Teema hinnang:
  • 0Hääli - 0 keskmine
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deemonid, inglid,Zombie,põrgu
Ingel on mõiste, millel palju tähendusi nii ilmalikus kui vaimulikus keelekasutuses. Talle võib läheneda mitmest vaatenurgast - näiteks teoloogiliselt, filosoofiliselt, psühholoogiliselt, usuteaduslikult, kunstiajalooliselt, kultuurantropoloogiliselt jne. Ingel on erandlik elujõuline arhetüüp, kelle ilmnemisviise on kohatud ja kohatakse paljudes religioonides ja kultuurides. Vähemalt sel juhul, kui ingli mõistet tõlgendatakse võimalikult laialt ehk teisiti öeldes: ingliteks peetakse erilisi selle maailma ja teispoolsuse vahel liikuvaid vaimu- ja jumalolendeid, keda tavaliselt kujutatakse ette tiibadega. Kui püsida õhtumaises ehk kristlikus inglikäsitluses, siis räägime ikkagi Jumala loodud vaimolenditest, kes teenivad Teda ja täidavad vaid Temalt saadud ülesandeid. Kristlik ingel ei ole kunagi absoluutväärtus, vaid Jumalale viitav kuju või tunne. Selles kontekstis kohtab ingleid vaid monoteistlikes religioonides.

Piiblis esineb sõna "ingel" umbes 300 korda, sugugi mitte kõigis piibli raamatutes ei mainita neid. Tihti ei kasutata ka sõna "ingel", vaid mõnda võrdumit: vaim, valgus, tuli, tuul, pilv jne. Kristlik inglikäsitlus on saanud palju mõjutusi ka piiblivälisest kirjandusest, eriti nn apokrüüfidest ja juutide apokalüptilisest kirjandusest. Märgatav mõju on olnud loomulikult ka ilukirjandusel ja kujutaval kunstil (nt tiivad). Kristlik ingel on dünaamiline, ta ei ole lihtsalt mingi passiivne olend, vaid ülesanne, tegevus. Augustinuse sõnadega: "Ingel on nende ülesande nimi, mitte nende loomuse nimi. Kui otsida nende loomuse nime, siis on see vaim; kui otsida nende ülesande nime, siis on see ingel - loomult vaim, ülesandelt ingel."

Psühholoogiliselt tõlgendatuna esindavad nii head kui halvad inglid inimese oma sisemisi pürgimusi, nagu armastust, viha, hirmu, kadedust, süütust jne.
Ja lõpuks on ingel ka kultuuri kuuluv sümbolistlik-lüüriline arhetüüp ja keeleline väljend, mis kristlikus kontekstis tähendab eelkõige Jumala ligiolekut ja kaitset.

Tõenäoliselt on igal inimesel oma suhe inglitesse. Paljud omavad ehk isegi isiklikku kogemust ja kokkupuudet. Kuid kõige tähtsam on nähtavasti ikkagi see, et lisaks hingerahule ja sisemisele tarkusele tuleb usuga, mis ka ingleid endas hoiab, kaasa kogemus sellestsamast Jumala ligiolekust ja kaitsest.

Meie, n­ö suured inimesed, kipume tihtipeale uppuma ratsionalismi ning unustame usaldada. Ehk tasuks sellisel puhul vaadata lapsi ja õppida neilt vahetust, siirust ja loovust.

( http://foorum.usk.ee/index.php?PHPSESSID...pic=1708.0 )
Vasta
Imelik,et inglid on olemas.Aga muidu cool värk.Ma uurin aastaid juba seda värki ja asi on otsusele jõudnud.Asi on selles,et mõnesid sealt nimekirjast pole olemas
1.deemon(on olemas,vältige nende väljakutsumisi!)2.ingel(kaitseingel,ilmub nähtavale,kui teed kirikus palvet ja ümarast aknast ilmub valgus,see tähendab,et surres oled kaiteingel)
3.langenud ingel(pole olemas,sest tõele on otsusele jõutud ja teda ei saaks välja kutsuda mitte mingisugusel viisil)
4.vampiir(on olemas.artikkel on hea,aga ma pean oma otsuse andma.vampiir tuleb välja sellest inimesest,kes PEAB toituma inimese verest ja peale surma on ta müüritud kohta,kus on tuhandeid piibleid ja nende peale on verega märgitud"vampiir"
5.zombie(pole asja uurinud,aga ma arvan et teda pole olemas.)
Vasta
Ma usun ikkagi et zombied ei ole olemas.. Teisi ma ikka usun aga vähe, rohkem usun inglitesse. Smile
Vasta
Vampiiri videoid on youtubes palju.ParanormalTV tehtud video on tõeline.Räägin loo oma vampiiri nägemisest.

