•  Eelmine
  • 1
  • ...
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37(current)
Teema hinnang:
  • 0Hääli - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Juhtum Uuralites 1959 (Djatlovi Kuru)
(05-04-2021, 18:45 )xcad Kirjutas: https://ekspress.delfi.ee/artikkel/92978...4iQZeaxxtU
Kas nii?
ei. hoopis nii:
Tsitaat:@hmm Mis oli motiiv? Sellet peaks pikalt-pikalt kirjutama kuid vaadake parem Yotubest ise. Lühidalt: motiiv oli poliitiline (siit ka kinni mätsimine.) Sergei Zolotarjov, kes tudengitele sunniviisiliselt ‘instruktoriks’ kaasa pandi oli neist 15 aastat vanem, ex-KGBlane ja sõjas “smershi” karistussalklane olnud. Kui tudengid peatusid Zevernaja asulas 2 päevaks enne mäkke tõusu, tundis üks hiljuti GULAGist vabanenud vabakäigu vang Zolotarjovi ära. Otsustati kätte maksta nii talle kui ka tema näol Nõukogude võimule (matka ajal toimus NLKP 21 kongress). Asja tabas ära (kuulis pealt) Judin, kes hakkas jalas valu kaebama ja edasi enam ei läinud. Judin jäi ainukesena ellu ja vaikis elu lõpuni. Kohtutoimikutes on kirjas, et tudengite hukkumises kahtlustati algselt mansi kütte, kes hiljem vabastati
Tsitaat:1. Esimesed 4 surnukeha avastati 28 märst 1959
2. Juri Judini AINUKE ülekuulanisprotokoll, mis olemas kriminaaltoimikus koostati 1959a. aprilli esimesel nädalal. (Ennem 1,5 kuud nagu huvi ei tundtudki, et äkki Judin teab midagi? Kindlasti kuulati. Aprillis koostati "kõigile sobib versioon"
3. Kriminaalasi algatai tegelikult juba 6. märst 1959 (mitte laipade leidmise järgselt) + Kuujujutud, et "grupp on kadunud" hakkasid Sverdlovski Polütehnilises Instituudis levima juba 16.veebr (kuigi Djatlovi grupi ametlik tagasituleku aeg pidi olema 21. veebr)
4. 15 veeb.(13 päeva ennem ametlikku laipade leidmist) sai Sverdlovski peaprokuratuur kirja Moskvast, et kadumist peab kiiresti uurima hakkama. Tõenäoline põhjus: tapjad ise saatsid miilitsale teate "kingitusest partei kongressile"
https://www.youtube.com/watch?v=QzItken6EkM

arvan, et ongi kõik - siin ongi tõde. miks? lihtne, loogiline ja oma aega hästi klappiv.

Vasta
Ei see ega teine...
Eeldus, et matkajad surid enamasti külmumissurma on täiesti vale:
surnuks külmunutel on enamasti looteasend(silmad kinni). Ainult üks turist leiti leiti sellises poosis. Kõigi teiste surnukehad on tardunud valuagoonias, silmad pärani; nende surma põhjuseks võib pigem pidada kägistamist või vähemalt ühel juhul kõri läbilõikamist...
Harjutage end väikestviisi mõttega, et ka patoloogi aruanded on moonutatud...
Vasta
keda sa siin noomid jälle? ega parafoorumlased seda artiklit kirjutand, teadlased olevat uurinud asja...
(05-04-2021, 20:03 )Geargirl Kirjutas: Harjutage end väikestviisi mõttega, et ka patoloogi aruanded on moonutatud...
Vasta
Sind noomingi, see "vanakooli" bloger teeb kohe mitu loogikalapsust...
Seejärel sööstad sa Ekspressi kommentaariumis esinema...
Misjärel sa re-esitad siin oma "staarkommentaari"...
Miks?
Vasta
(05-04-2021, 20:50 )Geargirl Kirjutas: Sind noomingi, see "vanakooli" bloger teeb kohe mitu loogikalapsust...
Seejärel sööstad sa Ekspressi kommentaariumis esinema...
Misjärel sa re-esitad siin oma "staarkommentaari"...
Miks?
rohud, rohud on kapi peal Like

