Postitused: 7,629
Teemad: 70
Liitus: Dec 2015
17-03-2024, 22:05
(Seda postitust muudeti viimati: 17-03-2024, 22:06 ja muutjaks oli xcad.)
https://www.youtube.com/watch?v=YUtZLW6OXCM
Tasub kuulata! Uued andmed ja salgamine on igal tasandil. Hämamine varsti saab 30a hukust ja ikkagi salatakse.
Postitused: 698
Teemad: 1
Liitus: Jun 2016
Tuleb autori kiituseks öelda, et ta on üle keskmise kursis teemaga. Eriti tuleks tähele panna, et ta on püüdnud rekonstrueerida pärast pauku kaptenisillal toimunut:
Jah, see et koheselt ei suudetud edastada koordinaate on anomaalne;
Autor leidis sellele põhjenduse täpselt õigest kohast: kreen oli suurem kui igasugu uurijad hiljem on väitnud: "Kallistuma yli kaksi-kolmekymmenna astetta!" See lause tähendab, et kreen võis olla ka ÜLE kolmekümne kraadi...
Ma üldiselt pole viitsinud sel teemal jaurata, et mis seal sillal päriselt juhtuda võis, sest sel pole lihtsalt suurt tähtsust.
"Enne kursimuutust vähendas laev kiirust 5-6 sõlmeni."
Minu lugupidamine, kuni siiani arvasin ma, et olen ainuke kes seda anomaaliat märkas...
Olen selles teemas lugejat ammu harjutanud mõttega, et eriteenistuste karvane jalajälg on Estonia hukkumise asjaolude varjamisel talumatult suur...
...nüüd on paslik nentida, et ka minu tagasihoidlik isik(sus) on nende ebatervesse huviorbiiti langenud. Ma ei tea mis saab, tervislikum oleks vait jääda, kuid osa minust soovib karjuda...
(24-09-2024, 18:58 )Geargirl Kirjutas: ...nüüd on paslik nentida, et ka minu tagasihoidlik isik(sus) on nende ebatervesse huviorbiiti langenud. Ma ei tea mis saab, tervislikum oleks vait jääda, kuid osa minust soovib karjuda...
Ei tasu enda tähtsust üle hinnata, ikkagi 30a möödub. Selge on ainult 1, et peavoolu teorria on üdini vale. Enne vares on laululind kui see peavoolu hämamine klapiks juba uppumise kiiruse tõttu. Laev oleks võinud kummuli minna ja nii nädalakese olla nagu inglismaa praam. Estonia hukkumisel ongi ainult salapärased ja mõistetamatud asjaolud ja neid on ülimalt palju, rohkem kui USA kaksiktornidel ja kennedy atentaadil kokku.
Postitused: 8
Teemad: 0
Liitus: Mar 2021
Soovitan vaadata 24.09 Marii Karelli "Laserit" väga huvitavat materjali näitas.Palju on tänapäeva päästmine,päästeparved ja päästevestid täiustunud.Võrreldes selllega millised olid need 30 aastat tagasi.Tore,et saab jälle huvitavaid postitusi lugeda.
Postitused: 2
Liitus: Sep 2023
siin ka viimased videod objektidest mis Estonia viimasel teekonnal on,võibolla avastab keegi midagi põnevat vms?
https://estonia1994.ee/uudised/parvlaeva...ngu-videod
Postitused: 2,709
Teemad: 16
Liitus: Apr 2011
26-09-2024, 23:51
(Seda postitust muudeti viimati: 26-09-2024, 23:51 ja muutjaks oli euroruubel.)
Postitused: 354
Liitus: Nov 2020
27-09-2024, 08:35
(Seda postitust muudeti viimati: 27-09-2024, 08:43 ja muutjaks oli Mauno.)
(26-09-2024, 23:51 )euroruubel Kirjutas: https://epl.delfi.ee/artikkel/120324492/...-piht-elus
Lugu ise maksumüüri all.
