Postitused: 3,332
Teemad: 13
Liitus: Aug 2010
07-02-2025, 12:45
(Seda postitust muudeti viimati: 07-02-2025, 15:51 ja muutjaks oli Mannu.)
Inglise keeles coscinomansy.
Oli populaarne üle Euroopa (juba antiik Kreekas), ja sakslaste kaudu jõudnud ka Eesti rahvauskumusse. Tõenäoliselt. Igatahes veel 1930nendatel meil seda kasutati. Tööpõhimõte on pisut sarnane pendliga, et jälgiti eseme liikumist, kuid käis nii, et probleemi lahendusi (nt varguse kahtlusaluseid) hakati loetlema ja millise nime (vms) juures sõel seisma jäi, see on vastus.
On mulle veel palju segast, Eesti pildil, mis mul meeles on, aga hetkel ei leia postitamiseks, hoidsid kaks naist sõela näppudega; kõige levinumal pildil on sõel lambaraudade vahel ja lambaraudu hoitakse kahe inimese poolt näppude vahel . Sel puhul siis sõel hakkas edasi tagasi kõikuma "õige" vastuse korral, mitte ei jäänud seisma.
Samas on andmeid ka, et oli sõel peenikese nööri küljes nagu pendel. Siis sai pöörlemist jälgida.
Kas keegi teab sellest veel midagi?
Mina ise oma vanavanemate poolt ei tea, kahjuks.
Siin on materjale:
Viimase lingi puhul kerige allapoole, tegu on saksakeelse ja gooti kirjas nõiakunstiõpikuga, kus on OHTRALT põnevaid pilte.
https://starsandsieves.com/sieve-and-she...aCMOiqKEBw
https://en.wikipedia.org/wiki/Coscinoman...lYVCQUsfaQ
https://www.shishigami.com/lexicon/conte...LQcDTnmE_w
Leidsin selle pildi, arbumine sõela ja kääridega
Allikas https://www.folklore.ee/era/pub/files/ERAT30.pdf, "MALL HIIEMÄE ENDIS-EESTI ELU-OLU, 2014", lk 230
Postitused: 1,591
Teemad: 23
Liitus: Apr 2013
Ainult abiks Otsivale Vaimule: сито черная магия kirillitsa kaudu otsida ja antakse veidraid asju lugeda. VENE KEELES! Selline sõelast töövahend on küll üllatus, igatsugu värke on sattunud lugemiseks, Meie Edgar talle pühendatud filmis olevat kohtunikule vastanud et kellegi mahalöömiseks olevat kasutatud külmakapis külmutatud oravat, kahh maagiline vahend. Oo mida ma veel oskan leida, kuidas kaks ahtrat moori omavahel pistavad ninad kokku ja otsustavad võtta ühe täiesti tavalise Juku endile eineks, kus kaks ninapidi koos sääl kolmas hammaste vahel, kuid Juku ei ole tavaline, kahest moorist vähemalt ühe jaoks tuleb korraldada peied mõni nädal hiljem ja ma tean seda täpselt mis toimub maagia kaudu tagaselga vusserdajatega. Ise nähtud selliseid jebausklikke, ilma sõelata küll kuid on haigemad kui loodusvaimude käes vaevlevad shamaanid.
08-02-2025, 14:40
(Seda postitust muudeti viimati: 08-02-2025, 14:43 ja muutjaks oli Mannu.)
(07-02-2025, 19:41 )isemaag Kirjutas: ...abiks Otsivale Vaimule: сито черная магия kirillitsa kaudu otsida ja antakse veidraid asju lugeda. VENE KEELES! S Aitäh!
Googel ei andnud mitte mingit arvestatavat tulemust  ainult kaubanduslik jura
Microsoft edge otsing andis, tšornaja oli vaja välja jätta. Leidsin näiteks sellise lehe: https://alksnisvindans.wordpress.com/
Slaavlaste sõelamaagia on midagi muud. Mitte et ma seda eitaks, aga põhimõte on teine. Näide slaavlaste omast: https://alksnisvindans.wordpress.com/201...%8B%D0%B5/
Tsitaat:
Tsitaat:Sellised tavalised ja tuttavad esemed nagu sõel ja sari on praktilises maagias väga olulised. Need lasevad läbi pilgu, Päikese või Kuu valguse, vee ja jahu. Sama tunnust leidub kärgedes, taimedes, mille varred koosnevad torudest, ja ka toruluudest.