Elasin veel Tallinnas kui see juhtus.Ma läksin öösel keldrisse et vaadata kas kartulid pole hommikust saadik mädanema läinud.Olin teinud just lahti keldri ukse,kuid aeglaselt.Siis tuli minu juurde nahkhiir.Ta lendas minu juurde.Ta jäi seisma siis kui oli minust vähemalt 37 cm kaugusel.Siis ta tuli mulle veel lähedamale,aga aeglaselt.Siis oli ta minust 9 cm kaugusel.Ma tardusin hirmust.Ta tuli mulle veel lähemale.Siis oli ta 2 cm kaugusel.Ma tardusin.Siis tuli mulle meelde,et olin pannud hommikul vara endale küüslaugu taskusse.Nüüd jäi asi puntrasse.Ma ei saanud liigutada,kuna ta tahtis mind hammustada.Enne hammustamist sain liigutada ja võtsin niikiiresti kui sain taskust küüslaugu välja.Ta minestas.Ma ehmatasin.Ma vaatasin,kas ta ei olnud ennast kõvasti ära löönud.Seda küll mitte.Ma torkasin terava puuoksaga endale naha sisse ja ootasin et veri tilguks välja vampiiri kõrvale.Nii kui see tehtud,jooksin ruttu kööki panin vee podisema ja kui see oli keema läinud jooksin kiiresti tema haua juurde ja valasin kõik vee talle haua kõrvale.Peale seda pole ma enan vampiire näinud.
Vasta
Kõik inglid on deemonid ja kõik deemonid on inglid.
Nagu öeldakse, et ei ola halba ilma heata siis ei saa ka deemonid olla läbinisti kurjad ja inglid läbinisti head.
Vasta
Ma arvan,et ingel võib ka igaühe kõrvalmajas elada..
Mu arvates näiteks üks võiks olla VõsaPetsi saates näidatud vanamemm Linda,kes elas kohutavates tingimustes.Vaadates Reporter.ee-s neid kommentaare teema all,jäi küll mulje,et se situatsioon tekitas palju kaastunnet ja muid huvitavaid emotsioone,mida unustama kiputakse.Kindlasti avas ka see konkreetne juhtum paljude jaoks silmad,kus me elame ja kuidas.Inglid ja deemonid koguaeg siin meie juures,mitte ainult inimeste kujul vaid ka teistsuguste olenditena/energiatena.

(Memm paigutati nüüd heade inimeste kaasabil vanadekodusse).

Vasta
Kayaman see võis olla kokkusattumus Smile.. sest tema naabrid helistasid VõsaPetsile... VõsaPetsi tõttu oli see TV ja rahaval hakkas tast hale... Ja nii saigi ta vanadekodusse..
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas Raul
Kõik inglid on deemonid ja kõik deemonid on inglid.
Nagu öeldakse, et ei ola halba ilma heata siis ei saa ka deemonid olla läbinisti kurjad ja inglid läbinisti head.
Mina arvan, et need on siiski ühe vitsa kaks otsa. Kui ei saa olla üht ilma teiseta siis on ju ilmne, et nad ei saa ka kumbki olla sellised pooletoobised - natuke head ja natuke kurja.

Ja üldse on kurjus ja headus kinni siiski moraalitundes. Iga hea asi võib olla kellelegi halb.
Vasta
olen näinud palju vampiire ja deemoneid.Niiet vampiirid on olemas!Vastu pole mõtet vaielda.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas WhiteDaam123
olen näinud palju vampiire ja deemoneid.Niiet vampiirid on olemas!Vastu pole mõtet vaielda.

Kus sa neid Vampiire oled näin ja deemoneid

On tõestus olmas ?? Pilt ?? Film?? Isetehtud muidugi Laugh Laugh

Deemoneid ei tahaks eriti uskuda Smile
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas helen009
Ingel on mõiste, millel palju tähendusi nii ilmalikus kui vaimulikus keelekasutuses. Talle võib läheneda mitmest vaatenurgast - näiteks teoloogiliselt, filosoofiliselt, psühholoogiliselt, usuteaduslikult, kunstiajalooliselt, kultuurantropoloogiliselt jne. Ingel on erandlik elujõuline arhetüüp, kelle ilmnemisviise on kohatud ja kohatakse paljudes religioonides ja kultuurides.