Artikli sees on treiler uuest dok seriaalist, kus näitab haiglas täidetud ankeete (kadunud) pääsenute kohta. Seal on ankeedis näha nimi, rahvus, staatus, tervislik seisund. Treileris näidatakse vilksamisi kahte ankeeti: K.Vahtrase ja T.Müüri kohta, kelle kohta on ankeedil märgitud staatus OK ja täpsustavalt rootsi keeles "överlevande" ehk ellujääja. T.Müüri ankeedis on täidetud ka tema täpne sünniaasta ja kuupäev (621021)
Postitused: 2
Liitus: Sep 2023
Kopin siia kogu tasulise artikli sisu,kellel pole ostetud Delfi pakett
Marii Karell: 29 aastat hiljem ilmusid välja dokumendid, mille järgi on kapten Piht elus (235)
Ajakirjanik Marii Karell on kuudepikkuse uurimise käigus jõudnud dokumentideni, mille järgi pääses Estonia katastroofis kadunuks jäänud kapten Avo Piht eluga. Salapärased dokumendid ilmusid välja 29 aastat hiljem Rootsi politseis.
Tiina Kruus
tiina.kruus@epl.ee
Kaheksast Estonialt pääsenust ja seejärel kadunud inimesest võivad mõned olla elus, on Marii Karell välja uurinud.
Kaheksast Estonialt pääsenust ja seejärel kadunud inimesest võivad mõned olla elus, on Marii Karell välja uurinud.FOTO: Rauno Volmar | Delfi Meedia
17 min
Miks võtsite ette sellise projekti? Tundub, et Estonia hukust on 30 aasta jooksul juba iga nüanssi kajastatud.
Meie dokumentaalsari sai mõttelise alguse umbes 11 aastat tagasi, kui ma ööbisin Pärnus perekond Veide juures. See tuba on justkui altar nende kaksikutele tütardele Hanka-Hannikale ja Hannelyle, kes jäid 28. septembril 1994 Estonia katastroofis kadunuks. Sestsaadik on vanemad oma tütreid taga otsinud.
Selles toas ööbides sain esimest korda aru, kui suur on inimlik traagika, kui sa ei ole saanud lõpuni vastuseid oma küsimustele, mis puudutavad su lapsi. Seal toas on Veidede tütardest väga palju fotosid ja maale. Seal on nende vanu riideid. Seal on ligi kümme kella, mis kõik näitavad isemoodi aega ja võib-olla ei ole need kellad pandud sinna selleks, et sümboliseerida aja kulgu. Aga paratamatult hakkad selles keskkonnas aja peale mõtlema. Aastad lähevad.
Seniajani ei ole Veidedel vastust, mis juhtus nende tütardega, kes olid alguses laevahukust pääsenute nimekirjas, kuid hiljem kadusid sealt. Veidede isa käis tütreid otsimas nii Soome kui ka Rootsi haiglates, kust sai täiesti ebarahuldavaid vastuseid.
Sellest ajast peale olen teemaga tegelenud, töötanud läbi kõik eestikeelsed raamatud, mis on ilmunud Estonia katastroofi kohta. Lugesin läbi kõik artiklid ja sain aru, et küsimus ei ole ainult kapten Avo Pihtis ja kaksikõdedes Veidedes, vaid neid peresid, kelle omaksed olid alguses pääsenute nimekirjas, kuid hiljem haihtusid sealt, on kaheksa.
Vaata sarja treilerit:
Millele teie sari keskendub?
Korraga oli selge, et tegelikult ei ole Eesti riigi tasandil esitatud küsimust „Mis sai inimestest, kes olid esialgu Estonialt pääsenute nimekirjas?“. Miks keegi toona nende otsimisega ei tegelenud?
Kõik need perekonnad on kirjutanud Eesti ja Rootsi politseile avalduse, kirjutanud Soome ja Rootsil saatkondadesse, peaministritele. Aga ükski riik ei ole hakanud uurima, kuhu need inimesed kadusid. Ametkondadelt peredele saadetud vastused ei olegi otseselt põhjendused, vaid pigem vabandused stiilis „Kahju, et te olete sellise sündmuse üle elanud“.
Tegelikult ei ole Eestis riigi tasandil esitatud küsimust „Mis sai inimestest, kes olid esialgu Estonialt pääsenute nimekirjas?“.
Eeldate, et ametkonnad oleksid võinud vastata nii, nagu paljud inimesed mõtlevad: esialgne pääsemisinfo oli eksitus. Mingi saatusliku vea tõttu sattusid need inimesed pääsenute nimekirja, kuid tegelikult on nad ikkagi merepõhjas.