Läbi sõela lastud vees katkevad ühendused ja korduva kallamisega puhastatakse vesi salvestatud informatsioonist ja vesi muutub palju vastuvõtlikumaks uutele programmidele. Sellise veega on hea läbi viia ka puhastusrituaale.
Siin on tegu sõela kui filterpaberiga, ka teadus kasutab.
Ja sõel peab olema alati puhas, hoitud mitte liiga nähtavalt, ja parem kui üldse kinnises kohas et võõrad ei näeks. See ka slaavi tarkus. Kuidas meil, ma ei teagi, pole kuulnud, aga see võib täiesti minu oma viga olla.
Ugrimugri ja ka keskaegne ja antiikne Euroopa kasutas aga mingit teist põhimõtet. Võibolla oli sarnasus "kaalumisega". Näiteks lapsele nime valimisel hoiti last kätel ja nimetati nimesid. Millise nime juures laps raskemaks muutus, see tähendas, et nimi kargas lapse külge ja muutis ta raskemaks.
Kirvega olla ka kuidagi nõiutud, ilmselt ka kaaluti, võibolla tasakaalu?, ... ikkagi pisut sarnane pendeldamisele ... Võibolla kukkus kääride ots torgatud sõel maha või hakkas liigutama??? Igatahes siiski sõelal on maagiline tähtsus ja ilmselt oli ka see puhastav tähendus kunagi mujal Euroopas olemas?
Ja praegu tekkis seos, eesti keeles öeldakse ju "ma pean seda asja kaaluma". Palju valikuiid tehtigi siis "kaalumise" abil.
08-02-2025, 14:47
(Seda postitust muudeti viimati: 08-02-2025, 14:48 ja muutjaks oli Mannu.)
Kaalumisel on ka süngem külg. Info Tallinna Linnnamuuseumist, kui seal oli üleval keskaegsete piinariistade-piltide näitus. Kahtlusaluse puhul kasutati ka kaalumist (kaalu peal). Kui kaal oli väiksem kui välimuse põhjal arvata, siis oli tegu nõiaga.
Raske=jah/hea
kerge= mittesobiv/halb
Vastupidine Egiptuse Maati sulega, kus pidi süda kaalumisel olema kergem kui maati sulg, siis said elusana teispoolsusesse, vastasel juhul õgis koletis su hinge .
Postitused: 108
Teemad: 4
Liitus: Nov 2012
(07-02-2025, 19:41 )isemaag Kirjutas: Ainult abiks Otsivale Vaimule: сито черная магия kirillitsa kaudu otsida ja antakse veidraid asju lugeda. VENE KEELES! Selline sõelast töövahend on küll üllatus, igatsugu värke on sattunud lugemiseks, Meie Edgar talle pühendatud filmis olevat kohtunikule vastanud et kellegi mahalöömiseks olevat kasutatud külmakapis külmutatud oravat, kahh maagiline vahend. Oo mida ma veel oskan leida, kuidas kaks ahtrat moori omavahel pistavad ninad kokku ja otsustavad võtta ühe täiesti tavalise Juku endile eineks, kus kaks ninapidi koos sääl kolmas hammaste vahel, kuid Juku ei ole tavaline, kahest moorist vähemalt ühe jaoks tuleb korraldada peied mõni nädal hiljem ja ma tean seda täpselt mis toimub maagia kaudu tagaselga vusserdajatega. Ise nähtud selliseid jebausklikke, ilma sõelata küll kuid on haigemad kui loodusvaimude käes vaevlevad shamaanid.
Võtan sõnasabast kinni: kas oleks pakkuda viiteid infomaterjalile (eesti, vene või inglise keeles), mis räägivad loodusvaimude käes vaevlevast shamaanist?
|