10-05-2024, 00:36
(08-05-2024, 10:59 )Eithea Kirjutas:,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,(07-05-2024, 22:29 )isemaag Kirjutas: Kasemehu võib sobida, kasekooremehu purgis kaane all, Kärna Ärni kunagi tegi reklaami. Kuidas kasetohtu kääritada, see jäi saladuseks. Kõik tervisele kasulik kuhugi haihtub ja jäetakse ainult OSTKE! OSTKE! OSTKE!. Mul näiteks on paarkümmend liitrit kasemahla külmakapis, mehut kääritada ei oska kuid õpiks küll.
Kasemahla jätad rahulikult seisma, pimedamas mai kuu tavalises temperatuuris kääritab ise, hallikaks muutub Edasi kes viitsib (vajadusel läbi kurnata), saades paras hapukas maitse, siis panna sisse paar mustsõstraoksa lõiget ja võib panna natuke rosinaid ja natuke-hästi natuke suhkrut, sulgeda küllaltki õhukindlalt, seisma ja külma, kindlasti mitte sügavkülma. Juba Jaanide ajal võib juua hästi mõnusat ...nagu Šampanjat. Peab ütlema, et on võrratult parem kui Šampanja, mis on kõigest üks gaseeritud hapu vesi.
Mehut ka kääritada ei oska, isegi ei ole kuulnud midagi kasemehust.
Kommentaarin: Mul on 2 aasta vanused kasemahlad ja õunamahlad keldris klaaspudelites, mõni mahl on muutunud magusaks, pudel tuleb täita korralikult ja hiljem ülesse tekkinud hallitusekorgi saab välja õngitseda. Mõned alkokraadid tekivad sisse, kuid see igal juhul on puhtam kui on poesmüüdav keedetud ja seejärel müügisse paisatud mahl, kui võtta keldrist juua siis ainult veega pooleks lahjendatult või lahjemini , nii nagu kristlaste ebausu jumal olevat ütelnud: OMA JOOKI SÖÖGE JA OMA TOITU JOOGE! Täpset kirja järgi sõnamist pole meeles, kuid nii mulle õpetati ühe väga austamistväärse Puka baptistide kunagise preestri poolt ja see olevat õigeks tunnistatud. Eelmise sügise õunamahla lasin läbi külmuda plastikpudeleis, maru jook.