Eksitusena on seda nende inimeste peredele aastate jooksul serveeritud küll ja veel, aga see ei ole põhjendatud. Kuidas juhtus, et Kairi Leigerile, Estonia vanemmehaaniku Lembit Leigeri lesele, helistati 1. oktoobril 1994 ja öeldi, et samal päeval kell 15.20 jõuab lennuk Tallinna, ta võib oma mehele vastu minna? Kairi läks vastu, võttis lilled kaasa, aga keda lennujaama ei tulnud, oli tema mees. Ei osata vastata ka sellisele küsimusele, kuidas on võimalik, et veel 15. oktoobril on laevaarst Viktor Bogdanovi nimi pääsenute nimekirjas. Kuidas kirjutavad Iltalehti ja Rootsi ajaleht, et Viktor Bogdanov pääses, ja keegi ei oska põhjendada, kust see info pärineb?
Mis köitis Estonia huku materjalidega tutvudes enim teie tähelepanu?
Väga palju on aastate jooksul räägitud sellest, mis juhtus laevaga, keskendutud n-ö rauale. Mind häirib, et otsiti tohutult tehnilisi põhjendusi, mitte ei keskendutud sellele, kuidas laevahuku ohvrite omastele teatati, mis juhtus nende kallitega.
Olin jahmunud, lugedes, kuidas tookord infot edastati – kogu kriisikommunikatsioon oli 30 aastat tagasi väga hapras seisus. Meie Eestis, mis oli äsja iseseisvunud, ei teadnud sellest muidugi midagi, aga ka Soome ja Rootsi ei teadnud sellest mitte midagi!
Mida rohkem ma arhiivimaterjale loen, seda rohkem hämmastun, kui hambutu toonane kommunikatsioon oli. Kommunikatsioonis oli katastroofivõimalus täiesti läbi mängimata!
"Vahel ma tunnen, et mul on nagunii raske ennustada, millal me kogu tõe teada saame. Hoolimata sellest, et hulk dokumente on salastatud, oleme siiski päris palju aastatetaguseid pabereid kätte saanud," ütleb Marii Karell.
"Vahel ma tunnen, et mul on nagunii raske ennustada, millal me kogu tõe teada saame. Hoolimata sellest, et hulk dokumente on salastatud, oleme siiski päris palju aastatetaguseid pabereid kätte saanud," ütleb Marii Karell.FOTO: Rauno Volmar | Delfi Meedia
Kui me loeme paberilt järeldusi, siis kõik kopterid, laevad ja inimesed, kes osalesid päästetöödel, pidid hiljem aruandeid kirjutama. Nende ühine kokkuvõte on see, et tegelikult ei osatud koostööd teha. Seetõttu oli kogu info pilla-palla, valitses tohutu segadus.
Muu hulgas oleme läbi töötanud kopterite aruanded, püüdes aru saada, millised kopterid kui palju inimesi päästsid. On üks müstiline kopter Y-64, mille puhul on oletatud, et võib-olla see kopter päästis need kaheksa inimest korraga. Kui vaatame päästekopterite raporteid, siis on näha, et oli uskumatu segadus. Küll neil on tross katki, siis on vints katki, siis on konks katki.
Kopterite aruannete lugemine on üsna masendav. Ühelt poolt näed, kuidas päästjad püüavad võimalikult palju hädasolijaid päästa. Ja teisalt näed, kuidas tehnika jupsib. Kui võrdleme lõppraportit ja neid päästepaate, mis ka lõppraportis on ära toodud, kui loeme kokku päästetud inimesed, siis need arvud ei lähe omavahel kokku. Kui vaadata, kui palju inimesi kopterid päästsid ja pääsenute arvu, siis need arvud ei lähe kokku.
Katastroofiolukorras, ränkades ilmaoludes võibki kõik olla väga kaootiline.
Kui inimesi, kes pääsevad, on lõpuks 138, siis peaks ju saama need ühekaupa kokku lugeda ja nimed taha panna?