Vasta
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/92978...oimuda-sai
Probleem lahendatud.
Vasta
nonii, seriaal sai vist eile lõpu, igatahes selgus filmi tegijate lõpplahendus... kõik teooriad lendasid prügikasti ja ellu jäeti meie jaoks uus. filmis pajatab selle loo kohalik metsaelanik, kes küll juures ei viibinud, kuid "talle mõningaid asju aegajalt räägitakse"...
ehk siis Tiboga juhtus midagi ja ülejäänud seltskond üritas päästa Tibo elu, riskides samal ajal enda omaga. nii kaotasid elu kõik, sealhulgas Tibo...
viitavat sellele asjaolu, et mäest alla lähevad 8 inimese jäljed, järelikult ühte neist kanti kätel - Tibot.
miks just Tibot, see jäi häguseks, aga olgu pealegi...

võtke või jätke...mina jätan.
Vasta
TTT avaldas arvamust:
"võtke või jätke...mina jätan."

Mida rohkem ma süvenen sellesse teemasse, olen ma veendumusel, et olen üles korjanud midagi sellist mis kas:
ei sobi,
ei meeldi,
ei klapi faktidega...

Tuleb lihtsalt mõelda raamist välja:
mida meile esitletakse juhtumist tegelikkusena...
ja mis võis tegelikkuses aset leida.
Vasta
Sari Jupiteris, ise pole veel vaadanud, aga ehk kellegile pakub huvi:

https://jupiter.err.ee/1608156730/surnud...uru-juhtum
Vasta
https://youtu.be/dUA24pMuoQE

Ikkagi rakett R.12?
Vasta
Urmas Eero Liiv teeb Djatlovi kuru sündmustest etendus-loengu, mis tuleb ettekandmisele Haapsalu õudusfilmide festivali raames. Juhtiumi toimik pidi netis olema vabalt saadaval, selle põhjal ta oma uurimistöö tegi. Toimik digitaliseeriti varsti peale NLiidu lagunemist sellel lühikeseks jäänud demokraatiahetkel.
Kuulsin sellest juhuslikul Vikerhommiku (?) saatest. Väitis olevat ise selguse saanud, aga saatekuulajatele ei öelnud. UFO ja lumeinimesed jäävad vist aga ära, sellele vihjas.
Vasta
Postimehes sellest ka nüüd artikkel: https://kultuur.postimees.ee/7715042/lum...1636461741
Väljavõtted artiklist:

Tsitaat:Aastaid Djatlovi kuru mõistatust uurinud Urmas Eero Liiv annab aprilli lõpus toimuval Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil etendusloengu, milles selgitab enda seisukohti kummastava juhtumi kohta. Djatlovi kuru mõistatus sai alguse 1959. aastal, kui Põhja-Uuralis hukkus ebaselgetel põhjustel 9 matkajat. Järgnevatel aastakümnetel on juhtunu kohta käidud välja erisuguseid teooriaid, millesse on segatud nii lumeinimene, salajased relvakatsetused kui lendavad taldrikud. Juhtumi toimikut analüüsinud Liivi peab matkajate surma põhjust palju proosalisemaks.
Tsitaat:Liivi meelest on Djatlovi sündmust on väga palju käsitletud, aga liiga ulmelisest perspektiivist. «Sellest juhtumist on räägitud popkultuuris, mängufilmides, dokumentaalides, seriaalides ja mitmesugustel YouTube'i kanalitel, aga Djatlovi kuru sündmusi on käsitletud liiga paranormaalses võtmes.
Isegi populaarteaduslik kanal Discovery tegi sellest loost ühe dokumentaalseriaali, mille järgi said matkajad surma lumeinimese käe läbi. Selle tõestuseks tuuakse üks foto, mis on fookusest väljas ja sellel on üks matkakaaslane metsas. Selle põhjal tehti terve seriaal, mille kohaselt on see foto jäädvustus jetist.»
Urmas Eero Liiv murrab pool sajandit vana juhtumi toimiku lahti tänavusel Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil, et leida matkajate surmale maine ja konkreetne selgitus.
Vasta
Postimehes sellest ka nüüd artikkel: https://kultuur.postimees.ee/7715042/lum...1636461741
Väljavõtted artiklist:

