Teema hinnang:
  • 0Hääli - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kus Euroopas välku lööb?
Tsitaat:Algselt postitas: johny166
Täna öö sai põuavälku nautida.
Kus kandis? Mina jälgisin seda Kurgja lähistel.
Vasta
Hiiumaal oli täna öösel nii äge äike et kolisin akna alt voodist põrandale,tekk üle pea ja sõrmed kõrva.Tundus et see läks üle meie maja.Kaks korda kuulsin jubedat kärgatust,vilin,sahin-südamest käis jutt läbi-varsti oli kuulda elterniidi praksusid,metsa tagant paistis tulekuma ja hirmus kärsahais oli.Üsna meie lähedal lõi ühe inimese garaazi välk sisse,garaaz läks koos sees olnud autoga...
Vasta
Ma seisin isaga Poolas veoautoga. Veoauto kaalub ju 2 korda rohkem kui tavaline auto. Välku lõi nii õudsalt, pilved olid sysimustad ja nad liikusid väga kiiresti. Veoauto kiikus, nagu kohe kukuks, suht kriipi oli. Aga mulle meeldib kui v'lku lööb.
Vasta
möödund öö oli valgamaal äike ikka vääga tugev.ühe aeg igatahes tähendasin et valga pool sähvab ja oli korraks siuke tunne et läheb läti poole edasi aga kolmest läks ikka põrgu lahti,taevas pmst valge oligiSmilevihma tuli ka ikka a vot õhk veel lämbem kui eile.ootused-lootused tänase peal,ehk tleb täna jälle ja teeb õhu värskeksSmile
Vasta
Täna sai siis Helsingi oma (ilmselt üle pikkade aegade kõveima) äikesematsu kätte (Postimehe uudis). Ligi kaks vägulööki sekundis on muljetavaldav ja tagajärjedki suht tõsised. Helsingis meil vist korrespondente pole, kes isiklikke muljeid saaksid vahendada? Endal oli täna au äikesega kohtuda Viljandis, kus kõige kõvem kõmakas kindlasti isiklikku esikümnesse küündis. "Äikesekaardi" järgi möllavad praegu tugevad äikesed Saksamaa põhjarannikul - Lõuna-Taanis. Aga meiegi õhustik on selline, et küllap midagi varsti veel tuleb ...
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: Hallucigenia
Aga meiegi õhustik on selline, et küllap midagi varsti veel tuleb ...

Täna öösel oli "ilutulestik" Tallinnas. Esimesed kõmakad kostsid poole kolme paiku, aga just siis läksin magama. Kella viiest kuueni aga tundus äikese kese olevat otse maja kohal, valgus tuli läbi paksude kardinate, vihma ladistas, paljud pargitud autod panid oma signaali hüüdma. Vaatasin aknal kuni äikese taandumiseni seda imelist vaatepilti...

Postimees online:
Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) Tartus asuv välgudetektor loendas tänaöise äikese ajal Eestis 735 pikselööki.
EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilaini sõnul peaks detektor registreerima kõik Eesti piiridesse jäävad välgusähvatused. Võrdluseks tõi ta, et kolmapäevase äikesetormi ajal Helsingis registreeris sealne detektor 2000 välku.
Täna öösel ja varahommikul üle Eesti läinud tugev äike oli seotud Läänemerelt Eesti kohale liikunud väikese osatsükloniga, selgitab EMHI oma kodulehel.
Külm front ja sellega seotud äikesepilved jõudsid Eesti piiridesse enne keskööd. Frontaaläike algas Saaremaalt ja Liivi lahelt ning ulatus ka Kagu-Eestisse.
Kella 2 paiku oli äike ägedam Hiiumaal ja Vormsil ning Läänemaa looderannikul.
Tallinna piiridesse jõudis äike pärast kella 2, kuid kõige ägedamaks kujunes kella 5-6 vahel. Kella poole 7ks oli äike Eestist taandunud Soome lahele ja Peterburi poole.
Kontrollimata andmeil mõõdeti öösel suurim sajusumma Kloostrimetsas - 40 mm.