"Meie telesarja eesmärk on saada vastused küsimusele, mis juhtus nende kaheksa inimesega, kes tunnistati esialgu katastroofis pääsenuteks. Töötame endiselt hüpoteesiga, et need kaheksa ellujäänute nimekirjas olnud inimest pääsesid laevahukust eluga," ütleb Marii Karell.
"Meie telesarja eesmärk on saada vastused küsimusele, mis juhtus nende kaheksa inimesega, kes tunnistati esialgu katastroofis pääsenuteks. Töötame endiselt hüpoteesiga, et need kaheksa ellujäänute nimekirjas olnud inimest pääsesid laevahukust eluga," ütleb Marii Karell.FOTO: Rauno Volmar | Delfi Meedia
Kui kaugele olete oma uurimistööga jõudnud?
Oleme praeguseks intervjueerinud umbes 30 inimest, töötanud läbi Eesti, Rootsi ja Soome arhiivimaterjalid. Oleme kohtunud Rootsi politseiga. 29 aastat hiljem ilmusid Rootsis välja paberid, mille järgi on pääsenute nimekirjas olnud inimesed elus.
Mida see tähendab?
Rootsi politseis ilmusid välja dokumendid, mille järgi olid need inimesed pärast katastroofi elus. See tekitab väga palju küsimusi.
Me oleme rääkinud kõigi esialgu ellujäänute nimekirjas olnud eestlaste perekondadega ja nad kõik usuvad, et nende lähedased jäid ellu. Võib-olla nad ei eksigi?
Kõige alguses saime dokumendid selle kohta, et eluga pääsesid Kalev Vahtras, Tiina Müür ja õed Veided. Need dokumendid ilmusid välja 29 aastat pärast katastroofi ehk eelmisel aastal.
Ma olin kindel, et keegi võltsis need paberid, sest kuidas saavad sellised dokumendid olemas olla?
Meie saime need Ruth Vahtrase käest, kes oli toona Kalev Vahtrase abikaasa ja elab nüüd Norras. Ma ei suutnud uskuda, et need on autentsed. Ma olin kindel, et keegi võltsis need paberid, sest kuidas saavad sellised dokumendid olemas olla?
Ruth oli saanud need Sven Ruini käest. Helistasime Sven Ruinile, kes elab Rootsis. Tegemist ei ole uuriva ajakirjaniku ega üldse ajakirjanikuga. Sven on insener, kes omal soovil sattus Estonia teemat uurima, tegi sellest podcast’i ja sellega asi piirdus. Sven küsis Rootsi politseilt dokumente ja talle saadeti need.
Kohtusin Sveniga Stockholmis ja palusin tal vanduda, et ta räägib tõtt Rootsi politsei kohta ega ole ise koopiamasinaga neid dokumente võltsinud. Sest see kõik nägi väga kahtlane välja.
Blanketil seisab rootsi keeles: „Katastroofist pääsenu ankeet“ ja „Teadaanne haiglast“. Toona ei olnud printereid igal pool, see tähendab, et selline blankett pidi olema Rootsi haiglas. Kui see katastroof juhtus, teadis keegi need õigest sahtlist võtta.
Tundus ebatõenäoline.
Me saatsime Rootsi Huddinge haiglasse päringu ja küsisime eestlastest pääsenutelt, kes olid Rootsi haiglas, kas neil on vanad blanketid kodus olemas. Ühel pääsenul oli. Ja suur oli minu üllatus, kui see blankett vastas üks ühele neile, kus seisis kirjas, et Veided, Vahtras ja Müür on pääsenud!
Võtsin need blanketid kaasa ja läksime kohtuma Rootsi politseiga. Meid võttis vastu vana uurija Hans Strindlund, kes toona Estonia katastroofiga tegeles. Selgus, et see pole mitte haigla blankett, vaid politsei blankett! Strindlund oli selle peale sama üllatunud kui mina. Tema täpne tsitaat oli: „What the shit is this?!“
Paar nädalat tagasi sain samasuguse blanketi Avo Pihti kohta.
Kapten Avo Piht, keda väidetakse olevat sel katastroofiaegsel fotol kiirabiautos, on üks tulevase telesarja võtmeisikuid.