Tsitaat:Aastaid Djatlovi kuru mõistatust uurinud Urmas Eero Liiv annab aprilli lõpus toimuval Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil etendusloengu, milles selgitab enda seisukohti kummastava juhtumi kohta. Djatlovi kuru mõistatus sai alguse 1959. aastal, kui Põhja-Uuralis hukkus ebaselgetel põhjustel 9 matkajat. Järgnevatel aastakümnetel on juhtunu kohta käidud välja erisuguseid teooriaid, millesse on segatud nii lumeinimene, salajased relvakatsetused kui lendavad taldrikud. Juhtumi toimikut analüüsinud Liivi peab matkajate surma põhjust palju proosalisemaks.
Tsitaat:Liivi meelest on Djatlovi sündmust on väga palju käsitletud, aga liiga ulmelisest perspektiivist. «Sellest juhtumist on räägitud popkultuuris, mängufilmides, dokumentaalides, seriaalides ja mitmesugustel YouTube'i kanalitel, aga Djatlovi kuru sündmusi on käsitletud liiga paranormaalses võtmes.
Isegi populaarteaduslik kanal Discovery tegi sellest loost ühe dokumentaalseriaali, mille järgi said matkajad surma lumeinimese käe läbi. Selle tõestuseks tuuakse üks foto, mis on fookusest väljas ja sellel on üks matkakaaslane metsas. Selle põhjal tehti terve seriaal, mille kohaselt on see foto jäädvustus jetist.»
Urmas Eero Liiv murrab pool sajandit vana juhtumi toimiku lahti tänavusel Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil, et leida matkajate surmale maine ja konkreetne selgitus.
Vasta
Tere taas! Sellest ajast, kui ma siia teemasse viimati midagi kirjutasin on Siberis karudele palju mett kerre voolanud...
Aga ma pole tukkunud, vaid ikka oma lemmikteemaga haakuvatel videotel silma peale lasknud ning nii mõndagi täheldamisväärset märganud.

Kõigepealt pisike küsimus: kas keegi tunneb kedagi, kes teab kedagi kes oleks käinud Urmas Liivi Djatlovo teemalisel konverentsil? Ma ise olin raudkindel mineja aga ootamatu haigus niitis mu jalust. Seesamune pisike vastik kahtluseuss närib mu hinge: kui ta ajas seal mingit ümmargust joga, siis sai ju publik haledasti petta. Kui ta aga juhtumisi teadis tõtt rääkida, siis kustkohast ta tõeteadmisi ammutas?

Aga nüüd asjast: juhtusin vaatama ühtede Ukraina noormeeste videovlogi, kes (enne sõda) käisid ise Djatlovo kurul ära. Selle käigus tegid nad midagi erakordset, nad küsisid kohalike manside käest: "Mida teie arvate, miks matkajad hukkusid?"
Vastus oli loodusrahvale omaselt lihtne ja lakooniline:
"Nad olid ise natuke süüdi, et ei registreerinud oma matka.
Mägedes nad sattusid kokku aga sõjaväelastega, kes tegelesid seal mingite salajaste raketikatsetustega.
Ja seetõttu KGB lasi nad tappa."
!!!!!!!!!
Kommentaar: mitte keegi, mitte kunagi, mitte mingit õrna katsetki pole teinud et kuulata üle juhtumi peamiseid tunnistajaid,kohalikke mansisid! Selle asemel on igasugu tugitooliteoreetikud uskumatus koguses jamalugusid kokku keerutanud... Mul kulus uskumatult palju aega ja vaeva, et läbi närida gigabaitide kaupa infot ning jõuda samale järeldusreale:
Sõjaväelased,
Õhutõrjeraketid,
KGB...
...Ja palgamõrvarid.