Täna pärastlõunal on võimalik uute äikesepilvede areng, äikese tõenäosus on suurem Kagu-Eestis, hoiatab EMHI.
Vasta
Eri chill öö oli tõesti. Ma Sauel, see Tallinnast 18km. Algul ei saanud arugi, mis toimub. Ikka iga sekundi järel oli tuba valge. Nagu mingi lahjem stroboskoop. Ja ikka kohe maja juures, mitte kusagil kaugemal. See trall oleks võinud olla päevasel ajal. Mõned inimesed muutuvad õhtuga sellisteks, et ei jaga hommikuni ei musta ega valgetSmile
Vasta
Ma olen muidu hea unega (eriti hommikuti), kuid täna kella 5-6 vahel hommikul ärkasin minagi üles.
Unesegasena ei saanud arugi, mis toimub. Sõda on käes.
Vasta
Teadlased on "avastanud" ühe väga huvitava ja kummalise nähtuse seoses äikesega. Nimelt on täheldatud, et teatud tingimustes lööb välgu tekkekohast nn vastukaaluks "kiirterühm" (Gigantic Jets) ülespoole ionosfääri. Ehh ma ei oskagi seda täpselt tõlkida, seega lugege ise Spaceweatheri kodulehelt. Seal on toodud ära ka video, mis õnnestus ühel amatöörastronoomil meteoriite filmides peale saada - video 48 miili suurustest kiirtest. Igatahes, väga huvitav. (PS. kui esilehel seda uudist enam ei ole, siis tuleb arhiivist valida 25.august.2007)

Toon siinkohal ära ka katkendi sellest uudisest, mis neid seletab:
Tsitaat: Gigantic Jets are lightning-like discharges that spring from the top of thunderstorms, reaching all the way from the thunderhead to the ionosphere 50+ miles overhead. They are enormous and powerful.
You've never seen one? "Gigantic Jets are rare," explains atmospheric scientist and Jet-expert Oscar van der Velde of the Université Paul Sabatier's Laboratoire d’Aérologie in Toulouse, France. "The first one was discovered in 2001 by Dr. Victor Pasko in Puerto Rico. Since then fewer than 30 jets have been recorded--mostly over open ocean and on only two occasions over land."
Because they connect thunderstorms directly to the ionosphere, Gigantic Jets play some role in the global flow of electricity around our planet, but how big is that role? "No one knows," says van der Velde. "This is cutting-edge research and these photos from Oklahoma provide an exciting new case-study."
Vasta
eks see äike meilt sinna liikus,meil alustas sähvimist üheksa aeg,ühe aeg oli juba asi rahulikum a vihma meil ei tulnd mitte tilkagiSmile
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: entroopia
Ma olen muidu hea unega (eriti hommikuti), kuid täna kella 5-6 vahel hommikul ärkasin minagi üles.
Unesegasena ei saanud arugi, mis toimub. Sõda on käes.
Ma ka viie paiku ärkasin ühe eriti tugeva jõmaka peale, algul arvasin, et midagi lasti õhku kuskil.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas: elis
Teadlased on "avastanud" ühe väga huvitava ja kummalise nähtuse seoses äikesega. Nimelt on täheldatud, et teatud tingimustes lööb välgu tekkekohast nn vastukaaluks "kiirterühm" (Gigantic Jets) ülespoole ionosfääri.
Kunagi sai sellele foorumis viidatud, seal on ka veel mingeid linke.
Vasta
Eile õhtul, kl 23.45 paiku oli Tallinnas vähemalt Mustamäe kohal huvitav äike -- huvitav sellepärast, et taevas oli peaaegu selge, tähed paistsid -- veidi müristas, lõi taeva välgunoolega vähemalt kaks korda valgeks. Vihma ei tulnud. Natuke vihmutab täna.
Vasta
Eile lõi Eestis. Tartus küll õige vähe, veidi kaugemat kõminat oli vaid kuulda. Kas kuskil oli rohkem? Korra oli vist sellel aastal varemgi ... täpselt enam ei mäleta. Aga, Saturnil, näh, möllab äikesetorm juba viiendat kuud. Ja välgud ikka 10 000 x võimsamad kui Maal, tormi ulatuski tuhandeid kilomeetreid. Electric Universe ... ja-jah.
Vasta
Sattusin ühele huvitavale nähtusele peale netis.

Kui välk lööb liiva (või muu pehme pinnase) sisse- tekib klaasjas toru/võrk:
http://www.stormblogging.com/?p=40
http://www.notjustrocks.com/wst_page6.html
Vasta

Võimalikud seotud teemad...
Teema: Autor Vastuseid: Vaatamisi: Viimane postitus
  Euroopas ja Põhja-Ameerikas läheb palavaks Imotep 7 6,034 09-08-2017, 20:15
Viimane postitus: Wilholmensis

Alamfoorumi hüpe:

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat:
1 külali(st)ne