Kapten Avo Piht, keda väidetakse olevat sel katastroofiaegsel fotol kiirabiautos, on üks tulevase telesarja võtmeisikuid.FOTO: MATI HIIS | Õhtuleht
Estonia huku, nagu iga suure katastroofi puhul on tekkinud sadu vandenõuteooriaid. Kuidas väldite, et teie sari uusi ei loo?
Kui lööd netiotsingusse sõnapaari „Estonia katastroof“, siis on väga lihtne sattuda vandenõusaitidele, kus on väga palju valeinformatsiooni. Näiteks üks veebileht on avalikustanud tohutul hulgal justkui Estoniat puudutavaid dokumente: kes pääsesid, millise päästeparve peal nad olid, millise paadi või kopteri peale nad seejärel sattusid ja millisesse haiglasse viidi. Kui hakkan seal kirja pandut võrdlema ametlike andmetega, siis näen, et see on väljamõeldis. Meie põhieesmärk oma uurimust tehes on eristada kahtlusi faktidest.
Ma toon näite faktidest, mida me täpselt uurime.
28. septembril kell 10.15 hommikul, kohe pärast katastroofi teatatakse avalikult, et pääsenud on 105 inimest. Ja Rootsist edastati Eestisse pääsenute andmed. Nende seas oli ka kapten Avo Piht.
Nüüd, 29 aastat hiljem ilmuvad Rootsis välja dokumendid, mille järgi oli Avo Piht elus. Ta oli ellujääjate nimekirjas. See on kirjas ehtsas dokumendis, mille saatis meile Rootsi politsei. Ma lähen Rootsi, küsin politsei käest: kus Piht siis on, kui ta pääses eluga?
Praegu ma seda vastust veel ei tea.
Mida Rootsi politsei vastas?
Neil ei olnud ühest vastust selle kohta. See sunnibki küsima, kas kellegi huvides on inimesed ära peita. Kõik need küsimused ilmuvad jällegi pinnale.
Mis ühendab teie arvates kaheksat pääsenud eestlast?
Kaheksa haihtunud eestlast
Kaheksa inimest olid esialgu päästetute nimekirjas, kuid kadusid sealt hiljem. Pärast katastroofi olid pääsenute nimekirjas kapten Avo Piht, kes viibis hukuööl laeval reisijana, neljas tüürimees Kaimar Kikas, laevaarst Viktor Bogdanov, vanemmehaanik Lembit Leiger, neljas mehaanik Agur Targma, kaupluse juhataja Tiina Müür ning varieteetantsijatest õed Hannika-Hanka ja Hannely Veide.
Ma ei tea, kas me peaks neid käsitlema ühtse grupina või iga juhtumit eraldi. Nad kõik olid laevas juhtivatel kohtadel olnud eestlased. Mitte lihtsalt laevapere liikmed, vaid nad vastutasid oma osakonna töö eest, olid olulised inimesed.
Näiteks laos töötanud Kalev Vahtrase abikaasale teatati, et Kalev viibib Turu haiglas. Vahimadrus Silver Linde on rääkinud, et tema oli Kalev Vahtrasega ühes palatis.
Aga kui Kalevi abikaasa sõitis Turu haiglasse, siis Kalevit seal ei olnud. Tema surnukeha anti abikaasale üle paar nädalat hiljem. Pärast seda kui ta oli kapos üle kuulatud.
Toon veel ühe näite. Kui sukelduti laevavrakile, siis tuukrid tuvastasid, et kaptenisillas on kolm surnukeha ja üks torso. Miks ei uuritud, kellele need surnukehad kuulusid ja kelle torso seal oli?
Et niivõrd olulised asjad üldse uurimata jäeti, tekitab väga palju küsimusi. Miks oli kellelgi vaja, et seda ei uuritaks?
Meie eesmärk on kõik need niidiotsad kokku põimida ja saada vastused küsimusele „Mis juhtus nende kaheksa inimesega?“. Töötame endiselt hüpoteesiga, et need kaheksa ellujäänute nimekirjas olnud inimest pääsesid laevahukust eluga.
"Püüame saavutada ka selle, et kui 75 aasta pärast, kui kõik Estoniaga seotud dokumendid muutuvad avalikuks – väga paljud neist on salastatuna Eesti ja Rootsi arhiivides –, on järgmiste põlvede uurijatel koht, kust edasi minna," ütleb Marii Karell.