Üks kõige õudsem asjaolu kogu juhtumi juures oli mulle mõistatuseks, kuid enam mitte: kust pärines matkagrupi surnukspiinajate elajalik julmus?
Youtube pakkus mulle eluolukirjelduse 1951 aasta vangilaagrite põgenenud vangide tagaajamisele pühendunud tegelaste toimetustest. Venemaale iseloomulikult tegeldi seal saates põhiliselt enese õigustamisega, et ajad olid sellised ja sellised meetmed olid hädavajalikud. Seepärast ma videolinki ei pane, kuna see propagandahais oli seal õõvastav. Kogu kahekümneminutilise saate peale oli üks pisike kuid ülioluline detail: laagriväravasse tagasi toimetatud põgenenud vangi eest premeeriti vangikütti 100 rublaga, surnud vangi laagrisse lohistamise eest tasustati aga 400 rublaga(!!!). Kuid mõlemal puhul tõmmati vangide rümbad laagriväravasse rippu, teiste kaasvangide põgenemistuhina taltsutamiseks.
Kommentaar: küllap sellise iseäraliku ameti pidajatel kujunesid aja jooksul välja oma nõksud, kuidas vangi tagasi laagrini kõndima "motiveerida". Halvem lugu kui vang leiti kärvanuna siis oli ju tükk maad tassimist, kuid motivaator 400 rutsi oli tol ajal 31 pudeli viina hind. Viin oli aga nende tegelaste põhiline meelelahutus. Ja siis mul turgatas: oli ju veel üks võimalus, kuidas "surnud" vang laagrini jalutada... Ähh küllap te mõistate, vangide tagaajamise "spetsialistid" olid olemas 51sel, 59dal oli süsteem suuresti säilinud sarnasena. Kindlasti KGB teadis, kust leida "spetsialiste" musta räpast tööd tegema.

Täiesti pooljuhuslikult juhtusin vaatama ühe matkaselli vlogi lõunapoolse Uurali kandis. Ilusad maastikud, põnevad leiud ja omapärane elatise teenimise võimalus: otsida allakukkunud kosmoserakettide kanderakettide osade metalli. Jajaa, mõned sulamid ja materjalid on ülikallid. Natuke huvitav hakkas mul siis kui tüüp väitis mingi tüki olevat titaani ja alumiiniumi sulami. See selleks, kuid ühel hetkel ma hüppasin ninaga vastu ekraani: mees asus raketitükke kontrollima dosimeetriga! Muidugi ta ei leidnud märkigi kiirgusest. Tuvastasin kiirelt raketimargi ja internetiotsing andis tulemuseks null. Antud rakettidega ei ole mitte kunagi mitte midagi radioaktiivset orbiidile veetud. Kuid kommentaarium väitis enesekindlalt: radioaktiivsed raketidetailid Uuralites on tõsiasi, mitte väljamõeldis...
Ma ei saa midagi lubada ega tõestada, töö selle jäljega käib veel. Kuid kui see jälg viiks Djatlovo kuru poole, saaks juhtumi ajend tõestatud ja kogu loo i`le täpp peale joonistatud.
Vasta
Tsitaat:Kõigepealt pisike küsimus: kas keegi tunneb kedagi, kes teab kedagi kes oleks käinud Urmas Liivi Djatlovo teemalisel konverentsil? Ma ise olin raudkindel mineja aga ootamatu haigus niitis mu jalust.

Jupiteris on vaadatav Urmas Eero Liivi loeng-etendus: https://jupiter.err.ee/1609302191/djatlo...tuse-jalil
Vasta
Aitähh sulle, Mannu. Mul sai kohe kergem...
Urmas E. Liivi kiituseks tuleb öelda, et ta suutis jääda ratsionaalseks ja vaoshoituks ning püüdis pakkuda usutavat teooriat juhtunust. Paraku läks nii nagu alati: kui sa ikkagi jätad kõrvale faktid mis sinu joonisega ei klapi ja rõhutad neid asjaolusid mis sinu variandiga sobivad siis ongi tegemist järjekordse teooriaga mis tegelikult juhtunu kõiki tahke ei selgita... Oehh, teooria nr 156... Milleks? 
Urmas, kullakene, magamiskotid olid ju lahti pakkimata, mitte keegi ei põõnanud telgis, kui asjad juhtuma hakkasid! Vaat siin läks sul kõik lappama. 
 Vahelaager ja sinna jäetud osad asjad; kuidas panna see nende marsruudile?
Seedri oksad murti, kuid kuused lõigati noaga... Kelle noaga, kui kõik noad ja kirved leiti telgist?
Puuduvad silmad, laud, kulmud, huuled ja suulae limaskest, need läksid bakterite nahka? Keele murdis ja kugistas siis mingi eriti jõuline bakteriliik? Justnimelt, keel oli murdunud ja see sai juhtuda ainult siis kui keel oli külmunud. Ahh, ma olen enese üle nii uhke, mitte keegi ei suuda keele murdumist selgitada, ainult...