Piiblis esineb sõna "ingel" umbes 300 korda, sugugi mitte kõigis piibli raamatutes ei mainita neid. Tihti ei kasutata ka sõna "ingel", vaid mõnda võrdumit: vaim, valgus, tuli, tuul, pilv jne. Kristlik inglikäsitlus on saanud palju mõjutusi ka piiblivälisest kirjandusest, eriti nn apokrüüfidest ja juutide apokalüptilisest kirjandusest. Märgatav mõju on olnud loomulikult ka ilukirjandusel ja kujutaval kunstil (nt tiivad). Kristlik ingel on dünaamiline, ta ei ole lihtsalt mingi passiivne olend, vaid ülesanne, tegevus. Augustinuse sõnadega: "Ingel on nende ülesande nimi, mitte nende loomuse nimi. Kui otsida nende loomuse nime, siis on see vaim; kui otsida nende ülesande nime, siis on see ingel - loomult vaim, ülesandelt ingel."

Meie, n­ö suured inimesed, kipume tihtipeale uppuma ratsionalismi ning unustame usaldada. Ehk tasuks sellisel puhul vaadata lapsi ja õppida neilt vahetust, siirust ja loovust.

( http://foorum.usk.ee/index.php?PHPSESSID...pic=1708.0 )

Väga hea kirjeldus inglite kohta!
Kahju, et varem ei sattunud sellele lehele.
Ainult aru ei saa miks on see teema krüptozooloogia all?
Deemonid, inglid, põrgu ikka usundite alla!
Zombi voodoo usundi alla!

Vasta
kõik inglid ei ole deemonid, aga kõik deemonid olid algselt inglid.
Inglid ei tunne kurjust ja deemonid ei tunne headust ehk siis inglid on läbinisti head ja deemonid on läbinisti kurjad.
Vasta
Tsitaat:Algselt postitas Wilholmensis
kõik inglid ei ole deemonid, aga kõik deemonid olid algselt inglid.
Inglid ei tunne kurjust ja deemonid ei tunne headust ehk siis inglid on läbinisti head ja deemonid on läbinisti kurjad.

Ammu teada asi, et Deemonid olid algselt inglid.. Kui mu mälu ei peta siis olid nad Luciferiga mestis ja tema käsilased.
Vasta
(23-09-2009, 21:21 )Wilholmensis Kirjutas: kõik inglid ei ole deemonid, aga kõik deemonid olid algselt inglid.
Ühe jaoks ingel v6ib teise jaoks olla deemon ja vastupidi kui nüüd liigitada kristlaste järgi neid ingliteks ja deemoniteks
Vasta
Natuke inglitest ja ajaloost. Eksisteerivad inglid ka judaismi ja islami usundite järgi.
On üleloomulikud vaimolendid, kes võivad ka materiaalse kuju võtta.
Reljeefe inglikujutistega on leitud Mesopotaamia iidsetest linnadest ning ingleid kirjeldatakse ka sumerite savitahvlitel ja ka Ek Balami Akropolises Yucatanil võime näha reljeefe inglitest, mis on seintesse raiutud iidse maiade tsivilisatsiooni esindajate poolt.

Inglid on võrreldavad antiikmütoloogia deemonitega ja väga mitmete usundite
pooljumalatega.

On ka arvamusi, et inglid on kosmosetulnukad, kes helendavas astronaudiülikonnas Maad külastanud. Katolik kirik seadustas inglite austamise alles 787.a.

Ülo Valk "Inglid Eesti rahvausundis":
http://www.folklore.ee/rl/pubte/ee./sato...lovalk.pdf

Üks lõik sellest dokumendist :
/Vastseliina kihelkonnas kirja pandud uskumusteate kohaselt annavad
Jumal ja kurat lapsele ristimisel oma inglid. Nad saadavad inimest
terve elu. Kui laps kukub, paneb ingel talle padja alla ning laps
ei saa viga; kuid vanemas eas on inimesed nii palju patustanud, et
kurat paneb neile äkke alla, kui nad komistavad. Head inglid teavad
inimeste kõiki mõtteid, kurjad inglid saavad mõtteid lugeda vaid sülje
pealt (Loorits 1957: 149)./