"Püüame saavutada ka selle, et kui 75 aasta pärast, kui kõik Estoniaga seotud dokumendid muutuvad avalikuks – väga paljud neist on salastatuna Eesti ja Rootsi arhiivides –, on järgmiste põlvede uurijatel koht, kust edasi minna," ütleb Marii Karell.FOTO: Rauno Volmar | Delfi Meedia
Miks nad pidid kaduma? Kas nad teadsid või nägid midagi?
Me suudame tõendada, et inimesed, kes olid kantud pääsenute nimekirja, ei sattunud sinna juhuslikult. Me oleme avastanud, et üks nendest, kes ära kadus, võis tõenäoliselt olla seotud KGB-ga.
Rootsi politseist oleme saanud dokumendid, mille järgi on elus neist kaheksast ehk viis: Müür, Vahtras, Veided ja Piht. See on kõige huvitavam dokument, mille seni oleme enda kätte saanud.
Kas kadunud päästetute omaksed võtavad teie sarja kui viimast õlekõrt?
Nad ei saanud oma küsimustele vastuseid ei 1994. aastal ega ole neid saanud ka edasise kolmekümne aasta jooksul. Keegi ei oska selgitada seda müsteeriumi.
Aga jah, nad kõik usuvad, et nende armsad pääsesid eluga sellest katastroofist.
Need kadunud inimesed peavad ju kuskil olema. Kuidas on võimalik, et kaheksa inimest on suutnud hoiduda kiusatusest endast märku anda?
Kahe inimese kohta on välja ilmunud fotod, mis peaksid näitama, missugused näevad need inimesed välja 30 aastat hiljem. Saan öelda seda, et vaatasin neid fotosid ja need ei ole AI tehtud.
Aga kas need on needsamad inimesed?
Kuidas me teame, et need on needsamad inimesed, või kuidas me teame, et need ei ole needsamad inimesed?
Ühte peresse saadeti jõulukaart. Tavaliselt saadetakse see ikkagi käsikirjas pühendusega. Kõnealune jõulukaart saadeti kaardile trükitud info järgi Inglismaalt, aga seal pole ühtki allkirja.
Kaimar Kikas oli laevameeskonna liige, kes pidi olema katastroofi ajal sillas. Tema läks reisile koos oma lapseootel abikaasaga, kellega nad olid vast abiellunud. Mõni aasta hiljem nähti teda väidetavalt Lõuna-Aafrika sadamalinnas.
Kadusid noored inimesed, tol ajal 20–40-aastased, kes võiksid vabalt praegu elada.
Käisin äsja Tarmo Kõutsi juures, kes toona oli päästeameti direktor. Ta ütles, et jaa, nad nägid Pihti pilti, et ta oli pääsenud.
Küsisin: miks te ei uurinud, mis temast sai, kuhu ta jäi? Kõuts vastas, et tegeldi inimeste päästmisega ja tol ajal ei osanud keegi neid küsimusi küsida. Oli nimekirjas, kadus ära – keegi ei kahtlustanudki, et sellest võib hiljem oluline küsimus saada.
Oli nimekirjas, kadus ära – keegi ei kahtlustanudki, et sellest võib hiljem oluline küsimus saada.
Näiteks oli huku ajal laeval Jaan Pehk, praeguse tuntud muusiku nimekaim. Meile tuntud Jaan Pehkile helistas hiljem politsei ja kutsus ta katastroofi puudutavale ülekuulamisele. Nimedega oli üldse tohutu segadus. Näiteks oli pääsenute nimekirjas Paul Lõiv, kes polnud reisile üldse läinudki.
Mingitele küsimustele on juba selle lühikese aja jooksul saabunud selged vastused, sest ilmselgelt on mingid lihtsamad asjad suhteliselt tõendatavad, sest nende kohta on dokumente nii Soomes, Rootsis kui ka Eestis.