Kuid näib, et ma olen lugejale võlgu ühe väga olulise peatüki: telgis paiknenud esemete asukoht, nende olukord ja sellest tulenev sündmuskoha analüüs. See tuleb, kuid ma ei tea millal, sest Aeg on hetkel mu kõige napim vara.
Vasta
Mul endal esialgu oli kuidagi kergem, kui selgus, et ikka loodus ... loodusele alla jääda on ikkagi kuidagi mõnusam kui inimliku kurjuse läbi hukkuda. Kuid küsimusi tekkis minulgi.
Miks oli oja radioaktiivne?
Miks salastati niipea, kui radioaktiivsuse fakt teada saadi?
Miks üldse hakati radioaktiivsust kontrollima?
Vasta
Ise küsin , ise vastan.
Oja oli radioaktiivne ilmselt piirkonnas tehtavate tuumakatsetuste tõttu.
Seepärast salastati toimik, et tuumakatsetusi mitte avalikkuse ette tuua.
Kontrollima hakati ilmselt seetõttu, etmingid ringkonnad (radioloogid eriti) pidid ju katsetustest teadma või vähemalt kahtlustama.

Kui ilm tõesti nii halb oli, nagu kirjeldati, siis vist jah tulekera nemad ei näinud, ja veel vähem oleks hakanud uudishimust selle suunas minema.
Kuid siin teemas vahepeal oli juttu, et päeviku(te) viimased leheküljed olid välja rebitud?? Kas see oli valeinfo? Ja millest siis ikkagi kummaline näovärvus laipadel? Algul pidid ju lausa lume alla jääma, hiljem tuul võis lume pealt ära ajada??? Kas siis laip "päevitab" niimoodi? Võibolla, eks kohtumed arstid teavad.
Vasta
Paraku läks nii nagu alati: kui sa ikkagi jätad kõrvale faktid mis sinu joonisega ei klapi ja rõhutad neid asjaolusid mis sinu variandiga sobivad siis ongi tegemist järjekordse teooriaga mis tegelikult juhtunu kõiki tahke ei selgita... Oehh

Sinu luiskelugude suhtes see ilmselgelt ei päde?

Mägedes nad sattusid kokku aga sõjaväelastega, kes tegelesid seal mingite salajaste raketikatsetustega.
Ja seetõttu KGB lasi nad tappa.

1. NSVL Kaitseministeerium (Министерство обороны СССР) 1953-1991...
2. 1957. aasta 2. aprillist – NSV Liidu Siseministeeriumi Sise- ja Konvoivägede Peavalitsus (Главное управление внутренних и конвойных войск (ГУВКВ) МВД СССР)...
3. NSV Liidu Riikliku Julgeoleku Komitee ehk KGB (Кoмитет государственной безопасности, lühend КГБ CCCP).
4. Siia lisame veel NSVL prokuratuurisüsteemi, mil oli neli tasandit, siseministeeriumi alluvuses olev miilitsa, sõjaväeosade spets/eriosakonnad, NSVL Relvajõudude Kindralstaabi Luure Peavalitsuse...
Ah jaa! Veel zekaad, kui rahvus...
6. Nimekiri ei ole kaugeltki lõplik!

Piltlikult siis terve kogum metsaelanikke, kes päevast-päeva kraaklesid, jalga taha panid ning käisid karule üksteise peale kaebamas ja jäneseid kiusamas...
Elik, peategelased hunt, rebane ja kährik, kes üksteisele ei allunud, koostööd tegema ei kippunud ja teiste ebaõnnestumistest head meelt tundsid. Igal seltskonnal oli oma jahipiirkond, millest üle ja ümber ei astutud... Alluvussuhted oli kõigepealt ikkagi oma liigikaaslaste vahel.
Kui rebasel läks metsas meisterdamine untsu (hiired tulid segama), siis hunt ei kutsunud kährikut või rotti appi rebase si##a tööd parandama! Ja miks ta peakski? Mis see hundi asi peaks üleüldse olema? Rebane pidi olukorraga ise hakkama saama ja üldjuhul saigi...

