane postitus
  Kas giljotineeritud pea elab edasi? Nielander 33 17,440 03-12-2020, 19:24
Viimane postitus: xcad
  Oled see, mis muusikat kuulad Ancestries 94 33,384 15-11-2018, 04:06
Viimane postitus: hulkuv hing
  Inimmõistus - kas parem kui arvuti ? Celtic 51 17,827 19-01-2018, 09:42
Viimane postitus: pikksukk
  Vaatame, kui julge oled. Armageddon 83 30,951 10-07-2017, 17:33
Viimane postitus: lahendused
  Kas sünnimärkide asetusel on mingit tähendust ? 8-0 1 2,389 31-01-2015, 01:47
Viimane postitus: Veli Joonatan
  Kas sõltumatu elu on võimalik? SaintElizabeth7 10 4,745 25-11-2014, 17:54
Viimane postitus: Veli Joonatan
  Telepaatia - kas võimalik õppida? WickedMe 20 10,894 20-11-2011, 18:27
Viimane postitus: lahendused
  kas te mäletate oma varast lapsepõlve, sündi? pupu 3 2,209 15-06-2010, 23:11
Viimane postitus: Thorondor
  Kas/Kuidas "valgustate" oma tuttavaid vandenõuteoo Uff 32 9,794 15-09-2009, 20:58
Viimane postitus: Vesilik
  Hetked kus tunned, et oled sama olukorda juba kogenud chapy 2 2,837 07-08-2009, 13:55
Viimane postitus: Thorondor

Alamfoorumi hüpe:

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat:
1 külali(st)ne

Expand chat