Marii Karelli sõnul suudab „Laseri“ meeskond tõendada, et inimesed, kes olid kantud Estonia hukust pääsenute nimekirja, ei sattunud sinna juhuslikult. „Me oleme avastanud, et üks nendest, kes ära kadus, võis tõenäoliselt olla seotud KGB-ga.“
Marii Karelli sõnul suudab „Laseri“ meeskond tõendada, et inimesed, kes olid kantud Estonia hukust pääsenute nimekirja, ei sattunud sinna juhuslikult. „Me oleme avastanud, et üks nendest, kes ära kadus, võis tõenäoliselt olla seotud KGB-ga.“FOTO: Rauno Volmar | Delfi Meedia
Mis kujul te oma uurimistöö tulemused avalikkuse ette toote?
Meil valmib kaheksaosaline dokumentaalseriaal, mis peaks aitama nendele küsimustele vastuseid leida.
Püüame saavutada ka selle, et kui 75 aasta pärast, kui kõik Estoniaga seotud dokumendid muutuvad avalikuks – väga paljud neist on salastatuna Eesti ja Rootsi arhiivides –, on järgmiste põlvede uurijatel koht, kust edasi minna. Sellepärast on väga oluline faktid ja arvamused üksteisest eristada.
Kui küsisin Eesti kapost, milliste Estonia katastroofi puudutavate avalike dokumentidega saaksin tutvuda, siis vastati, et neil ei ole selliseid. Sellest loen välja, et neil ei ole avalikustamiseks mõeldud dokumente.
Kui ma küsin politseist, kas on võimalik tutvuda tolleaegsete ülekuulamisdokumentidega või pääsenute nimekirjadega, siis nemad ütlevad, et me peame kaitsepolitseist küsima, ja kaitsepolitsei vastuse ma juba ütlesin.
Kui omaksed räägivad, et neile helistati meremeeste haiglast ja öeldi, et nende lähedane on pääsenud, siis me helistame meremeeste haiglasse ja püüame üles leida need inimesed, kes töötasid 30 aastat tagasi meremeeste haiglas, sotsiaalministeeriumis ja siseministeeriumis. Need inimesed, kes konkreetselt tegelesid nende nimekirjadega, sest keegi pidi oma käega need nimed sinna kirjutama.
Stockholmis oleval Estonia mälestusmärgil on teiste hukkunute seas ka Avo Pihti nimi.
Stockholmis oleval Estonia mälestusmärgil on teiste hukkunute seas ka Avo Pihti nimi.FOTO: Tiit Blaat | Delfi Meedia
Sellega me siin parajasti tegeleme. Praegu on küsimusi rohkem kui vastuseid.
Vahel ma tunnen, et mul on nagunii raske ennustada, millal me kogu tõe teada saame. Hoolimata sellest, et hulk dokumente on salastatud, oleme siiski päris palju aastatetaguseid pabereid kätte saanud.
Millal teie seriaal ekraanile jõuab?
Ma loodan, et järgmisel sügisel.
Linastub see üksnes Eestis?
Ma loodan, et ikka rohkemad inimesed näevad seda.
Sarja tootmine pole kaugeltki odav lõbu. Kellega koostöös te sarja teete?
See ei kuulu avalikustamisele.
Postitused: 61
Liitus: Apr 2021
Ma muideks ammu mainisin et Piht ja õed on elus,ega keegi ei uskunud. Väitsin seda seepärast et teadsin kedagi kes käis neil külas Usas,aga noh las ta olla
Postitused: 4,194
Teemad: 14
Liitus: Aug 2010
(27-09-2024, 12:32 )Anti123 Kirjutas: Ma muideks ammu mainisin et Piht ja õed on elus,ega keegi ei uskunud. Väitsin seda seepärast et teadsin kedagi kes käis neil külas Usas,aga noh las ta olla
Väga huvitav, selline väide kinnitab kaudselt kapteni osal**/s**d toimunud katastroofis. Kuna ei olnud probleemi isegi laevatäie inimeste tapmisega, siis ei oleks keegi hakanud ka kusagil varjama mingit kaheksat inimest, kus sisalduks kindlasti informatsiooni avalikustamise turvarisk.
valel teel oled,kaptenil pole süüd
Postitused: 1
Liitus: Sep 2024
Tere! Kas kellelegi siin on tekkinud selline mõte , et 75-ks aastaks salastatud dokumendid nii Eesti kui ka Rootsi omad tuleks mingil viisil varem avalikuks teha ? Leida mõni "Snowden" või kedagi olulist "motiveerida" või on kellelgi paremaid ideid ?