Mõnede eesti muistendite kohaselt tulevad kurat ja ingel inimese
surivoodile ning võitlevad mõnikord hinge pärast.
Vasta
(30-03-2014, 11:54 )Müstik Kirjutas: Natuke inglitest ja ajaloost. Eksisteerivad inglid ka judaismi ja islami usundite järgi.
On üleloomulikud vaimolendid, kes võivad ka materiaalse kuju võtta.
Reljeefe inglikujutistega on leitud Mesopotaamia iidsetest linnadest ning ingleid kirjeldatakse ka sumerite savitahvlitel ja ka Ek Balami Akropolises Yucatanil võime näha reljeefe inglitest, mis on seintesse raiutud iidse maiade tsivilisatsiooni esindajate poolt.

Bathin, nagu paljud deemonid, esineb mitmes vormis. Tema esimene vorm teeb talle endale palju nalja, suur tugev mees mao sabaga, mis on teada surma sümbolina. Seda teeb ta selleks, et peletada niisama kutsujaid ja selgitada välja t6elised abivajajad. Tema t6eline vorm on aga äratuntav - ta on justkui Vana-Egiptuse jumalanna Nephthys. Kuigi tema abikaasa Seth on lahutamatult seotud surma ja pimedusega, erineb ta temast, Bathin on keskendunud 6petama inimestele iidseid jumalate tarkusi, eelk6ige aga taimede ja kivide saladusi.
http://noiamarkmik.net/issue8/index.html (EST)
http://www.gods-and-monsters.com/bathin.html (ENG)
(kirjutasin linkidele juurde keeled)
Vasta
Tahtsingi küsida, et millist teost selles eestikeelses deemoneid käsitlevas raamatukujulises dokis kasutanud oled?
On see sinu koostatud?
Kas on kasutatud "Lemegetonit" ehk "The Lesser Key of Solomoni"?
Kui seda teost, siis see on keskaegne maagiline käsiraamat.
Ei ole väga vana teos. Käsikiri asub Briti muuseumis.
Esimese osa tõlkis Mathers 1904.a. Nüüdseks on tõlgitud kõik 5.osa: Ars Goetia, Ars Theurgia Goetia, Ars Paulina, Ars Almadel ja Ars Notoria.

On veel "Saalomoni võti", millest kunagi oli ka foorumis juttu.
Ka see teos on kas hiliskeskaegne või paigutatakse 15.-16.saj. Itaalia renessanssi. Sellega oli omal ajal tutvunud näiteks Nostradamus.

Aga muidu vahva E-raamat ja pildid on ka vahvad ja naljakad. Smile

Vasta
Müstikule: ma ei kasuta oma kodulehe tegemisel ühtegi teost ja Salomoni väikest v6tmest üritan samuti eemale hoida, koduka tegemisel juhindun oma varjatud maailmast ja jupikestest netis mis sarnanevad mu omaga v6i täiendavad mu auklikku pilti.
(lisasin lingi lehest mida silmas pidasin)
Vasta
Tänud vastamast!
Ma sellepärast küsisin, et ükspäev vaatasin, et Lemegetoni 1. osa loendab 72 kuradi ehk deemoni nime ning annab ülevaate nende võimetest.
Enam ei mäleta palju sul seal nimetatud oli, aga ei klappinud omavahel.

Aga koduleht on sul ka huvitav.Smile Just uurisin keskaegseid ürte, varem pole sellele lehele paraku sattunud.
Ja nüüd tean ka, kus kohast saan neid teisi raamatuid lehitseda - Musta raamatu alt. Smile
Vasta
V6ta heaks, Müstik. See leht ongi inimestele, kes veel eesti keelt oskavad ja eks seal ma pakun 80% hetkematerialist oli teada Eestis ka enne ristis6da. Osad asjad on nö laenud aga töötavad isegi eesti keeles Smile
Jah sul on 6igus, 72 Deemonit aga eestikeelses raamatukogumikus osad puudu kuna pole suutnud neid ise tuvastada. Seega ei saa ka teistele soovitada ju. Kui aga kellegil on kogemusi siis saab ju sellelst lehel olevale aadressile teada anda Smile
Päikest.
Vasta

Võimalikud seotud teemad...
Teema: Autor Vastuseid: Vaatamisi: Viimane postitus
  Zombie ussid avastatud! Celtic 1 2,828 13-09-2008, 23:57
Viimane postitus: Estkitty

Alamfoorumi hüpe:

Kasutaja, kes vaatavad seda teemat:
1 külali(st)ne