Sinu luiske- ja muinaslugudes on too ülimalt kirju ja üksteise suhtes küllaltki vaenulikult häälestatud metsaelanike seltskond (kolm põhilooma: hunt, rebane ja kährik...) justkui üks suur sõbralik pere. Uskumatult abivalmid üksteise suhtes ning Smile lollakad veel pealekauba!

Miks Kaitseministeerium/armee pidi üleüldse tollase julgeoleku (absoluutselt teine ametkond!) endale appi kutsuma?
Kui nende enda ressursid, võimalused ja volitused olid samaväärsed KGB-ga, teisisõnu piiramatud.
Ja miks siis julgeolek pidi omakorda mingitlaadi kolmandat nn. diletantide seltskonda kasutama, kes "tööd" korralikult lõpule ei viinud (zekaad? siseministeeriumi alluvuses olev tollane seltskond?). Viimane samuti absoluutselt teistlaadi ametkond, oma juhtkonna ja valitsemisalaga...

Kui GRU/KGB oleks asja taga olnud, poleks nondest matkajatest suusasaabast ka leitud...

No anna armu!

Remargina:
"Loodusloo" eksamil kukuksid sa kolinal läbi, kuna sinu teadmised on puhas null!

...vangide tagaajamise "spetsialistid" olid olemas 51sel, 59dal oli süsteem suuresti säilinud sarnasena
Viin oli aga nende tegelaste põhiline meelelahutus
...elajalik julmus...

Sel teema pikemalt ei peatu...
Süsteem püsis muutumatuna kogu nõukogude aja... Kopsakas preemia ja puhkusepäevad... Ja muu tilulilu sinna juurde.
Näituseks, peale viinajoomise, oli laagrite administratsioonis töötaval (juhtiv)seltskonnal kombeks võimalusel ka jahti pidada... Smile
Ja mis siis EV omariikluse viljastavates tingimustes muutus?
https://play.tv3.ee/series/kinni,serial-1349494

PS! Kirjuta mida aga tahad... Lihtsalt ei soovitaks kaasfoorumlastel toda fantaasiaküllast (noorsoo)jutustust lihtlabaselt tõe pähe võtta...

Samas - anna aga minna, kui aga lugejaid jätkuks...
Vasta
(11-06-2024, 17:02 )Mannu Kirjutas:
Tsitaat:Kõigepealt pisike küsimus: kas keegi tunneb kedagi, kes teab kedagi kes oleks käinud Urmas Liivi Djatlovo teemalisel konverentsil? Ma ise olin raudkindel mineja aga ootamatu haigus niitis mu jalust.

Jupiteris on vaadatav Urmas Eero Liivi loeng-etendus: https://jupiter.err.ee/1609302191/djatlo...tuse-jalil

Igati asine ja nauditav kuulamine, vaatamine. Idiootlikku iba ei ajanud.
Vasta
(04-07-2020, 09:36 )I'll be back Kirjutas:
Tsitaat:pöörijoone juurest ei saa kiirendust, et orbiidile jõuda.

Saab ikka, lihtsalt on vaja suuremat/võimsamat raketti või siis olematut kasulikku koormat. Ja orbiidi kalle on samuti teemaks.
Ahhaaa! Vaat mispärast teadlased olevat registreerinud et maakera pöörlemise kiirus olevat jäänud aeglasemaks 1 sekund aastas. Meediumkunstnik Viktor seda avaldas varem ja siis teadlastele laekus kohale ja avaldati see teaduslikult, veidi enne vene võimu lõppemist oli see, kas 1990. kevad. Siis internet oli veel keelatud lihtinimeste jaoks, riigilt luba tuli küsida, mingeis ajalehtis või kirjades anti lugeda.
Vasta

•  Eelmine
  • 1
  • ...
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37(current)

Võimalikud seotud teemad...
Teema: Autor Vastuseid: Vaatamisi: Viimane postitus
  Vintém'i mäe juhtum Brasiilias 1966 e. The Lead Masks Case xawa 1 3,560 21-07-2012, 20:48
Viimane postitus: Müstik
  Dyatlovi kuru ValusTont 3 4,770 17-03-2011, 18:59
Viimane postitus: PiziIngliito

Alamfoorumi hüpe:

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat:
1 külali(st)ne

Expand chat