Vastasel juhul me ootame 75 aastat ( nüüd vist juba vähem) aga ainult mõni meist saab tõe teada , millega enam suurt midagi teha ei ole.
27-09-2024, 19:38
(Seda postitust muudeti viimati: 27-09-2024, 19:46 ja muutjaks oli Eithea.)
(27-09-2024, 15:20 )Anti123 Kirjutas: valel teel oled,kaptenil pole süüd
Ei usu, ainult süüdi olev isik peidab end vabatahtlikult, vastasel juhul oleks juba ammu saanud enesest teada anda. Pealegi, milleks hoida asjasse mitte puutuvaid suvalisi tunnistajaid elus (?!) peale sellist rahva hukkumist mõni surm ees või taga...
Tuleb kõigilt kahtlastelt salastatud teemadelt riigisaladus maha võtta, seal on veel palju sigadusi Veb Fond jne...Libereid valides kahtlaste salastatud teemade hulk aina suureneb.
arvad et Piht korraldas kogu relvaveo ja palkas Rootsi allveelaeva turvama saadetist? Kurat ei tahaks uskuda
(27-09-2024, 19:38 )Eithea Kirjutas: (27-09-2024, 15:20 )Anti123 Kirjutas: valel teel oled,kaptenil pole süüd
Ei usu, ainult süüdi olev isik peidab end vabatahtlikult, vastasel juhul oleks juba ammu saanud enesest teada anda. Pealegi, milleks hoida asjasse mitte puutuvaid suvalisi tunnistajaid elus (?!) peale sellist rahva hukkumist mõni surm ees või taga...
Tuleb kõigilt kahtlastelt salastatud teemadelt riigisaladus maha võtta, seal on veel palju sigadusi Veb Fond jne...Libereid valides kahtlaste salastatud teemade hulk aina suureneb. ahjaa Veided elavad nüüd Kanadas
27-09-2024, 20:16
(Seda postitust muudeti viimati: 27-09-2024, 20:30 ja muutjaks oli Eithea.)
(27-09-2024, 19:57 )Anti123 Kirjutas: arvad et Piht korraldas kogu relvaveo ja palkas Rootsi allveelaeva turvama saadetist? Kurat ei tahaks uskuda
Ei, ma seda ei usu, et tema selle katastroofi korraldas, kuid kuidagi ka tema selles jamas osaline oli.
Postitused: 779
Teemad: 15
Liitus: Sep 2007
Postitused: 761
Teemad: 11
Liitus: Jun 2018
(27-09-2024, 12:32 )Anti123 Kirjutas: Ma muideks ammu mainisin et Piht ja õed on elus,ega keegi ei uskunud. Väitsin seda seepärast et teadsin kedagi kes käis neil külas Usas,aga noh las ta olla Mina uskusin. Mitte küll nende teooriate pärast mis liikusid.
Aga jah kahjuks usk ei tee veel tõestusi..
28-09-2024, 11:12
(Seda postitust muudeti viimati: 28-09-2024, 11:27 ja muutjaks oli xcad.)
https://www.youtube.com/watch?v=tMeXxCdmi2g
Uus saade , räägib Vello Rust oma uuest 2024a raamatust ja muidugi hukkumise arusaamatutest külgedest. Täna on 30 aastapäev.
https://eestinen.fi/2024/09/jahmatav-teo...ta-midagi/
Kadunud ja teadmata reisijad
https://uueduudised.ee/estonia-hukk-30-a...ikute-ule/
Häma kestab
Milnetis ka jälle teema avatud ja Fucs on postitanud sinna päris palju uut ja huvitavat:
https://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi...start=2475
Lisaks on seal välja ilmunud ka "JAICi mehed" kasutaja AMvA näol. [b][url=https://www.militaar.net/phpBB2/memberlist.php?mode=viewprofile&u=25573][/url][/b]
https://www.youtube.com/watch?v=rlkdW1GnR7U
Väidetavalt uued dokumendid rootsi allveelaevade viibimise kohta estonia viimase trajektoori läheduses. Ühel allveelaeval dokumenteeriti vigastusena - sõukruvi/tiiviku kadumine. Kuna video rootsikeelne ja auto translate üsna segane, siis võib seal veel huvitavat infot olla.
|